Skip to main content
| I | ,

“Η πετρελαϊκή αγορά προχωρά στην εξισορρόπηση του σχοινιού καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης παρασύρεται”.

IEA: OPEC Can't Save The Oil Market | OilPrice.com

Τα παγκόσμια ισοζύγια αγοράς πετρελαίου υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις σταθερότερες τιμές του πετρελαίου κατά τους επόμενους 18 μήνες, με τη ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων COVID-19 να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και ο ΟΠΕΚ μείωσαν τις προοπτικές παγκόσμιου εφοδιασμού σε πετρέλαιο νωρίτερα τον Αύγουστο, λόγω της βραδύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της κινητικότητας και της συνεχιζόμενης αδυναμίας στη ζήτηση αεροπορικών μεταφορών.

Η κίνηση μείωσε το χάσμα μεταξύ των προβλέψεων ζήτησης και προσφοράς για τους επόμενους μήνες, αλλά οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί της παραγωγής από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ + εξακολουθούν να φαίνονται να διατηρούν την αγορά ανεπαρκής έως το 2021.

Η S&P Global Platts Analytics προβλέπει μια σιωπηρή μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου κατά περισσότερο από 5 εκατομμύρια b / d κατά το τέταρτο τρίμηνο, ένα επίπεδο που θα μειωθεί στα 2-1,5 εκατομμύρια b / d έως τα τέλη του 2021.

Αφού ανέβηκε από τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων δεκαετιών των 18 / b $ τον Απρίλιο σε πάνω από 40 $ / b, η Platts Analytics βλέπει την πιο σφιχτή αγορά που ωθεί το αργό Brent στα 50 $ / b μέχρι τα τέλη του 2021.

Όμως, μια σειρά από βασικές αβεβαιότητες κρέμονται από την εύθραυστη εξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου καθώς παλεύει να ανακάμψει από την ιστορική πτώση περίπου του ενός πέμπτου της παγκόσμιας ζήτησης μετά τον αποκλεισμό της πανδημίας.

 Επιστροφή του εφοδιασμού;

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι τα παγκόσμια ποσοστά μόλυνσης θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν, αναγκάζοντας ένα περαιτέρω κύμα μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Νέες παγκόσμιες περιπτώσεις κοροναϊού συνεχίζονται σε σχεδόν υψηλά επίπεδα. Μερικοί από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία, αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα ατομικά ποσοστά αύξησης και αντιπροσωπεύουν το 60% της πρόσφατης αναζωπύρωσης.

Στις ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, η ανάκαμψη της ζήτησης βενζίνης έχει μειωθεί, παρά την αύξηση της ζήτησης κατά τη θερινή περίοδο οδήγησης. Η νότια Ευρώπη έχει δει τη δραστηριότητα οδήγησης να πέφτει απότομα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι τοπικές κλειδαριές πυροδοτούν νέα εμπόδια στη δραστηριότητα.

Ενοχλημένος από περίπου 2 εκατομμύρια b / d της προμήθειας του ΟΠΕΚ + που επέστρεψε στην αγορά τον Αύγουστο, η Rystad Energy προβλέπει τώρα μια μέτρια υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου τους επόμενους τρεις μήνες για να συντελέσει σε ένα σενάριο κατάθλιψης της ζήτησης.

«Παρά το γεγονός ότι κατάφεραν να βγάλουν τη μεγαλύτερη πράξη εξισορρόπησης που έχουν δει ποτέ οι αγορές πετρελαίου, οι τιμές είναι κολλημένες στο εύρος των 40 $ και θα συνεχίσουν να είναι έτσι για λίγο», ανέφεραν οι Νορβηγοί σύμβουλοι σε σημείωμα.

Πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη της ζήτησης αναμένεται να επιβραδυνθεί τώρα, με τη ζήτηση πετρελαίου να φτάνει το ανώτατο όριο στα 91 εκατομμύρια b / d και να μην ανακάμπτει περαιτέρω μέχρι το χειμώνα.

Απόκλιση πετρελαίου
Από την πλευρά της προσφοράς, οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ + 7,7 εκατομμυρίων b / d αναμένεται να διαρκέσουν από τον Αύγουστο έως το τέλος του 2020 και στη συνέχεια να μειωθούν στα 5,8 εκατομμύρια b / d από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022. Οι Σαουδικές προσπάθειες αναμένεται να Κρατήστε υψηλά τα επίπεδα συμμόρφωσης μεταξύ των σειριακών επιδόσεων της ομάδας Νιγηρίας και Ιράκ. Ταυτόχρονα, η προοπτική μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στη Λιβύη θα μπορούσε γρήγορα να δει την επιστροφή άνω του 1 εκατομμυρίου b / d στην αγορά, ενώ μια νίκη του Joe Biden στις εκλογές του Νοεμβρίου των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεκινήσει η μπάλα να κυλά για ένα τέλος Οι κυρώσεις πετρελαίου του Ιράν.

Στις ΗΠΑ, η πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών σε πάνω από 40 $ / b έχει ήδη δει την επιστροφή κάποιας παραγωγής σχιστόλιθου κατά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου τον Απρίλιο. Ωστόσο, με τα ποσοστά γεώτρησης και τις ολοκληρώσεις των φρεατίων να βρίσκονται πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι το τέλος του 2021, η Platts Analytics βλέπει την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά περισσότερο από 3 εκατομμύρια b / d από εκτιμήσεις πριν από την κρίση.

Εν τω μεταξύ, μια μεγάλη παγκόσμια προεξοχή πετρελαίου παραμένει βασική πτωτική επιρροή στις τιμές.

Τα αποθέματα παραμένουν υψηλά μετά την άνοδο κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο βαρέλια στις αρχές του έτους. Ενώ τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν πλέον ξεπεράσει το μέγιστο που έφτασαν τον Μάιο και το αργό πετρέλαιο σε αποθηκευτικό χώρο μειώνεται, το τεράστιο ανεκτέλεστο απόθεμα θα χρειαστεί χρόνος για να λειτουργήσει.

Ακόμη και με τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ + να παραμείνει ανεκμετάλλευτη η αγορά, τα αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ πιθανότατα θα παραμείνουν πάνω από τον πενταετή μέσο όρο έως το 2021.

ΠΗΓΗ: hellenicshippingnews.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!