Skip to main content

Τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Ανάπτυξης και νέα επιστολή με τα κύρια σημεία της συζήτησης για το πλαφόν στα καύσιμα

Επείγουσα τηλεδιάσκεψη με θέμα «Έλεγχοι κερδοσκοπίας», είχαν σήμερα Παρασκευή 18 Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Θέμης Κιουρτζής με τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, σχετικά με τα δίκαια αιτήματα του κλάδου για την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους καυσίμων.

Ακολούθως, στάλθηκε η συνημμένη επιστολή (αρ. πρωτ. 2291) η οποία εστιάζει στα κυριότερα σημεία που απασχολούν τον κλάδο:

  1. Να υπολογίζεται το περιθώριο κέρδους των καυσίμων σε κάθε πρατήριο με την πραγματική του διάσταση, δηλαδή βάσει της αναγραφόμενης τιμής του τελευταίου σχετικού τιμολογίου αγοράς της εταιρείας εμπορίας που το προμηθεύει, αφαιρουμένου του Φ.Π.Α, δηλαδή με περιθώριο κέρδους βασιζόμενο στην τιμή που έχει αγοράσει και όχι με την τιμή που πιθανολογείται να αγοράσει, καθώς υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στην διυλιστηριακή τιμή και τη λιανική, διότι παρεμβάλλονται περιθώρια αστάθμητα που δεν μπορεί να ελέγξει ο πρατηριούχος, όπως κέρδος διυλιστηρίου, πλοίου, ΕΕΠ, βυτιοφόρου κλπ.
  2. Το περιθώριο κέρδους πρέπει να είναι ποσοστιαίο και όχι “δραχμικό” (σταθρό ποσό), προκειμένου να παραμένει αμετάβλητο, διότι το περιθώριο κέρδους του πρατηριούχου μειώνεται λόγω της αύξησης των τιμών.
  3. Να οριστεί ως ημερομηνία αναφοράς περιθωρίου κέρδους του πετρελαίου θέρμανσης η 31 Μαρτίου 2021, και όχι η 30 Απριλίου 2021, καθώς κατά την λήξη του πετρελαίου θέρμανσης, τα πρατήρια προκειμένου να ρευστοποιήσουν τα αποθέματά τους, δεν αποκομίζουν περιθώριο κέρδους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!