Skip to main content

Κατασχέθηκαν χημικοί διαλύτες σε πρατήριο στο κέντρο της Αθήνας • Έρευνες σε πρατήρια και εγκαταστάσεις στους Αγίους Αναργύρους και στο Μεταξουργείο

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες, για τη νόθευση υγρών καυσίμων • 3 συλλήψεις, κατασχέθηκαν πάνω από 29 τόνοι μείγματος χημικών διαλυτών και 4 βυτιοφόρα Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 8 άτομα Εντοπίστηκε αποθήκη στη Δυτική Αττική με παράνομους χημικούς διαλύτες Οι διαφυγόντες φόροι, δασμοί και λοιπές επιβαρύνσεις να ξεπερνούν τις 43.000 ευρώ Από την Α.Α.Δ.Ε. σφραγίσθηκε εμπλεκόμενο πρατήριο υγρών καυσίμων, για παραποίηση μηχανισμών εισροών – εκροών

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε κύκλωμα, τα μέλη του οποίου εισήγαγαν από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες, τους αναμείγνυαν με καύσιμα και στη συνέχεια προέβαιναν στην περαιτέρω διάθεσή τους μέσω δύο πρατηρίων καυσίμων σε περιοχές της Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 3 μέλη του κυκλώματος (60, 32 και 19 ετών) και σε βάρος τους καθώς και σε βάρος ακόμη 8 ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των νομοθεσιών για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών καθώς και περί ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» συνελήφθησαν δύο στενοί συγγενείς εμπόρου πετρελαιοειδών, ο οποίος είχε δολοφονηθεί την άνοιξη του 2022.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, κατόπιν καταγγελίας ότι σε πάρκινγκ στους Αγίους Αναργύρους σταθμεύουν βυτιοφόρα φορτωμένα με χημική ουσία που χρησιμοποιείται για τη νόθευση πετρελαιοειδών. Επειτα από μυστική επιχείρηση, ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης εντοπίστηκε και τέθηκε υπό επιτήρηση. Το ίδιο και τα τρία βυτιοφόρα που ήταν σταθμευμένα στο εσωτερικό του. Προέκυψε ότι το ένα απ’ αυτά μετάγγιζε διαλύτες από τη Βουλγαρία στις δεξαμενές δύο πρατηρίων που φέρεται να είχε υπό τον έλεγχό του το κύκλωμα, το πρώτο επί της λεωφόρου Κηφισού, στο ύψος των Αγίων Αναργύρων, και το δεύτερο στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας. Ενίοτε, το ίδιο βυτιοφόρο «μάνα» μετάγγιζε διαλύτες και στα άλλα δύο φορτηγά που είχαν εντοπιστεί να σταθμεύουν στο υπαίθριο πάρκινγκ των Αγίων Αναργύρων.

Το τελευταίο σκέλος της αστυνομικής επιχείρησης, αυτό για τη σύλληψη των υπόπτων, εκτυλίχθηκε το απόγευμα της 11ης Οκτωβρίου. Τη στιγμή που το φορτηγό με τη νοθευτική ουσία συνέδεε τους σωλήνες του στη δεξαμενή του πρατηρίου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, αστυνομικοί έκαναν έφοδο συλλαμβάνοντας όσους μετείχαν στη μετάγγιση. Στη δεξαμενή του το φορτηγό διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 12 τόνους χωρίς παραστατικά, ενώ στο πρατήριο βρέθηκαν 20.000 ευρώ σε μετρητά.

Παρουσία των αστυνομικών εκφορτώθηκαν δοκιμαστικά στις δεξαμενές του πρατηρίου 1.400 λίτρα διαλύτη, με το σύστημα εισροών-εκροών να καταγράφει μεταβολή κατά μόλις 74 λίτρα.

Η Οικονομική Αστυνομία είχε και το 2019 σχηματίσει δικογραφία εις βάρος του ενός από τους συγγενείς του εμπόρου πετρελαιοειδών, με τη δολοφονία του τελευταίου την άνοιξη του 2022 να αποδίδεται στον πόλεμο με «επιχειρηματίες της νύχτας» για τον έλεγχο της διακίνησης πετρελαιοειδών στο λεκανοπέδιο και όχι μόνον.

Η ανακοίνωση

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία, προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ενώ στο πλαίσιο  της αστυνομικής έρευνας που ακολούθησε υπό το συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.),  διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα εισήγαγε χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία και τους μετέφερε σε αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Εκεί, βυτιοφόρο υγρών καυσίμων εφοδιάζονταν με διαλύτες και μετέβαινε σε χώρο στάθμευσης στη Δυτική Αττική, όπου μετάγγιζε το υλικό σε έτερα βυτιοφόρα τα οποία στη συνέχεια εφοδίαζαν δύο πρατήρια υγρών καυσίμων σε περιοχές της Αττικής.

Ο 60χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη βραδινές ώρες την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, σε ένα από τα ανωτέρω πρατήρια υγρών καυσίμων, τη στιγμή που εφοδίαζε δεξαμενή του πρατηρίου με χημικούς διαλύτες, τους οποίους προηγουμένως είχε εφοδιαστεί από την αποθήκη στη Δυτική Αττική, ενώ ο 32χρονος συνόδευε το βυτιοφόρο στη διαδρομή προς το πρατήριο.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι είχε κατασκευαστεί ειδική ηλεκτρονική πλακέτα, η οποία εμπόδιζε την καταγραφή των χημικών διαλυτών στο σύστημα εισροών-εκροών το οποίο παρακολουθείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ενώ κατά την πώληση των νοθευμένων-λαθραίων καυσίμων δεν εκδίδονταν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά.

Η Α.Α.Δ.Ε προέβη στη σφράγιση του εν λόγω πρατηρίου, για την παραποίηση του συστήματος εισροών-εκροών, ενώ στο έτερο πρατήριο κλήθηκε αρμόδιο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου και ελήφθησαν δείγματα προς εξέταση της ποιότητας των καυσίμων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στην ανωτέρω αποθήκη και χώρο στάθμευσης, με τη συνδρομή κλιμακίων του Τελωνείου Επίβλεψης Συγκροτημάτων, της Διεύθυνσης Πολιτικής Ποιότητας και Μετρολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 29.602 λίτρα μείγματος χημικών διαλυτών,
  • 17.470 λίτρα υγρού καυσίμου (πιθανόν πετρελαίου), άνευ παραστατικών στοιχείων κατοχής και διακίνησης,
  • 4 βυτιοφόρα οχήματα, 2 επικαθήμενα βυτιοφόρα,
  • ΙΧΕ, ΙΧΦ τράκτορας, επικαθήμενο φορτηγό
  • 3 κινητά τηλέφωνα,
  • 23.355 ευρώ,
  • πλήθος πλαστικών δεξαμενών, σφραγίδων εταιρειών και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι διαφυγόντες φόροι, δασμοί και λοιπές επιβαρύνσεις υπολογίζονται σε 43.897,39 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!