Skip to main content

Κατ’ αρχήν συμφωνία Δημοσίου και ομίλου Λάτση για μείωση ποσοστών ελέγχου στη HelleniQ Energy (πρ. ΕΛΠΕ)

Το ελληνικό Δημόσιο ελέγχει σήμερα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,48% της HELLENiQ ENERGY και ο όμιλος Λάτση μέσω της Paneuropean το 47,12%. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σήμερα στα 2,36 δισ. ευρώ.

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη διεύρυνση της διασποράς των μετοχών της HELLENiQ ENERGY μέσω της διάθεσης ενός πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο από κοινού έχουν φθάσει Δημόσιο και όμιλος Λάτση, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα «Η Καθημερινή» και η Χρύσα Λιάγγου.

Το μερίδιο που θα διατεθεί δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα κοινό ποσοστό της τάξης του 20%. Η διάθεση των μετοχών είναι πολύ πιθανό να γίνει τον Σεπτέμβριο. Το σχέδιο διάθεσης πακέτου μετοχών της HELLENiQ ENERGY μέσω χρηματιστηρίου είχε εξεταστεί προ τριετίας, αλλά είχε «παγώσει».

Επανέρχεται στο προσκήνιο το σχέδιο διάθεσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενός ακόμη πακέτου μετοχών της HELLENiQ ENERGY που είχε «παγώσει» προ τριετίας.

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνουν στην «Κ» ότι οι δύο μέτοχοι, Δημόσιο και όμιλος Λάτση, έχουν έρθει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τη διεύρυνση της διασποράς των μετοχών της HELLENiQ ENERGY μέσω της διάθεσης ενός κοινού πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο, το ποσοστό του οποίου δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Πληροφορίες ωστόσο κάνουν λόγο για ένα κοινό ποσοστό της τάξης του 20%.

Το ελληνικό Δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,48% της HELLENiQ ENERGY και ο όμιλος Λάτση μέσω της Paneuropean το 47,12%. Οι τελικές αποφάσεις ως προς τα ποσοστά αλλά και τον χρόνο εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα με τις πληροφορίες να αναφέρουν τον Σεπτέμβριο ως πιθανότερο μήνα εισαγωγής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί μάλιστα σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η οποία θα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στο ΤΑΙΠΕΔ για τη διάθεση του χαρτοφυλακίου του.

Οι μέτοχοι της εταιρείας φαίνεται ότι προσβλέπουν στην αξιοποίηση της θετικής για τη χώρα συγκυρίας που σηματοδοτεί το τέλος του πολιτικού ρίσκου και την αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ενόψει και της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Να σημειωθεί ότι το 2019 είχε γίνει απόπειρα για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην HELLENiQ ENERGY με τους δύο μετόχους να διαθέτουν συνολικό πακέτο μετοχών 50,1% μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Η υπαναχώρηση του ομίλου Λάτση στην πορεία οδήγησε σε ναυάγιο τον διαγωνισμό, με τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ Goldman Sachs και Εθνική –που είχαν προσληφθεί για την απόπειρα της συνδυασμένης πώλησης– να διερευνούν τις πιθανότητες να βρεθεί επενδυτής για να αγοράσει το σύνολο του ποσοστού του Δημοσίου.

Ωστόσο, δεν βρέθηκε δυνητικός επενδυτής πρόθυμος να διαθέσει τεράστια ποσά, της τάξης του 1 δισ. ευρώ, για να είναι απλός μέτοχος μειοψηφίας. Η διάθεση μέρους των μετοχών του Δημοσίου μέσω του Χρηματιστηρίου ήταν το αμέσως επόμενο σενάριο που εξετάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ως μονόδρομος πλέον, αφού η είσπραξη εσόδων ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο για την τέταρτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Η περαιτέρω αποκρατικοποίηση των πρώην ΕΛΠΕ παρέμεινε μέχρι σήμερα «παγωμένη» όπως και αυτή της ΔΕΠΑ.

Το σενάριο της εισαγωγής μετοχών στο Χρηματιστήριο επανέρχεται αυτή τη φορά με τη διάθεση και ποσοστού του ομίλου Λάτση. Με την ενίσχυση της διασποράς των μετοχών της HELLENiQ ENERGY στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αναμένεται να ενισχυθεί και η αποτίμηση του ομίλου στο ταμπλό. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σήμερα στα 2,36 δισ. ευρώ και η μετοχή της στα 7,71 ευρώ (τιμή κλεισίματος την Τετάρτη).

Η HELLENiQ ENERGY έχει εξελιχθεί σήμερα σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο και υλοποιεί ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 4 δισ. ευρώ μέσω του στρατηγικού του σχεδιασμού «Vision 2025» που ξεκίνησε το 2021 με βασικούς πυλώνες τις ΑΠΕ και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων της.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα κοινό ποσοστό της τάξης του 20% – Η διάθεση των μετοχών είναι πολύ πιθανό να γίνει τον Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!