| I |

“Ο πόλεμος λέξεων που απειλεί να κάνει τη συνεδρίαση του OPEC “άνω κάτω””.

Οι υπουργοί του OPEC κατευθύνονται προς την Βιέννη στην Αυστρία αυτή την εβδομάδα για τη 173η συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών.

Ο πόλεμος λέξεων που απειλεί να κάνει τη συνεδρίαση του OPEC "άνω κάτω"

 

Του Jason Schenker

Οι υπουργοί του OPEC κατευθύνονται προς την Βιέννη στην Αυστρία αυτή την εβδομάδα για τη 173η συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών. Οι τιμές του αργού τύπου Brent έχουν ενισχυθεί σχεδόν κατά 20% από την τελευταία συνάντηση στις 25 Μαΐου του 2017, ενώ οι τιμές του πετρελαίου τύπου West Texas Intermediate έχουν κερδίσει περίπου 10%. Η συνάντηση της 30ής Νοεμβρίου είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σε διαφορετικούς τόνους, συγκριτικά με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του OPEC, επειδή η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει ενισχυθεί, τα αποθέματα έχουν μειωθεί, οι τιμές βρίσκονται σε ανοδική πορεία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές δείχνουν ότι η ανοδική πορεία θα επιμείνει.

Η bullish δυναμική των τιμών του πετρελαίου θα πρέπει να ικανοποιήσει τα μέλη του OPEC, αλλά όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες συναντήσεις συναφέλφων σε αυτή τη χρονική περίοδο, κάποιο εσωτερικό δράμα θα μπορούσε να χαλάσει το “πάρτι”. Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας είναι οι εντονότερες εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Αυτές οι εντάσεις θα μπορούσαν να διαχυθούν στην αίθουσα της συνεδρίασης και να διαλύσουν τις ελπίδες για επιπλέον συμφωνίες επέκτασης της περικοπής παραγωγής αργού πετρελαίου μεταξύ των μελών του OPEC αλλά και των χωρών που δεν ανήκουν στον ΟPEC. Χωρίς μία επιπλέον επέκταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου – ή τουλάχιστον χωρίς σημαντική παράταση – οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υποστούν βραχυπρόθεσμες πιέσεις.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που θα αποδειχθεί καθοριστικός όταν θα συζητούν τα μέλη και τα μη μέλη του OPEC τις επόμενες κινήσεις της πολιτικής τους. Ο κύριος καταλύτης της αύξησης των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες ήταν η ισχυρή και βελτιωμένη προοπτική για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης, ενώ οι δείκτες PMI για τη μεταποίηση της ευρωζώνης και των ΗΠΑ έχουν πάρει “τα πάνω τους”. Επίσης, σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην Κίνα, όπου ο PMI μεταποίησης της Caixin παρουσίασε εντυπωσιακή ανάκαμψη από την ύφεση του κλάδου της μεταποίησης μεταξύ του Δεκεμβρίου 2014 και του Ιουνίου 2016.

Αυτή η ύφεση στην Κίνα, η οποία είναι η μεγαλύτερη καθαρή εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, πίεσε πτωτικά τη ζήτηση και τις τιμές του πετρελαίου. Επίσης, συνέβαλε στην αύξηση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου το 2015 και το 2016. Αλλά από τότε η βελτίωση της κινεζικής ανάπτυξης και της μεταποίησης έχουν συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης και στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Στη μηνιαία έκθεση του OPEC του Νοεμβρίου του 2017, η ζήτηση πετρελαίου για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017 εμφανίστηκε να είναι αυξημένη κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως από ό,τι το 2016. Αυτό έχει προσφέρει στήριξη τις τιμές και θα πρέπει να κάνει τα μέλη και τα μη μέλη του OPEC να νιώσουν αισιόδοξα για την παγκόσμια ζήτηση και τις τιμές του πετρελαίου κατά το επόμενο έτος.

Ο OPEC θα εξετάσει επίσης την αποτελεσματικότητα της πολιτικής περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου. Και είναι πιθανό να δηλώσει ικανοποιημένος από αυτή. Οι ισχυρότερες προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση συνοδεύονται από πτώση των αποθεμάτων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τα οποία είναι πλέον πιο κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Αυτή η επιστροφή στα συνήθη επίπεδα ήταν αυτό που οι χώρες μέλη του OPEC και όσες δεν ανήκουν στον οργανισμό ευφημιστικά ανέφεραν ως την “επανεξισορρόπηση” των παγκόσμιων αποθεμάτων. Και αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα της μειωμένης παραγωγής πετρελαίου ήταν αποτελεσματικά.

Ενώ τα μέλη και τα μη μέλη του OPEC είναι απίθανο να κατευθύνουν την πολιτική τους προς συγκεκριμένους στόχους τιμών αυτή τη βδομάδα στη Βιέννη, είναι σαφές ότι στοχεύουν – και θα συνεχίσουν να στοχεύουν – στα αποθέματα του πετρελαίου. Και ο στόχος για τα εμπορικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ είναι ο μέσος όρος της πενταετίας. Τα αποθέματα υποχωρούν προς αυτά τα επίπεδα και η απόφαση περί της πολιτικής του OPEC αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να υποστηρίξει μια περαιτέρω πτώση των αποθεμάτων.

Και οι 36 αναλυτές και οι traders που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα ανέμεναν μία επέκταση της περικοπής στην παραγωγή πετρελαίου, με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια παράταση εννέα μηνών. Αλλά θα μπορούσε να υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να εμποδιστεί από το να γίνει η επέκταση τετελεσμένο γεγονός.

Η επέκταση της συμφωνίας των μελών και μη του OPEC – και ο απαιτούμενος συντονισμός μεταξύ των χωρών – θα μπορούσε να απειληθεί από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας χαρακτήρισε τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν “τον νέο Χίτλερ της Μέσης Ανατολής”. Η επιλογή του να τον συγκρίνει με τον Χίτλερ λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση της Αυστρίας – της χώρας όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ – μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά σίγουρα είναι κακός οιωνός.

Οι προοπτικές για μία παράταση στην περικοπή της παραγωγής πετρελαίου λειτουργούν υποστηρικτικά για τις τιμές του πετρελαίου, αλλά μία μηδενική ή μία πολύ σύντομη παράταση – για παράδειγμα, τριών μηνών – θα μπορούσε να επιφέρει πτωτικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον. Καθώς οι traders επιλέγουν τις τακτικές τους πριν από την απόφαση του OPEC, δύο ερωτήματα θα κυριαρχήσουν στις τοποθετήσεις τους αυτή την εβδομάδα.

Το πρώτο είναι αν η ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν θα μπορούσε να μεταφερθεί στην αίθουσα διαπραγματεύσεων. Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό. Έχει ξανασυμβεί, οπότε δεν θα αποτελούσε έκπληξη να δούμε έντονες ή απότομες αλληλεπιδράσεις μεταξύ υπουργικών ομάδων. Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν αυτή η ένταση θα μπορούσε να επηρεάσει τα δυνητικά σχέδια του OPEC να επιμείνει στις περικοπές παραγωγής μέχρι την 1η Απριλίου του 2018 ή να αποτρέψει την επέκταση των περικοπών της παραγωγής. Δεδομένου ότι το Ιράν έχει μέχρι στιγμής απαλλαγεί από τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ζήτημα όσο θα αξιολογείται η πιθανή επέκταση των περικοπών παραγωγής πετρελαίου του OPEC αυτήν την εβδομάδα.

Μία απόφαση που δεν θα προβλέπει συμφωνία για παράταση των περικοπών της παραγωγής του OPEC φαίνεται λιγότερο πιθανή, αλλά μόνο και μόνο επειδή η αποτελεσματικότητα των περικοπών της παραγωγής του προηγούμενου έτους αποδείχθηκε καρποφόρα και υποστηρικτική για τις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, με τις γεωπολιτικές πιέσεις να παραμένουν έντονες, ο OPEC μπορεί να χρειαστεί να επιλέξει μία συντομότερη επέκταση και να επανεξετάσει το ζήτημα μετά την αποκλιμάκωση των εντάσεων κατά την επόμενη συνάντησή του, η οποία πιθανότατα θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2018. 

Ενώ η πρόσφατη δυναμική ήταν bullish για το αργό πετρέλαιο τους τελευταίους μήνες, εάν οι αυξανόμενες εντάσεις και οι προσδοκίες για εκτεταμένες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου οδηγήσουν σε απογοήτευση, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υποστούν κάποιες βραχυπρόθεσμες πιέσεις.

ΠΗΓΗ: Capital

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

1202 2030 adblue ADR Alpha TV Andre Bledjian ANT1 app ARAMCO Autogas AVINOIL Baker Hughes Biden Joe BlueFuel Bosch BP Brent Cedefop Chevron CNG covid-19 crack spread Cyclon DAF Dailymail Delta Poseidon e-katanalotis e-shop e-ΕΦΚΑ EBITDA Economist eFuel Energean Oil Exxon-Mobil Fuel Pass fund Goldman Sachs gov.gr Guardian Handelsblatt HelleniQ Energy Inside Story interlock kWh LANA LG LNG LPC Lukoil Mediterranean Gas Mohammad Sanusi Barkindo MOTOR OIL MWh myData Mytilineos myΘέρμανση newsauto.gr OIL ONE OPEC OPEC+ Open TV Optima Bank PLATTS POS Prudent Warrior RealNews refinery margin REPSOL Revoil RMM Royal Dutch Shell Saudi Arabian Oil Company SECU-TECH self-test SHELL SKG Sokol Sri Lanka TEXACO TotalEnergies TotalEnergy Urals windfall tax WOOD World Bank WTI Yiufi «Άγιος Χριστόφορος» ΄1 ΑΑΔΕ ΑΟΖ ΑΦΜ Αγγελική Ναταλία Αδαμοπούλου Αλβανία Αλεξανδρούπολη Αλεξιάδης Τρ. Αληγιζάκης Γιάννης Αναγνωστόπουλος Θ. Αναφορά Αρβανιτίδης Γιώργος Ασία Ασμάτογλου Γιώργος Αχτσιόγλου Έφη ΒΕΘ Βέττας Ι. Βελετάκης Ν. Βενεζουέλα Βεσυρόπουλος Απ. Βουλή Βουλγαρία Βουλγαρίδης Γιώργος Βρετανία Βόρεια Μακεδονία ΓΕΜΗ ΓΣΕΒΕΕ Γαλλία Γενική Συνέλευση Γερμανία Γεωργιάδης Άδωνις Γιάννης Θεοτοκάς ΔΕΗ ΔΕΣΦΑ ΔΙ.Μ.Ε.Α. ΔΙΕΠΠΥ ΔΙΜΕΑ Δαγούμας Θ. Διοικητικό Συμβούλιο Δούκας Χάρης Δρακακάκης Γιάννης Ε.Ε. ΕΕΑ ΕΚΟ ΕΛΙΝΟΙΛ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΠΕ ΕΛΣΤΑΤ ΕΝΒΕΘ ΕΡΓΑΝΗ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΣΥΔ ΕΤΕΚΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπάκης Π. Επιτροπή Επιτροπή Ανταγωνισμού Ευρωπαϊκή Ένωση ΗELLENiQ ENERGY ΗΠΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ Ηνωμένο Βασίλειο Ηράκλειο ΘΕΡΜΟΙΛ Θράκη Θωμαδάκης Μ. ΙΟΒΕ Ινδία Ιράν Ιταλία ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΕΔΑΚ ΚΕΠ Κίνα Καλογήρου Ι. Καρανάσιος Π. Κατρίνης Μανώλης Κεγκέρογλου Βασίλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κλίμα Κονταξής Δημήτρης Κρήτη Κρίντας Θ. Κύπρος Κώτσος Ευάγγελος Λάτσης Σπ. Λιανός Ι. ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ ΜΕΛΚΟ Μάρδας Δ. Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαμουλάκης Χ. Μασαλής Γιώργος Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μαυρομμάτης Γιώργος Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μελισσανίδης Δημήτρης Μεταφορικό Ισοδύναμο Μπόμπορης Παναγιώτης Ξυδάκης Ηρακλής ΟΒΕ ΟΟΣΑ ΟΦΑΕ Οικονομικός Ταχυδρόμος Οικονόμου Γ. ΠΑΣΟΚ ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Πάνας Απόστολος Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδημητρίου Μπ. Παπαδοπούλου Έλλη Παπαδοπούλου Ελισάβετ Παπαζήσης Γιάννης Παπαμιχαήλ Σωτήρης Παραπολιτικά Πετκίδης Βασίλης Πιστωτικές κάρτες Πλακιωτάκης Γιάννης Πρέβεζα Προκοπίου Γ. ΡΑΕ Ροδόπη Ρωσία ΣΑΜΕΕ ΣΑΠΕΚ ΣΕΒ ΣΕΒΤ ΣΕΕΠΕ ΣΚΑΙ ΣΜΕΑ ΣΠΥΡΙΔΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Σάκκος Αντώνης Σαμόλης Λ. Σαουδική Αραβία Σβίγκου Ρ. Σιάμισιης Ανδρέας Σκρέκας Κώστας Σκυλακάκης Θ. Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σωκράτης Φάμελλος Σύστημα Εισροών - Εκροών ΤΕΑΠΥΚ Ταγαράς Νίκος Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τζιόλας Χρήστος Τουρκία Τσίπρας Αλέξης Τσαμπαζλής Γιώργος ΥΜΕ ΦΕΚ ΦΗΜ ΦΠΑ Φίλης Ν. Φραγκογιάννης Κώστας Χανιά Χαρίτσης Αλ. Χατζηθεοδοσίου Γ. Χατζηνικολάου Ν. έλεγχοι αγγελίες αγρότες αγωγός αδειοδότηση αεροπορικά καύσιμα ανάκτηση ατμών αναβάθμιση ανακαλύψεις ανασφάλιστα ανταγωνισμός ανταποδοτικά αντλίες απάτη απαιτήσεις απεργία αποτελέσματα απόβλητα αργό πετρέλαιο βαρέλι βενζίνη βιοντίζελ βυτίο βυτιοφόρα γεωτρήσεις δειγματοληψίες δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος εισφορά αλληλεγγύης εισφορές εμπάργκο επιδοτήσεις επιδότηση επικουρικό επιμέτρηση ευρώ ηλεκτρικά αυτοκίνητα ηλεκτρικό ρεύμα ηλεκτροκίνηση θερμική καταπόνηση ισολογισμοί ιστορία κίνητρα κατάρτιση καταγγελίες καυσόξυλα καύσιμα κλιματική αλλαγή κυρώσεις λαθρεμπόριο λιπαντήρια λογισμικό μέτρα προστασίας μελέτες μελέτη μεταφορικές μητρώα μικρόβια ναυτιλιακό νοθεία νομοσχέδιο ογκομέτρηση οδηγοί ορυκτά καύσιμα παραμεθόριος παραπομπή παρατηρητήριο τιμών περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πιστοποιητικά πλαφόν πληθωρισμός πλυντήρια πρατήρια πρατήριο καυσίμων προδιαγραφές προμέτρηση πρόστιμα πρόσωπα πτωχευτικός ρεύμα ρούβλια στάθμη συνέδριο συναντήσεις συνεργεία συνταξιοδότηση σφράγιση τάνκερ τέλη ταξινομήσεις τελωνείο τιμοκατάλογοι χονδρικής τολουόλη υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης υπ. Οικονομικών υποτροφίες υπουργείο Ανάπτυξης υπουργείο Ενέργειας υπουργείο Οικονομικών υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών φορτηγά φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!