Skip to main content

Επ. Θεσμών Κύπρου: «Δεν υπάρχει έλεγχος του ανταγωνισμού»

Στη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει έλεγχος του ανταγωνισμού στην Κύπρο κατέληξαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, τα οποία εκφράζουν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν την Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της, η Επιτροπή Θεσμών εξέτασε τη λειτουργία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού και ανέλυσε τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει όπως η υποστελέχωση, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τα αναγκαία τεχνολογικά μέσα που χρειάζεται, για να φέρει εις πέρας το έργο της.

Τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής εξέφρασαν την πρόθεση όπως καλέσουν ενώπιον τους, τους πολιτικούς προϊστάμενους των Υπουργείων Οικονομικών και Εμπορίου, με στόχο την εξεύρεση τρόπων στήριξης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας της ΕΠΑ.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι «είχαμε ενώπιον της Επιτροπής την εξέταση της λειτουργίας της ΕΠΑ, γιατί θεωρούμε ότι η ορθή λειτουργία της είναι εκείνη που θα ρυθμίσει την αγορά με όφελος προς τον καταναλωτή».

«Έχουμε διαπιστώσει από πολλά γεγονότα και τελευταία από το θέμα των τραπεζών, αλλά και των καυσίμων, ότι δεν ελέγχεται ο ανταγωνισμός στην Κύπρο. Υπάρχουν καρτέλ, υπάρχουν προ συνεννοήσεις οι οποίες είναι εις βάρος του καταναλωτή. Θέλουμε να στηρίξουμε τη λειτουργία της ΕΠΑ με όλα τα προβλήματα που έχει», είπε.

Σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, για να προσθέσει ότι έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η συζήτηση παρουσία των πολιτικών προϊστάμενων των Υπουργείων Εμπορίου και Οικονομικών.

Τόνισε την αναγκαιότητα αναβάθμισης και στήριξης της ΕΠΑ προς όφελος του καταναλωτή.

Σε ερώτηση αν γνωρίζει συγκεκριμένες περιπτώσεις για καρτέλ και προσυνεννοήσεις, ο κ. Ζαχαρίου είπε: «Δεν είμαι ειδικός και δεν δηλώνω ειδικός. Όμως πέστε μου εσείς πως είναι δυνατόν π.χ. διεθνώς το πετρέλαιο να έχει πέσει κάτω και στην Κύπρο οι τιμές να ανεβαίνουν ακόμα;».

Διερωτήθηκε ακόμα «γιατί έχουμε από τα ακριβότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί οι χρεώσεις των Τραπεζών και ειδικά στις πιστωτικές κάρτες είναι πολύ ψηλές και με βάση οδηγία η ΕΠΑ αν έπρεπε να τις ελέγχει;»

«Δεν δηλώνω ότι είμαι ειδικός περισσότερο από τον κάθε πολίτη. Δηλώνω αυτά που βλέπω εγώ και ο κάθε πολίτης. Εκείνο που θέλω ως πολιτικός είναι να δημιουργήσω εκείνο το μηχανισμό, ώστε να μην έχω τις αμφιβολίες μου για προσυνεννοήσεις. Αν υπάρχει ο μηχανισμός να τους ελέγξει, θα ξέρω ότι υπάρχει ένας φύλακας άγγελος για μένα, τον καταναλωτή και τον υπόλοιπο πληθυσμό και μπορώ να κοιμάμαι ήσυχος», είπε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι «η σωστή λειτουργία της ΕΠΑ είναι υψίστης σημασίας, για να έχουμε μια υγιή ανταγωνιστική αγορά».

«Είναι θλιβερό να διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να ενισχυθεί η ΕΠΑ ως θεσμός, με όλα τα θετικά αποτελέσματα για τον Κύπριο καταναλωτή. Κατάγγειλε η Πρόεδρος της ΕΠΑ, Λουκία Χριστοδούλου ότι ενώ άλλοι Οργανισμοί ενισχύονται συνεχώς με προσωπικό, το Υπουργείο Οικονομικών κωφεύει στις εκκλήσεις, για εξειδικευμένο προσωπικό», είπε.

Σημείωσε ότι «δεν νοείται σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος να μη στελεχώνει την ΕΠΑ με εξειδικευμένο προσωπικό», προσθέτοντας πως «κακώς που σήμερα δεν ήταν παρόντες οι Υπουργοί Εμπορίου και Οικονομικών».

Είπε ότι «δεν γίνεται να συνεδριάζουμε απλώς για να συνεδριάζουμε», συμπληρώνοντας ότι «αν θέλουμε λύσεις πρέπει αυτοί, οι οποίοι έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν αποφάσεις, να έρχονται ενώπιον των Επιτροπών και να ασκείται σωστός αποτελεσματικός, παραγωγικός κοινοβουλευτικός έλεγχος, αλλιώς χάνουμε την ώρα μας».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση στην κυβέρνηση, αλλά ούτε και στα ίδια μέλη της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού να εξασκήσουν σοβαρό έλεγχο, όσον αφορά τις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, που σημαίνει βεβαίως όχι μόνο το καρτέλ, δηλαδή η προσυνεννόηση μεταξύ των παραγόντων της αγοράς, αλλά και την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που είναι σημαντική παραβίαση των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν είναι μόνο θέμα έλλειψης προσωπικού, αλλά έλλειψης πολιτικής απόφασης και από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και από την πλευρά της ίδιας της ΕΠΑ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!