Skip to main content

Αγώνας δρόμου για περισσότερα κέρδη από το πετρέλαιο

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί συνεχίζουν τις επενδύσεις σε πηγάδια για να χρηματοδοτήσουν από… απρόβλεπτα κέρδη τις επενδύσεις σε ηλεκτροκίνηση και υδρογόνο

Διαβάσαμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» / Του Μπάμπη Μιχάλη

Κορύφωση της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου πριν από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας προβλέπει η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (ΙΕΑ) καθώς η στροφή προς καθαρότερες πηγές ενέργειας επιταχύνεται. Σε σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε χθες, το ενεργειακό παρατηρητήριο της Δύσης προβλέπει ότι με βάση τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές και τις τάσεις της αγοράς, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 6% από το 2022 έως το 2028, αγγίζοντας τα 105,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κυρίως χάρη στην ισχυρή ζήτηση από τους κλάδους των πετροχημικών και των αερομεταφορών.

Ωστόσο, πάρα αυτήν τη σωρευτική αύξηση, η ετήσια άνοδος της ζήτησης προβλέπεται να συρρικνωθεί από τα 2,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος στα 0,4 εκατ. βαρέλια το 2028, καθώς αναδύεται στον ορίζοντα προοπτική κορύφωσης της ζήτησης πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Ειδικότερα, η χρήση πετρελαίου στις μεταφορές αναμένεται να μειωθεί μετά το 2026 καθώς η επέκταση των ηλεκτρικών οχημάτων, η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων και η βελτίωση της απόδοσης μειώνουν την κατανάλωση. «Η μετάβαση προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνεται, με μια κορύφωση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να είναι ορατή πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα, η ενεργειακή απόδοση και άλλες τεχνολογίες εξελίσσονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ. Ας σημειωθεί ότι σε προηγουμένη έκθεσή της το 2022, η ΙΕΑ προέβλεπε κορύφωση της ανόδου παγκόσμιας ζήτησης μετά το 2035.

Ο Μπιρόλ προειδοποίησε τους παραγωγούς πετρελαίου να δώσουν «ιδιαίτερη προσοχή στον αυξανόμενο ρυθμό της επικείμενης αλλαγής και να βαθμονομήσουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση. Οι παγκόσμιες επενδύσεις για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων, την εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου τείνουν φέτος στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 11%, στα 528 δισ. δολάρια. Αυτό το επίπεδο επενδύσεων, εάν διατηρηθεί, θα είναι επαρκές για την κάλυψη της προβλεπόμενης ζήτησης την επόμενη πενταετία, η οποία θα υπερβαίνει την ποσότητα που χρειάζεται ένας κόσμος που κατευθύνεται προς μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η παγκόσμια ικανότητα προσφοράς σύμφωνα με την ΙΕΑ θα αυξηθεί ώς το 2028 κατά 5,9 εκατ. βαρέλια στα 111 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Καθώς η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται επιβραδυνόμενη, αυτό θα οδηγήσει σε ένα μαξιλάρι πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας 4,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, προειδοποιεί η Οργάνωση.

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της υφηλίου ωστόσο ελάχιστα δείχνουν να ανησυχούν. Σκασμένοι στο χρήμα από τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» που τους έφερε η μεγάλη άνοδος των τιμών την τελευταία διετία, συνεχίζουν να εστιάζουν τις επενδύσεις τους στα ορυκτά καύσιμα. Τρανό παράδειγμα η Shell, που χθες ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα σχέδιά της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου -περίπου 1%-2% ετησίως ώς το τέλος της δεκαετίας.

Η ολλανδοβρετανική εταιρεία διεμήνυσε ότι η παραγωγή πετρελαίου θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2030, καθώς πρέπει να αποκομίσει κέρδη για να στηρίξει τις επενδύσεις που χρειάζονται για τη μετάβασή της πέρα από τα ορυκτά καύσιμα. Από την άλλη πλευρά ο κολοσσός ανακοίνωσε βεβαίως και αύξηση του μερίσματος που θα διανείμει φέτος στους μετόχους της κατά 15%, ενώ έχει ήδη εξαγγείλει και επαναγορά μετοχών αξίας 5 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!