Skip to main content
| I |

12:33 “Νέα υποχώρηση για το πετρέλαιο – Κάτω από τα 38 δολ. το WTI”.

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 68 δολάρια η τιμή του μπρεντ - Στο ...

Κάτω από τα 38 δολάρια υποχωρεί την Τρίτη το αμερικανικό αργό στη Νέα Υόρξη, μετά και την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι στο τέλος Ιουνίου δεν θα ανανεώσει τις επιπλέον, εθελοντικές περικοπές που είχε πραγματοποιήσει στην πετρελαϊκή παραγωγή της, πέραν εκείνων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του OPEC+.

Πρόκειται για επιπλέον εθελοντική περικοπή 1,2 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν και τμήματα της παραγωγής συμμάχων της Σ. Αραβίας στον Αραβοπερσικό Κόλπο.

Το πετρέλαιο έχει ανακάμψει μετά τη συγκλονιστική για την αγορά πτώση του σε αρνητικές τιμές (υπό του μηδενός) εντός Απριλίου, καθώς η μείωση της παραγωγής σε παγκόσμιο κλίμακα αποκλιμάκωσε την κρίση υπερπροσφοράς, ενώ στο μεταξύ η ζήτηση ανέκαμψε μερικώς, μετά τη χαλάρωση των lockdown του κορονοϊού σε σειρά χωρών.

Το πλεόνασμα σε καύσιμα, ωστόσο, κυρίως σε ό,τι αφορά το diesel, συνεχίζει να επικρέμεται πάνω από την αγορά, με την Goldman Sachs να προβλέπει bear market σε βραχυπρόθεσμη κλίμακα, κυρίως λόγω των ισχνών αποδόσεων από την διύλιση, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

“Τα ενεργειακά assets παγκοσμίως έχουν πραγματοποιήσει μια ισχυρή ανάκαμψη, από το πετρέλαιο μέχρι τις μετοχές, αλλά πλέον θα είναι δύσκολο να συνεχίσουν με το ίδιο μομέντουμ”, τονίζει ο Olivier Jakob, γενικός διευθυντής στην Petromatrix GmbH. “Η ζήτηση επιστρέφει, ωστόσο οι μετοχές παραμένουν υπερβολικά ψηλά”, προσθέτει.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Αυγούστου, υποχωρεί κατά 1,62%, στα 40,14 δολάρια το βαρέλι ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παράδοσης Ιουλίου, “χάνει” 2,23%, στα 37,34 δολ. το βαρέλι.

Στη Λιβύη, εξάλλου, ομάδα ενόπλων πολιτοφυλάκων εισήλθε στην πετρελαιοπηγή της Σαράρα και ζήτησε από τον διευθυντή να διακόψει την παραγωγή, λίγες ώρες μετά την επανέναρξή της, σύμφωνα με ανακοίνωση της National Oil Co. Η παραγωγή αναμένεται να διακοπεί άμεσα.

Το Ιράκ, εξάλλου, με βάση αιτήματά του προς διυλιστήρια στην Ασία, φαίνεται να συμμορφώνεται με τις υπεσχημένες μειώσεις στην παραγωγή που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του OPEC+. Σαουδική Αραβία και Ρωσία έχουν εγκαλέσει τη Βαγδάτη ότι αντλεί “μαύρο χρυσό” άνω των ορίων που θέτουν οι συμφωνίες περικοπής της παραγωγής.

ΠΗΓΗ: capital.gr

error: Content is protected !!