Skip to main content
| I |

“Οι κυβερνήτες της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ νοσηλεύονται”.

Σαουδική Αραβία | tempo24.news

(Bloomberg) –

Ο βασιλιάς Salman bin Abdulaziz της Σαουδικής Αραβίας εισήχθη σε νοσοκομείο στο Ριάντ νωρίς τη Δευτέρα για ιατρικές εξετάσεις, ο δεύτερος ηλικιωμένος κυβερνήτης ενός πλούσιου σε πετρέλαιο αραβικού έθνους του Κόλπου που θα νοσηλευτεί σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Ο 84χρονος μονάρχης υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις στο Ειδικό Νοσοκομείο του Κινγκ Φασιλ αφού είχε διαγνωστεί με φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, ανέφερε η κρατική Υπηρεσία Τύπου της Σαουδικής Αραβίας, επικαλούμενη δήλωση του βασιλικού δικαστηρίου. Δεν υπήρχαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την κατάστασή του.

Την Κυριακή, το Κουβέιτ ανακοίνωσε ξαφνικά ότι ο 91χρονος εμίρης του, ο Σέιχ Σάμπας Αλ-Αχμέντ Αλ-Σαμπά, εισήχθη στο νοσοκομείο την προηγούμενη μέρα για εξετάσεις και υποβλήθηκε σε «επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση». Ο Πρίγκιπας Σέιχ Σαβάβ Ναφ Αλ-Αχμέντ Αλ Σαμπάχ ανέλαβε προσωρινά ορισμένες από τις λειτουργίες και τα καθήκοντά του.

Οι νοσηλείες αυτών των ηλικιωμένων ηγεμόνων προσθέτουν στην αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου καθώς προσπαθούν να καταπολεμήσουν τις δίδυμες κρίσεις της αναταραχής στην αγορά αργού και της πανδημίας των κορωνών.

Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι ο Βασιλιάς Σαλμάν έχει καλή φυσική υγεία και έχει απορρίψει τις εικασίες ότι θα παραιτηθεί υπέρ του γιου του Πρίγκιπα Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν. Στην πράξη, ο πρίγκιπας στέμμα είναι ο εκ των πραγμάτων κυβερνήτης της χώρας από το 2017, όταν απέκρυψε έναν ηλικιωμένο ξάδελφο σε μια σεισμική μετατόπιση στην ιστορική πρακτική της κατανομής της εξουσίας μεταξύ διαφορετικών κλάδων της οικογένειας.

Υπό την καθοδήγηση του πρίγκιπα Μωάμεθ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, μαζί με τη Ρωσία, ώθησε τα μέλη του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να μειώσουν την παραγωγή και να αυξήσουν τις τιμές ενόψει της πανδημίας. Αυτές οι περικοπές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τις τιμές του αργού Brent να υπερδιπλασιαστούν από τα μέσα Απριλίου στα 43 $ το βαρέλι, αναμένεται να μειωθούν τον επόμενο μήνα.

Η Σαουδική Αραβία άντλησε 10,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα πέρυσι, το 12% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με την BP Plc. Το Κουβέιτ, ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, άντλησε περίπου 2,7 εκατομμύρια βαρέλια καθημερινά.

Η νοσηλεία του Σαλμάν ανάγκασε την αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ιράκ Μουσταφά Αλ-Καντίμι τη Δευτέρα. Η επίσκεψη, η οποία επρόκειτο να ήταν το πρώτο εξωτερικό ταξίδι του Καντίμι από το διορισμό του τον Μάιο, θα αναβληθεί «έως ότου ο Βασιλιάς απολυθεί από το νοσοκομείο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο Twitter.

Μια εκ των προτέρων αντιπροσωπεία από το Ιράκ είχε ήδη φτάσει στην πρωτεύουσα την Κυριακή.

ΠΗΓΗ: finance.yahoo.com

error: Content is protected !!