Skip to main content
| I | ,

“Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν καλύτερα περιθώρια στο δεύτερο εξάμηνο”.

Πετρέλαιο: Απειλή για την ισορροπία της αγοράς το ιρανικό αργό στην Κίνα|  newmoney

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας αναμένεται να αντιμετωπίσουν λιγότερες αντιξοότητες κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, παρά την πτώση των κερδών τους κατά τους πρώτους έξι μήνες, καθώς το νέο κλείδωμα επιδημίας κοροναϊού και οι χαλαρές παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου μείωσαν τα περιθώρια κέρδους τους.

Καθώς ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου ακολουθεί στενά τις προγραμματισμένες περικοπές παραγωγής πετρελαίου για να προφυλάξει την ανάκαμψη της αγοράς και τα ποσοστά λειτουργίας των κινεζικών διυλιστηρίων έχουν ανακάμψει το τρίτο τρίμηνο, αναμένεται ότι η ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει υγιής, ανέφεραν οι εμπιστευτικοί.

«Οι επιχειρήσεις διύλισης έπεσαν κάτω από την κερδοφορία των πετρελαϊκών εταιρειών κατά το πρώτο εξάμηνο, καθώς η ζήτηση καυσίμων έπληξε σημαντικά το COVID-19 και οι κρατικές εταιρείες είδαν μείωση των λειτουργικών συντελεστών από ένα χρόνο νωρίτερα», δήλωσε ο Tang Sisi, αναλυτής της ερευνητική εταιρεία BloombergNEF.

«Περιμένουμε από τα διυλιστήρια του κράτους να αντιμετωπίσουν λιγότερες αντιξοότητες στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς οι ρυθμοί λειτουργίας τους έχουν ανακάμψει το τρίτο τρίμηνο και η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει υγιής. Ωστόσο, οι προκλήσεις θα παραμείνουν καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα εντείνει τον ανταγωνισμό στον τομέα διύλισης και οι υψηλοί ρυθμοί λειτουργίας των διυλιστηρίων ενδέχεται να ξεπεράσουν την αύξηση της ζήτησης », πρόσθεσε.

Οι τρεις κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας ανέφεραν άθλια περιουσία κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.

Η CNOOC Ltd, το εισηγμένο σκέλος της China National Offshore Oil Corp, δήλωσε ότι τα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν κατά 66% σε ετήσια βάση σε 10,38 δισεκατομμύρια γιουάν (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η PetroChina Co Ltd σημείωσε καθαρή ζημιά 29,98 δισεκατομμύρια γιουάν, σε σύγκριση με καθαρό κέρδος 28,42 δισεκατομμύρια γιουάν το προηγούμενο έτος. Η καθαρή ζημιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ασίας, η China Petrochemical Corp (Sinopec), ήταν 21,7 δισεκατομμύρια γιουάν σε σύγκριση με κέρδος 32,2 δισεκατομμύρια γιουάν πριν από ένα χρόνο.

Ενώ η PetroChina ανέφερε την πτώση των τιμών του πετρελαίου και της ζήτησης λόγω της έκρηξης COVID-19 για τη μείωση των εσόδων και των κερδών, η Sinopec είπε ότι τα μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κοροναϊού έχουν μειώσει τη ζήτηση για τα πάντα, από καύσιμα αεριωθούμενων αεροσκαφών έως βενζίνη, αναγκάζοντάς την να επεξεργαστεί 10,5% λιγότερο αργό από το προηγούμενο έτος.

Οι ειδικοί του κλάδου ανέφεραν ότι η απώλεια οφείλεται κυρίως στην αδύναμη ζήτηση καυσίμων, καθώς ο κοροναϊός εμπόδισε τη βιομηχανική δραστηριότητα και περιορίζει τα ταξίδια.

Ο Li Li, διευθυντής ενεργειακής έρευνας στο ICIS China, μια εταιρεία που παρακολουθεί την αγορά ενέργειας της Κίνας, δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο κέρδους για την CNOOC και την PetroChina χάρη στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ.

Αν και η επιδημία COVID-19 επηρέασε την κερδοφορία της Sinopec, της οποίας η βασική επιχείρηση τελειοποιεί, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα δει μια σταδιακή ανάκαμψη τόσο στη ζήτηση αγοράς όσο και στα κέρδη διυλιστηρίου για την εταιρεία, είπε.

Παρόλο που το κλείδωμα ενδέχεται να μην αρθεί εντελώς βραχυπρόθεσμα και η αγορά καυσίμων αεριωθούμενων αεροπλάνων δεν θα έχει πλήρη ανάκαμψη έως το τέλος του 2021, ορισμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του γηπέδου και του βασικού πετρελαίου, ενδέχεται να παρατηρήσουν ανάπτυξη από την πενταπλή ζήτηση τον Ιούλιο – Περίοδος Δεκεμβρίου, είπε ο Λι.

Η PetroChina, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, ανέφερε έσοδα άνω των 929 δισεκατομμυρίων γιουάν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, μειωμένο κατά 22,3 τοις εκατό σε ετήσια βάση, ανέφερε σε μια κανονιστική κατάθεση στις Hong Kong Exchanges and Clearing Ltd.

Η CNOOC δήλωσε ότι τα έσοδά της μειώθηκαν σε 74,56 δισεκατομμύρια γιουάν από 109,31 δισεκατομμύρια γιουάν την προηγούμενη περίοδο, ενώ η Sinopec δημιούργησε έσοδα 1.034,3 δισεκατομμύρια γιουάν, μειωμένη κατά 31% σε σύγκριση με 1.499 δισεκατομμύρια γιουάν τους πρώτους έξι μήνες του 2019.

Οι τρεις γίγαντες του πετρελαίου ανακοίνωσαν ότι θα προσαρμόσουν τις επενδυτικές αποφάσεις δυναμικά σύμφωνα με τις αλλαγές της αγοράς.

Η PetroChina δήλωσε ότι θα μειώσει τις προοπτικές κεφαλαιουχικών δαπανών για το 2020 κατά 23% σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Sinopec μείωσε επίσης τις προοπτικές κεφαλαιουχικών δαπανών για ολόκληρο το έτος κατά 10% από τα 143,4 δισεκατομμύρια γιουάν που προέβλεψε νωρίτερα αυτό το έτος. Η CNOOC δήλωσε ότι μείωσε τα ετήσια σχέδιά της τόσο για κεφαλαιουχικές δαπάνες όσο και για παραγωγή φέτος για να μετριάσει τον αντίκτυπο των συγκρατημένων τιμών του πετρελαίου, κατά 11% από ό, τι είχε προγραμματιστεί, κυρίως στις επενδύσεις στο εξωτερικό.

Πηγή: China Daily

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!