Skip to main content
| I |

09:10 “Τα έσοδα από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να υποχωρούν μετά το τέλος του πολέμου των τιμών”.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο που λέει "SAUDI ARABIAN MO"

Τα έσοδα από το πετρέλαιο για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, τη Σαουδική Αραβία, εξακολούθησαν να υποχωρούν τον Μάιο μετά το τέλος του πολέμου με τον πόλεμο τιμών πετρελαίου με τη Ρωσία, με τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου να πέφτουν κατά 65% σε ετήσια βάση, στοιχεία από τη Γενική Αρχή Στατιστικής της Σαουδικής Αραβίας εμφανίστηκε την Πέμπτη.

Οι συνολικές εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας σημείωσαν πτώση τον Μάιο του 2020 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019. Η σημαντικά χαμηλότερη αξία των εξαγωγών πετρελαίου ήταν η κύρια ώθηση στις συνολικές εξαγωγές εμπορευμάτων της Σαουδικής Αραβίας τον Μάιο – τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο ο όμιλος OPEC + μείωσε την παραγωγή κατά επίπεδα ρεκόρ μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία σφυρηλατούσε μια νέα συμφωνία για τη μείωση της προσφοράς στην αγορά εν μέσω της πτώσης της ζήτησης στην πανδημία.

Η αξία των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε κατά 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (44,277 δισεκατομμύρια δολάρια Σαουδικής Αραβίας) ή κατά 65,0 τοις εκατό σε ετήσια βάση τον Μάιο, δήλωσε η Γενική Αρχή Στατιστικής.

 

Το μερίδιο των εξαγωγών πετρελαίου στις συνολικές εξαγωγές μειώθηκε από 78,6% το Μάιο του 2019 σε 65,4% το Μάιο του 2020.

Η πτώση των εσόδων από πετρέλαιο για το Μάιο ακολουθεί μια παρόμοια πτώση των εσόδων από πετρέλαιο Σαουδάραβας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον Απρίλιο, όταν το Βασίλειο έκανε καλή την υπόσχεσή του να πλημμυρίσει την αγορά με πετρέλαιο και συνέβαλε στην πτώση των τιμών του πετρελαίου στο χαμηλότερο από το 1999 μαζί με τη συντριβή της ζήτησης κατά τη διάρκεια των κλειδαριών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου από τον Μάιο θα μπορούσε να επιβραδύνει τη μείωση του εισοδήματος πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο αισθάνεται το τσίμπημα από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τις χαμηλές εξαγωγές πετρελαίου σύμφωνα με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ +.

Νωρίτερα φέτος, μετά τη συντριβή των τιμών που βοήθησε στη δημιουργία πλημμυρίζοντας την αγορά με πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία τριπλασίασε τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) και ανέστειλε τα επιδόματα κόστους ζωής, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου  επώδυνων μέτρων λιτότητας για  να σώσει το οικονομικά.  

Νωρίτερα τον Ιούλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δήλωσε ότι η πτώση των τιμών και οι περικοπές στην παραγωγή θα πλήξουν τους εξαγωγείς πετρελαίου στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA), με το συνδυασμένο εισόδημα πετρελαίου για τις χώρες αυτές να αναμένεται  να μειωθεί κατά 270 δολάρια ΗΠΑ δισεκατομμύρια  φέτος σε σύγκριση με το 2019. 

error: Content is protected !!