Skip to main content
| I |

«Ποια πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση της Fed».

Εάν η Federal Reserve έψαχνε για λόγους να μην αυξήσει τα επιτόκια όταν η επιτροπή χάραξης πολιτικής της συνεδριάσει αργότερα αυτό το μήνα, έχει πλέον δύο. Τα νέα και εντυπωσιακά αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ήρθαν να προστεθούν στην αγωνία των επενδυτών για μία πιθανή βρετανική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν μία εύλογη κατάσταση για να αφήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αμετάβλητα.

 

Της συντακτικής ομάδας του Bloomberg View

Εάν η Federal Reserve έψαχνε για λόγους να μην αυξήσει τα επιτόκια όταν η επιτροπή χάραξης πολιτικής της συνεδριάσει αργότερα αυτό το μήνα, έχει πλέον δύο. Τα νέα και εντυπωσιακά αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ήρθαν να προστεθούν στην αγωνία των επενδυτών για μία πιθανή βρετανική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργούν μία εύλογη κατάσταση για να αφήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αμετάβλητα.

Αυτό θα ήταν λάθος. Η Fed πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να σκεφτεί. Με το ενδεχόμενο μίας βρετανικής αποχώρησης αλλά και με τα ασταθή νούμερα για τον αριθμό των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, η ισορροπία των αποδεικτικών στοιχείων μετατοπίζεται συνεχώς. Η επιχειρηματολογία για την επιστροφή της νομισματικής πολιτικής στην ομαλότητα είναι ισχυρή – απαλά αλλά με σκοπό και χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Η αμερικανική αγορά εργασίας είναι δύσκολο να ερμηνευθεί. Οι εργοδότες πρόσθεσαν μόλις 38.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο – εντυπωσιακά χαμηλό νούμερο ακόμη και με δεδομένο ότι τα στοιχεία είναι ευμετάβλητα και παρά το γεγονός η απεργία στην Verizon εξαιρεί 35.000 εργαζόμενους από τη μηνιαία καταμέτρηση μισθολογίων. Από την άλλη, το ποσοστό ανεργίας, που αντικατοπτρίζει τις αποχωρήσεις από το εργατικό δυναμικό, υποχώρησε στο 4,7%, υποδηλώνοντας μία αρκετά σφιχτοδεμένη αγορά. Οι μισθοί αυξήθηκαν επίσης, κατά 2,5% σε ετήσια βάση.

Αυτά τα αντικρουόμενα νούμερα καθιστούν δύσκολο να μετρηθεί η χαλαρότητα στην αγορά εργασίας – εξού και το πεδίο για την ενίσχυση της παραγωγής και της απασχόλησης μέσω περαιτέρω παροχής οικονομικών κινήτρων. Το βασικό ερώτημα είναι το πόσοι από τους εργαζόμενους που σταμάτησαν να αναζητούν για εργασίας θα επέστρεφαν στην αγορά εργασίας εάν οι ευκαιρίες απασχόλησης βελτιώνονταν. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ένας μειούμενος αλλά και πάλι σημαντικός αριθμός ανθρώπων θα το έκαναν. Αυτό είναι το επιχείρημα για να διατηρηθεί χαλαρή η νομισματική πολιτική.

Ωστόσο έχετε κατά νου ότι η νομισματική πολιτική είναι σήμερα εξαιρετικά χαλαρή με βάση οποιοδήποτε συμβατικό μέτρο και θα συνεχίσει να είναι ακόμη κι αν τα παρεμβατικά επιτόκια αυξηθούν κατά ακόμη 25 μονάδες βάσεις. Τα πολύ χαμηλά επιτόκια και οι μαζικά διευρυμένοι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών (χάρη στην παρατεταμένη συνταγή της ποσοτικής χαλάρωσης) στρεβλώνουν τις τιμές των παγίων και δημιουργούν προβλήματα για το μέλλον. Επιπροσθέτως, ως ένας τρόπος τόνωσης της ζήτησης, φαίνονται όλο και λιγότερο αποτελεσματικά.

Εν συντομία, η επιχειρηματολογία για την διατήρηση των οικονομικών κινήτρων είναι ισχυρή, αλλά η επιχειρηματολογία για να γίνει αυτό μέσω της νομισματικής πολιτικής δεν είναι.

Ιδανικά, οι ΗΠΑ θα εξομαλύνουν την οικονομική πολιτική τους συνδυάζοντας δημοσιονομική παροχή οικονομική οικονομικών κινήτρων με πιο προσεχτηκή νομισματική πολική. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως να επισκευάσει και να βελτιώσει τις υποδομές της. Ο δανεισμός γι αυτό το σκοπό θα είναι καλό για την οικονομία και υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικά προσιτός. Η Fed δεν ελέγχει τη δημοσιονομική πολιτική, αλλά μπορεί και πρέπει να στείλει το σήμα ότι δεν είναι πλέον πρόθυμη να επωμίζεται όλο το βάρος της αναζωογόνησης της οικονομίας και ότι η ισορροπία της δημοσιονομικής και νομισματικής παροχής οικονομικών κινήτρων βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο. Πρέπει να αποφύγει την υποψία ότι η αναποφασιστικότητά της και τα πολύ χαμηλά επιτόκια θα είναι διαθέσιμα επ’ αόριστον.

Παρά την πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς αυτό τον μήνα, δεν είναι πολύ νωρίς για να στείλει αυτό το μήνυμα.

πηγή : capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!