Skip to main content
| I | ,

Αίτημα μη επιβολής & άρση επιβολής προστίμων για το πρώτο έτος εφαρμογής της αποστολής δεδομένων στην ΑΑΔΕ

Με επιστολή του το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να μην επιβληθούν πρόστιμα για το πρώτο έτος εφαρμογής (το 2019), των ΠΟΛ για την καθημερινή αποστολή δεδομένων πώλησης (λόγω του χρονικά ανέφικτου χρονικού περιθωρίου προσαρμογής), να διαγραφούν τα ήδη επιβληθέντα πρόστιμα για παραλείψεις που έλαβαν χώρα το ίδιο έτος και να επιστραφούν τυχόν καταβληθέντα ποσά για πρόστιμα που επεβλήθησαν στις παραπάνω περιπτώσεις.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή:

«Ο κλάδος μας διαρκώς υποχρεώνεται σε εφαρμογή νομοθετικών διατάξεων ή υπουργικών αποφάσεων, δίχως να συμμετέχει σε σχετική διαβούλευση ως υπόχρεος να προσαρμοστεί σε αυτές και μάλιστα επιπλέον με ασφυκτικές προθεσμίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καθημερινή υποχρέωση των πρατηρίων από την 1η Ιανουαρίου 2019 (ΠΟΛ. 1195, 1208, 1218) να αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ τα παραστατικά πωλήσεων που εκδίδονται μέσω Φ.Η.Μ., όπου σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός και μάλιστα σε εορταστική περίοδο έπρεπε ταυτόχρονα όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων και υγραερίων της Ελλάδος να προσαρμοστούν με την συνδρομή τεχνικών εταιρειών πληροφορικής, οι οποίες αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν λόγω της αδυναμίας τους να υποστηρίξουν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα χιλιάδες πρατήρια διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ολοκλήρωση της ρύθμισης να γίνει με χρονική καθυστέρηση, χωρίς να υπάρχει υπαιτιότητα του πρατηριούχου, και άδικα να επιβληθούν σε νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου μας σε όλη την Ελλάδα, υπέρογκα πρόστιμα για το έτος 2019, ύψους 100 ευρώ ανά ΦΗΜ για κάθε ημέρα, λόγω μη διαβίβασης δεδομένων των παραστατικών πωλήσεων από τα πρατήρια καυσίμων στην ΑΑΔΕ. Σε πολλές περιπτώσεις το ύψος των προστίμων υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Ζητήσαμε κατά την συνάντηση μας με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλο (15/2/2023) αλλά και με σχετική επιστολή, να μην επιβληθούν πρόστιμα για το πρώτο έτος εφαρμογής, ήτοι το 2019, των εν λόγω ΠΟΛ, να διαγραφούν τα ήδη επιβληθέντα πρόστιμα για παραλείψεις που έλαβαν χώρα το ίδιο έτος και να επιστραφούν τυχόν καταβληθέντα ποσά για πρόστιμα που επεβλήθησαν στις παραπάνω περιπτώσεις.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!