Skip to main content
| I | ,

Aίτημα ΠΟΠΕΚ για άμεση κατάργηση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο των πρατηρίων καυσίμων

Την κατάργηση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους των πρατηρίων καυσίμων για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης & θέρμανσης, ζητά το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, τονίζοντας πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πρατήρια καυσίμων έγιναν «τα εξιλαστήρια θύματα μιας αποπροσανατολιστικής πολιτικής», όπως δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών διύλισης και η μόνιμη πλέον πρώτη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή κατάταξη για το κόστος της βενζίνης.

Στην επιστολή τονίζεται ότι το πλαφόν στα πρατήρια, όχι μόνο αποδεδειγμένα δεν συμβάλει στην συγκράτηση ή αναχαίτηση των τιμών της αγοράς, αλλά αντιθέτως, παρεμποδίζει την ελεύθερη λειτουργία σε υγιές ανταγωνιστικό πλαίσιο και επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση στο επιχειρηματικό περιβάλλον του πρατηρίου. 

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Η επιβολή πλαφόν  περιθωρίου κέρδους στα πρατήρια, ουδόλως συγκράτησε, ούτε μείωσε τις αυξημένες τιμές καυσίμων, δεδομένου ότι μετά τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιριών διύλισης, έγινε αντιληπτό ότι εκείνοι που έχουν αυξήσει υπέρμετρα τα περιθώρια κερδοφορίας τους, σίγουρα δεν είναι τα πρατήρια. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συγκριτικών στατιστικών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, http://www.fuelprices.gr/deltia_d.view για 3 συνεχείς εβδομάδες (διάστημα-καταγραφές 28/11/2022,  21/11/2022, 14/11/2022), η χώρα μας πλέον κατέχει ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. τα σκήπτρα της πρώτης θέσης ακρίβειας στην αμόλυβδη βενζίνη και αντίστοιχα την τέταρτη θέση στο πετρέλαιο κίνησης. Σαφώς η αιτία δεν είναι τα πενιχρά περιθώρια των πρατηριούχων. 

Αν ανατρέξουμε συγκριτικά στην προ πλαφόν κατάταξη (π.χ. στις 28/2/2022), η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση για την αμόλυβδη και την 10η θέση στο πετρέλαιο κίνησης. 

Κύριε Υπουργέ, 

Εμείς οι πρατηριούχοι, για άλλη μια φορά, γίναμε τα εξιλαστήρια θύματα μιας αποπροσανατολιστικής πολιτικής, που για εμάς, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, φαντάζει εσκεμμένη προκειμένου να καλυφθούν τα υπερβολικά κέρδη.

Ζητάμε την άμεση κατάργηση της επιβολής πλαφόν στα πρατήρια, καθώς όχι μόνο αποδεδειγμένα δεν συμβάλει στην συγκράτηση ή αναχαίτηση των τιμών της αγοράς, αλλά αντιθέτως, παρεμποδίζει την ελεύθερη λειτουργία σε υγιές ανταγωνιστικό πλαίσιο και επιδεινώνει την ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση στο επιχειρηματικό περιβάλλον του πρατηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!