| I |

Γ. Χατζηθεοδοσίου (Ε.Ε.Α.): «Παρέμβαση τώρα σε ΕΦΚ και ΦΠΑ για να συγκρατηθούν οι τιμές των καυσίμων»

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική” (20/5/2022).

Η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας είναι αδιαμφισβήτητα η πρώτιστη απειλή για τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους υπέρογκους λογαριασμούς και τελούν σε αναμονή για την εφαρμογή των νέων μέτρων της κυβέρνησης και κυρίως την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο.

Μεγάλο, ωστόσο, είναι το πλήγμα και από τις συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα. Το «ράλι» συνεχίζεται καθημερινά, με τη μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης, σύμφωνα τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, να ξεπερνά πλέον τα 2,2 ευρώ το λίτρο και σε ορισμένες περιοχές της χώρας να φτάνει και να ξεπερνά τα 2,5 ευρώ το λίτρο. Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η μέση τιμή της αμόλυβδης 100 οκτ., την Τρίτη 17/5/2022 ήταν 2,364 ευρώ το λίτρο, και του πετρελαίου κίνησης στα 1,889 ευρώ το λίτρο.

Την «ανηφόρα» πιστοποιούν και τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία, τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί κατά 29%.

Οι τεράστιες αυτές αυξήσεις εντείνουν την πίεση που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις βασικές ανάγκες – υποχρεώσεις τους. Η επιδότηση καυσίμων από 30 έως 50 ευρώ – γνωστή ως fuel pass- που ανακοινώθηκε στα μέσα Μαρτίου και υλοποιήθηκε πρόσφατα, καθώς και η απευθείας επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο, είναι ξεκάθαρο πως δεν επαρκούν.

Προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν, αρκετοί συμπολίτες μας αναγκάζονται να περιορίσουν, όταν αυτό είναι εφικτό, τις μετακινήσεις με τα οχήματά τους. Οι επιχειρήσεις, ωστόσο, δεν μπορούν να τραβήξουν «χειρόφρενο».

Οι ανατιμήσεις των καυσίμων συνεπάγονται αυξημένο κόστος μεταφοράς, επηρεάζοντας τόσο το κόστος λειτουργίας όσο και την τελική τιμή προϊόντων και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται περαιτέρω η ακρίβεια.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε εγκαίρως -από το ξέσπασμα της κρίσης ακρίβειας- εντοπίσει το πρόβλημα και προτείνει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές και να δοθεί ουσιαστική ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Και γι΄ αυτό το ζήτημα, ωστόσο, εκπρόσωποι του οικονομικού επιτελείου έχουν επικαλεστεί την απουσία δημοσιονομικού χώρου για τη λήψη των παραπάνω μέτρων.

Με το ανοδικό ράλι των τιμών να είναι πλέον ανεξέλεγκτο, η κυβέρνηση χρειάζεται να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα και να παρέμβει άμεσα, με στοχευμένα και ουσιαστικά μέτρα, προκειμένου να μπει επιτέλους ένα «φρένο», εντείνοντας παράλληλα τους ελέγχους για την αποτροπή περιπτώσεων αισχροκέρδειας.

Ο «χώρος» και ο «χρόνος» είναι πραγματικά κρίσιμοι…

ADR ANT1 BP Brent covid-19 Fuel Pass interlock MOTOR OIL myData OPEC PLATTS Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αλβανία Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κιουρτζής Θέμης Κρήτη Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΕΚ ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα νοθεία περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!