Skip to main content

Κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους λιανικής πώλησης καυσίμων ζητά η ΠΟΠΕΚ

Την κατάργηση της επιβολής πλαφόν στα πρατήρια καυσίμων ζήτησε με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, από τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα και τον Υφυπουργό Μάξιμο Σενετάκη, με την ευκαιρεία συγχαρητήριας επιστολής για την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Όπως σημειώνει η ΠΟΠΕΚ στην επιστολή της, «ο υπολογισμός του κέρδους σε μοναδιαία μορφή αποτελεί ελληνική εφεύρεση μόνο για τον κλάδο μας, ενώ η αγορά κινείται διεθνώς με ποσοστιαίο κέρδος. Η αγορά επίσης, σημειώνει αλλεπάλληλες αυξήσεις σε όλα τα είδη διαρκώς, οι ημερήσιες καταναλώσεις στα πρατήρια έχουν μειωθεί, τα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεών μας έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πολλαπλασιαστεί. Σημαντική επιβάρυνση για εμάς αποτελεί η τραπεζική προμήθεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία ως ποσοστιαία, ανακόλουθη δηλαδή με την ανά ευρώ («δραχμική») των πρατηρίων, έχει συμπιέσει σημαντικά το κέρδος του πρατηριούχου. Συν τοις άλλοις οι νέες νομοθετικές υποχρεώσεις διασύνδεσης ΦΗΜ με τα EFT/POS Τερματικά που προκύπτουν, επιβαρύνουν επιπρόσθετα σημαντικά τον κλάδο μας που λειτουργεί ασφυκτικά σε περιβάλλον επιβολής πλαφόν» τονίζοντας πάντως ότι «το κράτος έχει ωφεληθεί με περισσότερες εισροές εσόδων ΦΠΑ στα ταμεία του από τις ασυγκράτητες αυξήσεις» των τιμών χονδρικής.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι σε Πανελλήνια βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι, «έχουν μειωθεί τα κέρδη των οικογενειαρχών πρατηριούχων και σε ποσοστά κέρδους αλλά και σε τιμή μονάδας ευρώ (δραχμικά) και δεν θεωρούμε δίκαιη την συνεχή αναφορά σε κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια του κλάδου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζητά την δίκαιη αντιμετώπιση του κλάδου και καλεί τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να λάβει άμεσα μέτρα αποκατάστασης της βιωσιμότητας των πρατηρίων, εηγώντας ότι «η επιβολή πλαφόν περιθωρίου κέρδους στα πρατήρια, ουδόλως συγκράτησε, ούτε μείωσε τις αυξημένες τιμές καυσίμων, δεδομένου ότι μετά τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών διύλισης, έγινε αντιληπτό ότι εκείνοι που έχουν αυξηθεί υπέρμετρα τα περιθώρια κερδοφορίας τους, σίγουρα δεν είναι τα πρατήρια».

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι «εμείς οι πρατηριούχοι, για άλλη μια φορά γίναμε τα εξιλαστήρια θύματα μιας αποπροσανατολιστικής πολιτικής, που για εμάς όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, φαντάζει εσκεμμένη προκειμένου να καλυφθούν τα υπερβολικά κέρδη» και ζητά την άμεση κατάργηση του πλαφόν στα πρατήρια, «καθώς όχι μόνο αποδεδειγμένα δεν συμβάλει στην συγκράτηση ή αναχαίτιση των τιμών της αγοράς, αλλά αντιθέτως, παρεμποδίζει την ελεύθερη λειτουργία σε υγιές ανταγωνιστικό πλαίσιο και επιδεινώνει ήδη βεβαρυμμένη οικονομική κατάσταση στο επιχειρηματικό περιβάλλον του πρατηρίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!