Skip to main content

10:29 “Motor Oil: Κατέθεσε τις αντιρρήσεις της για το deal ΔΕΠΑ – Shell στην Επιτροπή Ανταγωνισμού”.

 

Πολυσέλιδο υπόμνημα αντιρρήσεων στη συμφωνία εξαγοράς του μεριδίου της Shell (49%) στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ κατέθεσε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την περασμένη εβδομάδα, η Motor Oil, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της Καθημερινής. Αναμενόμενη κρίνεται η εν λόγω εξέλιξη, καθώς η Motor Oil είχε εκφράσει και ανεπισήμως τις αντιρρήσεις της προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού πριν ακόμα υπογραφεί η συμφωνία ΔΕΠΑ – Shell.

Το βασικό επιχείρημα της Motor Oil για την αντίθεσή της στο εν λόγω deal με την εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής είναι ότι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τον 100% έλεγχο της εταιρείας από τη ΔΕΠΑ, η οποία είναι ταυτόχρονα και προμηθευτής της ΕΠΑ Αττικής.

Να σημειώσουμε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδωθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εν λόγω εξαγορά, καθώς τότε εκπνέει η προθεσμία των 45 ημερών που προβλέπει η νομοθεσία για το δεύτερο στάδιο της εις βάθος διερεύνησης στο οποίο προχώρησε με απόφασή της η Επιτροπή στις 17 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, η υποβολή του υπομνήματος εκτιμάται πως δεν θα ανατρέψει την πορεία της εξαγοράς. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού να υποχρεώσει τη ΔΕΠΑ να αναλάβει δεσμεύσεις για την προμήθεια ενός μέρους των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταναλώνει η ΕΠΑ Αττικής μέσω τρίτου προμηθευτή ή μέσω διαγωνισμού, κατά τα πρότυπα που έχουν εφαρμοσθεί σε άλλες αγορές εταιρειών στην Ευρώπη.

Αυτό που με βεβαιότητα επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες είναι ότι δεν πρόκειται να ανατραπεί η συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Shell, η οποία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Καθημερινή.

Να θυμίσουμε, τέλος, ότι η κατάθεση του υπομνήματος από τη Motor Oil έγινε στο πλαίσιο της διερεύνησης του φακέλου εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία απέστειλε ερωτηματολόγια σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά φυσικού αερίου, ζητώντας τις αναλυτικές εκτιμήσεις τους για τα μεγέθη κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά, τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση και άλλες παραμέτρους που αφορούν τον κλάδο του αερίου στην Ελλάδα.

Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!