Skip to main content
| I |

«Αναμένονται αποφάσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για βασικές αγορές».

Η έκδοση σημαντικών αποφάσεων για βασικές αγορές, όπως αυτές της μπύρας (υπόθεση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας), των απορρυπαντικών (Colgate), των φαρμάκων (Glaxo), των πετρελαιοειδών, των καπνικών προϊόντων και του χάλυβα, αναμένεται το επόμενο διάστημα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο μεταξύ, για τις 25 Σεπτεμβρίου 2015, έχει προγραμματιστεί η συνέχιση της συζήτησης από την ολομέλεια της Επιτροπής, για την ενδεχόμενη αυτεπάγγελτη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ , στo πλαίσιο  της έρευνας στην αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν της καταγγελίας των εταιριών ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε. για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

 

Η έκδοση σημαντικών αποφάσεων για βασικές αγορές, όπως αυτές της μπύρας (υπόθεση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας), των απορρυπαντικών (Colgate), των φαρμάκων (Glaxo), των πετρελαιοειδών, των καπνικών προϊόντων και του χάλυβα, αναμένεται το επόμενο διάστημα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο μεταξύ, για τις 25 Σεπτεμβρίου 2015, έχει προγραμματιστεί η συνέχιση της συζήτησης από την ολομέλεια της Επιτροπής, για την ενδεχόμενη αυτεπάγγελτη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ, στo πλαίσιο της έρευνας στην αγορά παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν της καταγγελίας των εταιριών ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε. για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

 Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης, “στρατηγικός και απώτερος στόχος της Επιτροπής είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Για το σκοπό αυτό, διενεργούνται διαρκώς επιτόπιοι έλεγχοι που καταλήγουν σε μεγάλες υποθέσεις και αυστηρές κυρώσεις, ενώ εντοπίζονται και κανονιστικές ρυθμίσεις που περιορίζουν τον ανταγωνισμό και επηρεάζουν αρνητικά την επιχειρηματικότητα και τους καταναλωτές” ανέφερε ο κ. Κυριτσάκης και συνέχισε: “Επιχειρούμε να αποκαλύψουμε αυτούς που στρέφονται ενάντια στους καταναλωτές, αλλά και να απαλλάξουμε τη χώρα από την πολυδαίδαλη και προστατευτική νομοθεσία, που βάζει περιορισμούς και εμπόδια στη λειτουργία σημαντικών κλάδων, χωρίς να δίνει διέξοδο στις δημιουργικές δυνάμεις να αναπτυχθούν”. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή, αναζητά σε καθημερινή βάση πιθανά πεδία έρευνας για τη μέγιστη δυνατή προστασία των πολιτών/καταναλωτών και του δημοσίου συμφέροντος, ακόμη και με λήψη ασφαλιστικών μέτρων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο π .χ. περίπτωση των αλεύρων και του βρεφικού γάλακτος).

 
Επιπλέον, με την έμφαση που έχει δοθεί από την Επιτροπή στην αγορά τροφίμων, την ενέργεια και το καλάθι της νοικοκυράς, δηλαδή με αγορές που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη, “η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκεται στις δέκα πρώτες θέσεις – και ειδικά στον κλάδο των τροφίμων μοιράζεται την πρώτη θέση μαζί με την ισπανική Αρχή Ανταγωνισμού, όπως προκύπτει από τις στατιστικές της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.
 
Σημειώνεται ότι από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 132 αποφάσεις – εκ των οποίων οι 48 αφορούν συγκεντρώσεις επιχειρήσεων – 25 γνωμοδοτήσεις και 59 αποφάσεις για παράβαση του δικαίου του ανταγωνισμού. Το διάστημα αυτό, έχουν επιβληθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων. Συνολικά, η Επιτροπή έχει επιβάλλει κυρώσεις που ξεπερνούν τα 420 εκατ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής, σε σχέση με άλλες δημόσιες αρχές, τα πρόστιμα της Επιτροπής επικυρώνονται από τα αρμόδια δικαστήρια και εισπράττονται από το ελληνικό δημόσιο σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 65% του αρχικά επιβληθέντος προστίμου, και το ποσοστό αυτό, είναι άνω του μέσου κοινοτικού όρου, γεγονός που αποδεικνύει την επάρκεια της θεμελίωσης των αποφάσεων της Επιτροπής.
 
Υπενθυμίζονται ενδεικτικά μερικές από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί το διάστημα 2009-2014 από την Επιτροπή: Tasty foods – 16.177.514,00 ευρώ, Carrefour  Μαρινόπουλος – 12.512.848,00 ευρώ, Δέσφα ΑΕ – 4.299.163,99 ευρώ, πτηνοτροφία – συνολικά 40.000.000,00 ευρώ, Εταιρία Παροχής Αερίου Θεσσαλίας – 201.201,28 ευρώ και Εταιρία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης 454.781,88 ευρώ, Γερμανός 10.000.000 ευρώ, Procter & Gamble 5.312.700,00 ευρώ.
 
“Σε επίπεδο επιδόσεων η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μεταμορφώθηκε μέσα στα χρόνια” όπως σημειώνει ο κ. Κυριτσάκης και εξηγεί ότι επιλέγονται υποθέσεις με συστημικό αποτέλεσμα σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας όπως – σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών καίριας σημασίας για τον καταναλωτή – σε αγορές όπου στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ υπάρχουν υψηλότερες τιμές ή/και χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών, 
και σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρούνται στρεβλώσεις του ανταγωνισμού π.χ. στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, στον τομέα των ελευθέρων επαγγελμάτων, ή σε αγορέςδημοσίων προμηθειών, στο κλάδο των πετρελαιοειδών, οι οποίοι εμπίπτουν στους στρατηγικούς στόχους και στις προτεραιότητες δράσης της.

Σημειώνεται εξάλλου, πως για τις 28 Σεπτεμβρίου έχει επίσης προγραμματιστεί να συζητηθεί σε τμήμα της Επιτροπής, και η καταγγελία της εταιρίας “ΕΠΙΠΛΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΤΟ ΔΙΑΜΕΣΟ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ” κατά της ανώνυμης εταιρίας “ΕΠΙΠΛΟΣΥΝΘΕΣΕΙΣ NEOSET  Α.Β.Ε.Ε.”, για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!