Skip to main content
| I |

Online ελέγχει η Κύπρος τις τιμές καυσίμων

Στην αγορά υπηρεσιών για την υποβολή νέας μεθοδολογίας και μηχανογραφημένου πλαισίου για την αξιολόγηση των τιμών των πετρελαιοειδών προχώρησε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Όπως αναφέρει σε απαντητική του επιστολή προς τη Βουλή ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Καραγιώργης, το νέο πλαίσιο για την αξιολόγηση των τιμών των πετρελαιοειδών παραδόθηκε στο υπουργείο στις 15/2/2022 και στην παρούσα φάση διενεργούνται δοκιμαστικές καταχωρίσεις.  

Η κοστολόγηση των προϊόντων της κάθε εταιρείας καυσίμων στηρίζεται στην πολιτική που ακολουθεί, παρέχεται η δυνατότητα ανάμειξης προϊόντων και η δημιουργία τελικών προϊόντων, αυξάνεται η αυτοματοποίηση, παράγονται συγκεντρωτικοί πίνακες για αναλύσεις και συγκρίσεις κ.ά. Ακόμη μία διαφοροποίηση του νέου πλαισίου από το υφιστάμενο είναι ότι προσομοιώνει τις συναλλαγές των εταιρειών (κάθε εισαγωγή/αγορά, μεταφορές στα πρατήρια, αγοραπωλησίες μεταξύ εταιρειών, αναπροσαρμογές αξίας και ποσοτήτων) για κάθε ένα από τα τρία προϊόντα που τυγχάνουν παρακολούθησης, δηλαδή βενζίνη 95 οκτανίων, πετρέλαιο κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης.

Το υφιστάμενο πλαίσιο παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων βασίστηκε στην έκθεση της Grant Thornton, με βάση την οποίαν ακολουθείται η εξής διαδικασία από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας:

  • Επικαιροποιεί τους υπολογισμούς των άμεσων και έμμεσων δαπανών και του κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών.
  • Καθορίζει τις αποδεκτές αποκλίσεις μεταξύ της προβλεπόμενης και πραγματικής χονδρικής τιμής πώλησης.
  • Συλλέγει και καταγράφει πληροφορίες αναφορικά με τα φορτία και τα αποθέματα των εταιρειών πετρελαιοειδών.
  • Μέσω του λογισμικού κοστολόγησης του υφιστάμενου πλαισίου ετοιμάζει πρόβλεψη της χονδρικής τιμής που αναμένεται να προκύψει από κάθε φορτίο.

Επιπρόσθετα, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ετοιμάζει και παρακολουθεί:

  • Διεθνείς δείκτες τιμών των πετρελαιοειδών και συσχετίζει τη μεταβολή τους με τη μεταβολή των τιμών στην Κύπρο.
  • Αποδεκτές αποκλίσεις λιανικού που προκύπτουν από ιστορικά στοιχεία που λαμβάνονται καθημερινά από το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο τιμών πετρελαιοειδών το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας.

Πώς καθορίζονται σήμερα οι τιμές

Οι συντελεστές που καθορίζουν τις τιμές των καυσίμων σήμερα στην Κύπρο είναι οι εξής:

  • Μέση σταθμισμένη τιμή αποθέματος.
  • Λιμενικά – εκτελωνιστικά έξοδα.
  • Κόστος πρόσθετων (π.χ. βιοκαυσίμου για πετρέλαιο κίνησης).
  • Φόρος κατανάλωσης.
  • Χρέωση ΚΟΔΑΠ.
  • Έξοδα εταιρείας ανά λίτρο.
  • Κέρδος εταιρείας ανά λίτρο.

Πρόκειται για λάθος εντύπωση

Οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών στην Κύπρο επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες, όπως η τιμή εισαγωγής των προϊόντων, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ, τα αποθέματα που διατηρούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών κατά τη χρονική στιγμή εισαγωγής των καυσίμων και οι φόροι που επιβάλλονται από το κράτος. Η μεταφορά των φορτίων γίνεται εξ ολοκλήρου δια θαλάσσης, με τον ανάλογο χρόνο που χρειάζεται μέχρι και την εκφόρτωσή τους στο Βασιλικό. Για τους πιο πάνω λόγους, οι μεταβολές των τιμών δεν μπορούν να προσδιοριστούν σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών. 

Με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Καραγιώργη να επισημαίνει εμφαντικά στην επιστολή του ότι «υπάρχουν δύο μελέτες του Πανεπιστημίου Κύπρου και μία μελέτη της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού που διερευνούν το κατά πόσο οι τιμές των πετρελαιοειδών αυξάνονται γρήγορα σε περιόδους αυξήσεων του κόστους εισαγωγής και μειώνονται αργά σε περιόδους μειώσεων του κόστους εισαγωγής, φαινόμενο γνωστό ως ‘Rockets and Feathers’, δηλαδή την κατάσταση όπου οι τιμές ανεβαίνουν σαν πύραυλος (rocket) και πέφτουν σαν φτερό (feather), χωρίς όμως να αποδεικνύεται η διαδεδομένη αυτή εντύπωση».

* διαβάστε περισσότερα στον (κυπριακό) ΠΟΛΙΤΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!