Skip to main content

Αίτημα για παράταση προσαρμογής πρατηρίων στα Μέτρα Δέουσας Επιμέλειας

Χρονική παράταση της προθεσμίας προσαρμογής στις γραφειοκρατικές απαιτήσεις των μέτρων δέουσας επιμέλειας του νόμου 5073/2023 (ΦΕΚ 204/Α/11-12-2023 «Μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής»), ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, με επιστολή της προς την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Τα μέτρα δέουσας επιμέλειας, σε σχέση με τα Πρατήρια Καυσίμων με τα οποία συναλλάσσονται, συνίστανται μεταξύ άλλων:
α) στην τήρηση και τακτική επικαιροποίηση των στοιχείων φορολογικού μητρώου των Πρατηρίων Καυσίμων,
β) στον περιοδικό έλεγχο ύπαρξης της άδειας λειτουργίας, των πιστοποιητικών των δεξαμενών και αντλιών, καθώς και στην υπεύθυνη δήλωση του εξουσιοδοτημένου συνεργείου και του εγκαταστάτη του ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών – εκροών.

Οι κυρώσεις που προβλέπονται από τον Νόμο για τους πρατηριούχους, σε περίπτωση μη προσαρμογής είναι ιδιαίτερα αυστηρές καθώς εμποδίζεται η λειτουργία του πρατηρίου.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα προσαρμογής, ορίζεται ότι «για τις υφιστάμενες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023 συμβάσεις συνεργασίας ή συναλλαγές, ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας ολοκληρώνεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την 31η Δεκεμβρίου 2023».

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας επισημαίνει ότι η ταυτόχρονη προσαρμογή όλων των πρατηρίων ανά την Ελλάδα, πόσο δε μάλλον και στις απομακρυσμένες περιοχές, που απαιτεί την συγκέντρωση όγκου στοιχείων και δικαιολογητικών κάθε επιχείρησης, Υπεύθυνων Δηλώσεων Εξουσιοδοτημένων Συνεργείων για εργασίες στο σύστημα των αντλιών, Υπεύθυνων Δηλώσεων Εγκαταστατών για την εγκατάσταση και νόμιμη λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί εντός του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί.

«Οι συνεργάτες υποστηρικτές μας δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν. Δεν επαρκεί το χρονικό περιθώριο για την διαδικασία συγκέντρωσης και υποβολής όγκου στοιχείων» τονίζεται στην επιστολή.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κλάδος μας στο παρελθόν έχει υποστεί εξοντωτικά πρόστιμα, εξαιτίας του περιορισμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της καθημερινής υποχρέωσης των πρατηρίων να διαβιβάζουν τα δεδομένα των παραστατικών πωλήσεων από τα πρατήρια καυσίμων στην ΑΑΔΕ, λόγω της αδυναμίας των τεχνικών ανά την Ελλάδα.

Παρακαλούμε, όπως άμεσα παρατείνετε την εν λόγω υποχρέωση που αφορά στην συγκέντρωση και υποβολή μέτρων δέουσας επιμέλειας, προκειμένου να μπορέσει να προσαρμοστεί ο κλάδος μας εμπρόθεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!