Skip to main content
| I |

06:40 “Η BP υποτάσσεται στην αναπόφευκτη “μοίρα” της βιομηχανίας του πετρελαίου”.

BP told to reinstate worker sacked for posting Hitler parody video ...

 

Του Chris Hughes

Η πιθανή μείωση αξίας των assets της BP έως και κατά 18 δισεκατομμύρια δολάρια υπογραμμίζει πόσο σημαντικό σημείο καμπής αποτελεί το 2020 για τον βιομηχανικό κλάδο του πετρελαίου.

Υπογραμμίζει δε με εμφατικό τρόπο ότι οι μεγάλοι παραγωγοί υδρογονανθράκων “κάθονται” επάνω σε πετρελαιοπηγές που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ – επειδή η πανδημία έχει περιορίσει τη ζήτηση για ενέργεια και έχει αυξήσει την επιθυμία για μεγαλύτερη συμμετοχή των ανανεώσιμες πηγών στο μείγμα εφοδιασμού.

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός διαθέτει νέο διευθύνοντα σύμβουλο και νέο CFO και προσπαθούσε ήδη να αλλάξει πορεία σε σχέση με το παρελθόν προτού ακόμη καταστεί πλήρως εμφανής ο αντίκτυπος της κρίσης του κορονοϊού.

Το ξέσπασμα της πανδημίας προκάλεσε μια πιο ριζική επανεκτίμηση του μελλοντικού ρόλου της BP και του πόσο αξίζουν τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η δομική αναθεώρηση των προβλέψεων

Το βασικό σενάριο – υπόθεση της BP είναι ότι μακροπρόθεσμα η τιμή του αργού τύπου Brent θα κινείται περί τα 55 δολάρια το βαρέλι, έως και 30% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη ανάλογη εκτίμησή του ομίλου.

Εντός του γκρουπ των μεγάλων ομολόγων/ανταγωνιστών της στον ενεργειακό κλάδο, η διοίκηση της εταιρείας περνάει έτσι από το στρατόπεδο των bullish σε εκείνο των bearish.

Σε αυτή τη βάση, ορισμένα πετρελαϊκά πεδία δεν θα αποκτήσουν ποτέ επαρκείς αποδόσεις και ορισμένα από τα ορυκτά καύσιμα ανά τον κόσμο τα οποία θα είχαν εξαχθεί και θα είχαν καταναλωθεί για την παραγωγή ενέργειας θα παραμείνουν τελικώς στα έγκατα της Γης.

Είναι μια κομβική στιγμή η οποία δεν πρέπει να παραβάλλεται μόνον με ανάλογες αναλύσεις άλλων “μεγάλων” του κλάδου το τελευταίο διάστημα, αλλά – κυρίως – με τις σεισμικές ανατιμήσεις αξιών που έχει επιφυλάξει η βιομηχανία στους επενδυτές τις τελευταίες δύο δεκαετίες – σκεφτείτε ότι η ConocoPhillips είχε υποστεί απομείωση αξίας περιουσιακών στοιχείων 34 δισ. δολ. στην χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Η μη αναστρέψιμη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η στροφή αντικατοπτρίζει εν μέρει τη βραχυπρόθεσμη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ζήτηση για ενέργεια καθοδηγείται από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και αυτό αναμένεται να κινηθεί απότομα χαμηλότερα το τρέχον έτος, αλλά και το 2021.

Η BP βλέπει, επίσης, την πανδημία να επιταχύνει τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις οικονομίες χρησιμοποιώντας λιγότερο συμβατικούς τύπους ενέργειας, αυξάνοντας έτσι το κόστος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι μετοχές γενικά μπορεί να έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά τους, με την προσδοκία ότι πολλές χώρες επιστρέφουν στην οικονομική και παραγωγική “κανονικότητα”. Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου του πετρελαίου, ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιήσει ανάλογο comeback και κατασκευαστές όπως η Tesla, οι οποίοι βασίζονται ξεκάθαρα στη μετάβαση σε φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία στην ανοδική χρηματιστηριακή τους πορεία.

Συνολικά, η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί αρχίζει να αντιμετωπίζει το οικονομικό αίνιγμα που μέχρι σήμερα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα στην ενεργειακή μετάβαση: τη σχετική ανταγωνιστικότητα της ρυπογόνας έναντι της “καθαρής” ενέργειας.

Το κλειδί είναι οι αποδόσεις

Οι υψηλότερες αποδόσεις από την τοποθέτηση του κάθε δολαρίου στην ανάπτυξη συμβατικών ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων ήταν απλώς πολύ δελεαστικές για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ώστε να τους επέτρεπαν να διαθέσουν σημαντικούς οικονομικούς πόρους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να μπορούν να συγκρίνονται οι αποδόσεις και  οι επιστροφές στους μετόχους της BP από την φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια με εκείνες από το πετρέλαιο.

Ίσως, επίσης, η εταιρεία να μπορεί να αναδείξει την αρετή της διαφοροποίησης, προσφέροντας στους μεγάλους επιχειρηματικούς πελάτες της ενέργεια από πολλές και διαφοροποιημένες πηγές, με τρόπο ο οποίος να συνδυάζει την ασφάλεια του εφοδιασμού με ένα ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό ανανεώσιμων πηγών.

Προς το παρόν, ο άμεσος αντίκτυπος στην BP από προβλεπόμενη μείωση αξίας των assets της θα είναι η αποδυνάμωση του ισολογισμού της, διογκώνοντας τον λόγο καθαρού χρέους προς ίδια κεφάλαια. Ο συγκεκριμένος δείκτης (gearing) κινείτο στο 36% στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2020 (έναντι μακροπρόθεσμου στόχου να βρεθεί σε επίπεδα μεταξύ 20% έως 30%).

Οι οίκοι και η πίεση για μείωση της μόχλευσης

Το πόσο σημαντικός είναι αυτός ο παράγοντας θα εξαρτηθεί από την άποψη των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Η πίεση, ωστόσο, για μείωση της μόχλευσης θα είναι έντονη. Αυτή, με τη σειρά της, επιβάλλει αναγκαστικά την επανεξέταση του γενναιόδωρου μερίσματος που αποδίδει η BP στους μετόχους της.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο CEO της εταιρείας Bernard Looney δεν έδειχνε καμία απολογητική διάθεση για τη διατήρηση της πληρωμής μερίσματος εν μέσω της πανδημίας, δηλώνοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο θα περίμενε και θα έπραττε ανάλογα, με βάση το πώς θα εξελισσόταν η κρίση.

Η αντίθεση ανάμεσα σε αυτόν τον “αγέρωχο” τόνο και στα σκληρά συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν από την BP τη Δευτέρα δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη.

ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/bloomberg-view

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!