Skip to main content
| I |

Επιστολή προς το ΥΠΑΝ για την επιβολή πλαφόν

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ (ΠΟΠΕΚ)

Αρχιμήδους 29, 71306 Ηράκλειο – Κρήτη

Τηλ. 2810 220885 Fax 2810 220881

Κιν. Προέδρου κ. Μαυράκη Χαράλαμπου 6984314310

E mail: popek@sppi.gr

Ηράκλειο Κρήτης 13/09/2010

Αριθμ. Πρωτ. 109

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οργή και αγανάκτηση  των πρατηριούχων προκάλεσε η σημερινή απόφαση επιβολής πλαφόν της κυβέρνησης μόνον στα πρατήρια υγρών καυσίμων, η οποία  ξεκάθαρα υποδηλώνει την κάλυψη που απλόχερα παρέχει η κυβέρνηση στους φορείς των άλλων σταδίων διακίνησης υγρών καυσίμων. Η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζητά,  με την ακόλουθη επιστολή την οποία απέστειλε σήμερα προς τα αρμόδια Υπουργεία, την άμεση επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης ή  την άμεση ανάκληση της ανωτέρω απόφασης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων.

Προς τους υπουργούς

o             Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου Γεώργιο

o             Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κο Χρυσοχοΐδη Μιχάλη

o             Υφ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Μανιάτη Ιωάννη

o             Γ. Γραμματεία Εμπορίου κ Κομνηνό Στέφανο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Υφυπουργέ, Γενικέ,

Διαπιστώνουμε με λύπη ότι η νέα κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό, έκανε κακή αρχή στην αγορά καυσίμων, με τον τρόπο που επέβαλε τις ανώτατες τιμές.

Η απόφαση αυτή:

1.Ελήφθη αιφνιδιαστικά, υπό την επικοινωνιακή πίεση ορισμένων μέσων ενημέρωσης που εμφάνισαν ως κανόνα τις ακραίες τιμές ορισμένων πρατηρίων. Την ώρα που ο πρωθυπουργός καλούσε από το βήμα της ΔΕΘ τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να τρομοκρατούν την κοινωνία, οι υπουργοί του υπέκυπταν σε αυτήν ακριβώς την τρομοκρατία. Το θέατρο του παραλόγου συμπληρώνεται και από το γεγονός ότι οι βυτιοφορείς δηλώνουν σήμερα ότι δεν θα κάνουν απεργία αλλά θα συνεχίσουν κανονικά τον εφοδιασμό των πρατηρίων. Αυτό σημαίνει ότι η απεργία που δεν έγινε ποτέ, υπό το κράτος του πανικού που δημιουργήθηκε, είχε σαν αποτέλεσμα να πληγούν οι καταναλωτές (οι οποίοι στήθηκαν σε ουρές εκατοντάδων μέτρων) και οι πρατηριούχοι.

2.Είναι άδικη και ισοπεδωτική για τα πρατήρια. Ασφαλώς η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα από το νόμο να επιβάλει ανώτατες τιμές εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις γι αυτό. Εκείνο που δεν έχει δικαίωμα να κάνει καμία κυβέρνηση σε δημοκρατικό καθεστώς είναι να υποχρεώνει μια μερίδα επαγγελματιών να λειτουργούν παράνομα, επί ζημία της . Γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα με εκατοντάδες πρατήρια, που αγοράζουν χονδρικώς καύσιμα σε τιμές υψηλότερες από τις ανώτατες λιανικές τιμές πώλησης που επέβαλλε η κυβέρνηση μόνον στους πρατηριούχους .

Η ΠΟΠΕΚ διαθέτει, και θέτει στη διάθεσή σας, συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η τιμή αγοράς της αμόλυβδης σήμερα στην Αθήνα από συγκεκριμένη εταιρία είναι 1,56 ευρώ το λίτρο. Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ο συγκεκριμένος πρατηριούχος που υποχρεούται να πουλά τη βενζίνη σύμφωνα με το επιβληθέν πλαφόν προς 1,473 ευρώ, δηλαδή 9 λεπτά φθηνότερα από την τιμή που την αγοράζει; Αυτό δεν απαγορεύεται από το Νόμο?

Ανάλογα στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας και μπορούμε να θέσουμε υπόψη σας για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

3. Είναι παράνομη γιατί σύμφωνα με τον Ν. 3054/2002 :

α) η επιβολή ανώτατων τιμών είναι ακραίο μέτρο που λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (άρθρο 20§2), η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν γνωρίζουμε να υπάρχει,

β) δεν ελήφθησαν υπόψη τα περιθώρια κέρδους των πρατηριούχων όπως απαιτεί ο Νόμος (άρθρο 20§3 εδ. β’),

γ) δεν καθορίστηκαν ειδικότερα με την εν λόγω απόφαση τα ανώτατα περιθώρια κέρδους  των πρατηριούχων (άρθρο 20§4 εδ. β’).

4. Για όλους τους παραπάνω λόγους  η απόφαση επιβολής πλαφόν είναι ακατανόητη, απαράδεκτη και προσβλητική για τους πρατηριούχους, επειδή επιβλήθηκε μόνο στο τελικό στάδιο διακίνησης, ακολουθώντας δυστυχώς σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση την πεπατημένη των προηγούμενων που απέφυγαν, για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν, να επιβάλουν ανώτατες τιμές και στις εταιρίες εμπορίας καυσίμων.

Ενόψει των ανωτέρω πρέπει να επιβληθεί άμεσα πλαφόν σε όλα τα στάδια διακίνησης

άλλως να ανακληθεί άμεσα η ανωτέρω απόφασή σας.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις αναδεικνύοντας παράλληλα την κάλυψη που απλόχερα παρέχετε στους φορείς των άλλων σταδίων διακίνησης υγρών καυσίμων (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας ).

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!