Skip to main content
| I |

“Πτώση άνω του 3% για το αργό εν μέσω φόβων για αύξηση της παραγωγής”.

Πετρέλαιο: Πέφτει ξανά η τιμή του

Απώλειες άνω του 3% κατέγραψε τη Δευτέρα το πετρέλαιο, διακόπτοντας το ανοδικό σερί των επτά προηγούμενων συνεδριάσεων, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη αύξηση της παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του, με de facto ηγέτη τη Ρωσία, συμφώνησαν το Σάββατο να επεκτείνουν τις περικοπές ύψους 9,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, που είχαν συμφωνήσει τον Απρίλιο για τον Μάιο και τον Ιούνιο -σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές του αργού που κατακρημνίστηκαν λόγω εκμηδενισμού της ζήτησης εν μέσω πανδημίας- και τον Ιούλιο.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ότι η συμφωνία επέκτασης δεν περιλαμβάνει τις εθελοντικές περικοπές ύψους 1,18 εκατ. βαρελιών ημερησίως που έχει ανακοινώσει το βασίλειο και δύο ακόμη σύμμαχοί του, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τον Μάιο και τον Ιούλιο.

Οι εν λόγω περικοπές ήταν επιπρόσθετες της μείωσης κατά 9,7 εκατ. βαρέλια για την οποία είχαν δεσμευθεί οι χώρες του OPEC+.

Την ίδια στιγμή, οι traders εκφράζουν φόβους ότι σε αύξηση της παραγωγής τους θα προχωρήσουν επίσης και οι ΗΠΑ, το Μεξικό και Λιβύη, προκαλώντας εκ νέου αναστάτωση στην ακόμη εύθραυστη αγορά πετρελαίου.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 1,36 δολάρια ή 3,4%, κλείνοντας κάτω από τα 39 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα στα 38,19 δολάρια.

Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου brent σημείωσε πτώση 1,30 δολάρια το βαρέλι ή 3,1%, τερματίζοντας την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στα 41 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά και τα δύο συμβόλαια ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο, με το αμερικανικό αργό WTI να αγγίζει και τα 40 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: capital.gr

error: Content is protected !!