Skip to main content
| I |

«Royal Dutch Shell: Νέες Περικοπές Δαπανών, Έξοδος από 10 Χώρες και Στροφή στην Καθαρή Ενέργεια».

Τα σχέδια της Royal Dutch Shell για επιπλέον περικοπές δαπανών, την έξοδο από δέκα χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται σήμερα, καθώς και τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια, δημοσιοποίησε χθες ο επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού, Ben van Beurden.

 

Τα σχέδια της Royal Dutch Shell για επιπλέον περικοπές δαπανών, την έξοδο από δέκα χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται σήμερα, καθώς και τη στροφή προς την καθαρή ενέργεια, δημοσιοποίησε χθες ο επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού, Ben van Beurden.

Κατά την πρώτη παρουσίαση της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Shell, έπειτα από την ολοκλήρωση του deal για την εξαγορά της BG Group, ύψους 54 δισ. δολαρίων, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ben van Beurden είπε ότι οι περικοπές δαπανών θα ανέλθουν φέτος στα 5,4 δισ. δολάρια, θα αποχωρήσει από δέκα χώρες και θα επικεντρώσει τις δραστηριότητες της στους πιο επικερδείς τομείς, όπως το LNG, την παραγωγή πετρελαίου σε βαθιά νερά και τα χημικά. 

Με την απόκτηση της BG η Shell είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, εταιρεία πετρελαίου, πίσω από την Exxon, βάσει της κεφαλαιοποίησης της και της παραγωγής. Επίσης, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας LNG και ένας από τους κυριότερους «παίκτες» στην παραγωγή πετρελαίου σε βαθιά νερά, ενισχύοντας την παρουσία της στις αγορές της Αυστραλίας και της Βραζιλίας. 

Στόχος της νέας στρατηγικής είναι η αύξηση των αποδόσεων σε διψήφια ποσοστά, καθώς και η μείωση του χρέους. Μετά την εξαγορά της BG ο δείκτης χρέους προς μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε σε 26%, γεγονός που οδήγησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Shell. 

Σημείο-κλειδί του σχεδίου που παρουσίασε ο Van Beurden είναι η έξοδος από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 10 χώρες περίπου και η πώληση του 10% συνολικά των δραστηριοτήτων της στην παραγωγή, στο πλαίσιο του σχεδίου για την πώληση assets αξίας 30 δισ. δολαρίων ως το 2018. 

Η εταιρεία έχει ενεργό παρουσία σε περισσότερες από 70 χώρες, ωστόσο θέλει να επικεντρωθεί σε 13 από αυτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Βραζιλία και Αυστραλία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell δεν ανακοίνωσε ποιες είναι οι χώρες από τις οποίες η εταιρεία σκοπεύει να αποχωρήσει.

Επίσης, επιβεβαίωσε τα σχέδια για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου που θα εστιάζει στην καθαρή ενέργεια, δηλαδή τα βιοκαύσιμα, το υδρογόνο, την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Καθώς εξελίσσεται η ενεργειακή μετάβαση, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα χαρτοφυλάκιο για να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες μας στα βιοκαύσιμα χαμηλού άνθρακα, το υδρογόνο και έξυπνες λύσεις για τους πελάτες μας, όπως επίσης στην ηλιακή και αιολική ενέργεια, είπε ο CEO της Shell, προσθέτοντας ότι πολλές απ’ αυτές τις δραστηριότητες είναι σήμερα συμπληρωματικές της στρατηγικής που ακολουθεί η εταιρεία στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με όσα είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από ένα μήνα περίπου, οι ετήσιες δαπάνες του τμήματος του ομίλου που θα επενδύσει σε σχέδια χαμηλού άνθρακα και ΑΠΕ θα ανέρχονται σε 200 εκατ. δολάρια περίπου.

πηγή : energia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!