ΓΣΕΒΕΕ: «Η ενέργεια πρέπει να είναι ευκαιρία βιώσιμης ανάπτυξης για όλους»
Τις προτάσεις και τις θέσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας(ΓΣΕΒΕΕ) για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας ανέπτυξε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, στο πλαίσιο της Συνόδου Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων και Θεσμών Κοινωνικού Διαλόγου της ΝΑ Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στη Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα «Νέες προκλήσεις στην πορεία της περιφερειακής ενσωμάτωσης της ΝΑ Ευρώπης. Τα οικονομικά και Κοινωνικά Συμβούλια ως κινητήριος δύναμη για βιώσιμες επιλογές».
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ στην ομιλία του, η κλιματική αλλαγή έχει εξελιχθεί σε μια άνευ προηγουμένου ασύμμετρη απειλή για την ίδια την ζωή και την επιχειρηματική σταθερότητα. Πλημμύρες και πυρκαγιές έχουν κατ’ επανάληψη καταστρέψει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, ενώ οι αποζημιώσεις που δίδονται σχεδόν ποτέ δεν καλύπτουν όλη την ζημιά την οποία επωμίζεται στο τέλος ο επιχειρηματίας. Η κλιματική αλλαγή επομένως εισάγει μια άγνωστη μεταβλητή κι ένα κίνδυνο που δεν μπορεί να αποτιμηθεί, υπονομεύοντας την επιχειρηματικότητα.
«Αυτή η πραγματικότητα έχει ωθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τον συλλογικό τους εκφραστή που είναι η ΓΣΕΒΕΕ, να πρωτοστατήσουν στην μάχη για μια βιώσιμη ανάπτυξη, που θα σέβεται το περιβάλλον. Η αλλαγή ενεργειακού παραδείγματος, με την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων αποκτά απόλυτη προτεραιότητα. Οφείλουμε ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι η αναγκαία κατά τ΄ άλλα, συντελούμενη ενεργειακή μετάβαση έχει μεγάλο κόστος, που ειδικά για τις ΜΜΕ κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αιτία χρεοκοπίας. Οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος την τελευταία διετία είναι πρωτοφανείς κι αποτελούν εμπόδιο για να γίνουν επενδύσεις και προσλήψεις προσωπικού», τόνισε ο κ. Καββαθάς.
Στην τοποθέτηση του επεσήμανε επίσης ότι η αναφορά στο ενεργειακό κόστος που κατέβαλαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ενεργειακή μετάβαση είναι αναγκαία μετά και το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, για τερματισμό των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τις οριστικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Μαρτίου 2023, σε συνδυασμό με την κατάργηση της Ρήτρας Διαφυγής , που εύκολα κάνουν προφανές ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
«Στην Ελλάδα ο μόνιμος μηχανισμός επιδοτήσεων εκπνέει τον Ιούνιο.
Τι θα γίνει μετά; Μήπως οι ενισχύσεις θα δίνονται αποκλειστικά και μόνο στους άνεργους, για παράδειγμα, και σε άλλες ομάδες που διαβιούν στην ακραία φτώχεια;» , ανέφερε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ προσθέτοντας, ότι η ΓΣΕΒΕΕ δεν θεωρεί «τις τρέχουσες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ως ικανοποιητικές που να δικαιολογούν την παύση των επιδοτήσεων, παρότι η αποκλιμάκωση είναι παραπάνω από εμφανής» και πως ακόμα και με τη σημερινή τιμή απέχει πολύ από τα φυσιολογικά επίπεδα τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μάλιστα παρουσίασε δυο προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ ώστε να αποτελέσει η ενέργεια ευκαιρία βιώσιμης ανάπτυξης για όλους. Η πρώτη πρόταση αφορούν τα «φωτοβολταϊκά στην στέγη». Το μοντέλο που έπρεπε να προκριθεί είναι επιδοτήσεις σε κάθε νοικοκυριό και μικρή επιχείρηση ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ στους χώρους κατοικίας και εργασίας τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούσε να προωθηθει η ενεργειακή δημοκρατία καθώς θα περνούσαμε από ένα συγκεντρωτικό μοντέλο σε ένα πλήρως αποκεντρωμένο. Επιπλέον, ο κάθε οικογενειάρχης κι επιχειρηματίας θα ενδιαφερόταν σταθερά να συνδυάζει την κατανάλωση με την παραγωγή και να αποφεύγει την κατανάλωση σε ώρες μηδενικής παραγωγής. Η υπόθεση δηλαδή της εξισορρόπησης τη παραγωγής με την κατανάλωση θα γινόταν δική του. Είναι το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που πέτυχε με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Η δεύτερη πρότασή αφορά τις ενεργειακές κοινότητες, που μπορούν να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού με του λογαριασμούς των μελών τους. Μέχρι στιγμής αυτό το φιλόδοξο σχέδιο που θα επέτρεπε σε μικρές ομάδες επαγγελματιών ακόμη και νοικοκυριών να εισέλθουν στην παραγωγή ενέργειας δεν έχει προχωρήσει. Το μεγαλύτερο εμπόδιο βρίσκεται στην άρνηση του ΑΔΜΗΕ να δώσει άδειες, την ίδια ώρα που δίνει με ευκολία άδειες σε μεγάλους παραγωγούς και βιομηχανικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Εμπόδια επίσης δημιουργεί και το νομοθετικό πλαίσιο.
Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών μπορούν όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ να αποτελέσουν ένα ανάχωμα στην επεκτεινόμενη ενεργειακή φτώχεια.