Skip to main content
| I |

“Έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή του ο OPEC+, αλλά η ανάκαμψη της αγοράς δεν είναι εγγυημένη”.

Το Φθηνό Πετρέλαιο Απειλεί τις Έρευνες σε Ιόνιο - Κρήτη

Της Sarah Hansen

Μετά τις περικοπές ρεκόρ στην εξόρυξη πετρελαίου στις οποίες προχώρησαν τον Απρίλιο οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του πλανήτη προκειμένου να στηρίξουν την αγορά εν μέσω της κρίσης στη ζήτηση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, ο OPEC και οι σύμμαχοί του αναμένεται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς και να αρχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους τον επόμενο μήνα.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και οι άλλες χώρες μέλη που απαρτίζουν το σχήμα OPEC+ θα συναντηθούν την Τετάρτη προκειμένου να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς και να διαπραγματευθούν το ύψος των μελλοντικών όγκων παραγωγής, όπως ανέφερε το Σαββατοκύριακο η Wall Street Journal, με την εφημερίδα να προσθέτει ότι οι περισσότεροι εκπρόσωποι των μελών του οργανισμού τίθεται υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών.

Εξάλλου, καθώς τα μέτρα που είχαν ληφθεί παγκοσμίως για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας χαλαρώνουν, η ζήτηση για πετρέλαιο αρχίζει σιγά σιγά να αυξάνεται και πάλι δεδομένου ότι επανεκκινούν τόσο οι θαλάσσιες όσο και οι αεροπορικές μεταφορές.

Οι τιμές του πετρελαίου, βέβαια, παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα, με την τιμή του brent -που αποτελεί και διεθνές σημείο αναφοράς- να διαμορφώνεται περίπου στο 30% του επιπέδου που βρισκόταν τον Ιανουάριο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας άλλωστε ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αν και η ζήτηση πετρελαίου ανέκαμψε σημαντικά στην Κίνα και στην Ινδία τον Μάιο, παγκοσμίως αναμένεται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, πριν ανακάμψει το 2021.

Κι αυτό γιατί οι πρόσφατες εξάρσεις των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη και τα νέα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται “εντείνουν την αβεβαιότητα”. Νέα lockdowns θα μπορούσαν να πλήξουν εκ νέου τη διάθεση για ταξίδια αλλά και το διεθνές εμπόριο, γεγονός που θα αύξανε τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, προειδοποίησε ο Οργανισμός, προσθέτοντας ότι προοπτικές της αγοράς παραμένουν “σχεδόν σίγουρα” πτωτικές.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοί τους, που απαρτίζουν όλοι μαζί το σχήμα OPEC+, συμφώνησαν σε μια πρωτοφανή μείωση της παραγωγής τους, της τάξης των 9,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, καθώς η έλευση της πανδημίας του κορονοϊού εκμηδένισε τη παγκόσμια ζήτηση για αργό. Η συμφωνία έβαλε τέλος, μάλιστα, στον “πόλεμο τιμών” που προηγήθηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβία για αρκετές εβδομάδες, ο οποίος ενέτεινε ακόμη περισσότερο τις πιέσεις στην ήδη τρικλίζουσα αγορά.

Την διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του καρτέλ επιβεβαιώνει εξάλλου και το πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, όπου πρόσωπο με γνώση των προθέσεων της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι “είναι αυτοκαταστροφικό για τον OPEC να στηρίζει τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου στη χαλιναγώγηση της παραγωγής”. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ωστόσο ότι “επίκειται κόντρα για τα μερίδια αγοράς και η πρόκληση είναι πώς θα καταφέρουν οι παραγωγοί χαμηλού κόστους να διασφαλίσουν τα μερίδιά τους χωρίς να προκαλέσουν την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου”.

ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/forbes

error: Content is protected !!