“Κοιτάζοντας μπροστά: Τι θα κάνουν οι ευρωβουλευτές μέχρι το τέλος του 2020”.
Τους επόμενους μήνες, οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, έναν νέο νόμο για το κλίμα και θα συνεχίσουν να συζητούν για το μέλλον της Ευρώπης.
Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός και σχέδιο ανάκαμψης
Η Επιτροπή πρότεινε, τον Μάιο, ένα σχέδιο οικονομικής τόνωσης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μαζί με μια αναθεωρημένη πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027 ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα συμβάλει στον μετριασμό του σοκ από την πανδημία του κορονoϊού και θα ανοίξει το δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον. Οι προτάσεις υπόκεινται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και των κρατών μελών στο Συμβούλιο.
Πράσινη συμφωνία
Τον Σεπτέμβριο, η επιτροπή περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου (ENVI) θα ψηφίσει σχετικά με τον νόμο της ΕΕ για το κλίμα, όπως πρότεινε η Επιτροπή τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Ο φάκελος είναι πιθανό να ψηφιστεί από ολόκληρη την ολομέλεια τον Οκτώβριο.
Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης
Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι μια νέα πρωτοβουλία που εξετάζει τις αλλαγές που απαιτούνται για την καλύτερη προετοιμασία της ΕΕ για το μέλλον. Το συνέδριο επρόκειτο να ξεκινήσει τον Μάιο, αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του Covid-19. Σε ψήφισμα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, το Κοινοβούλιο τόνισε ότι η διάσκεψη θα πρέπει να ξεκινήσει “το συντομότερο δυνατό το φθινόπωρο του 2020”. Αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια.
Brexit
Συνεχίζονται οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ. Σύμφωνα με την τρέχουσα συμφωνία απόσυρσης, υπάρχει μια μεταβατική περίοδος έως το τέλος Δεκεμβρίου 2020, οπότε ο στόχος για τις δύο πλευρές είναι να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις πριν από το τέλος του έτους. Κάθε συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνο εάν έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.
Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Στρατηγικής, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα πακέτο Digital Services Act στα τέλη του 2020, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών. Οι επιτροπές του Κοινοβουλίου για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία των Καταναλωτών (IMCO), Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και Νομικών Υποθέσων (JURI) δημοσίευσαν όλα τα αντίστοιχα σχέδια εκθέσεων. Οι ψήφοι στις επιτροπές αναμένονται τον Σεπτέμβριο.
Βιομηχανική στρατηγική
Τον Μάρτιο του 2020, η Επιτροπή παρουσίασε μια νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη για να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να μεταβούν προς την ουδετερότητα του κλίματος και ένα ψηφιακό μέλλον. Η επιτροπή του Κοινοβουλίου για τη Βιομηχανία, την Έρευνα και την Ενέργεια (ITRE) θα ψηφίσει για την έκθεσή της επί του θέματος τον Σεπτέμβριο και μια ψηφοφορία στην ολομέλεια προβλέπεται δύο μήνες αργότερα.
Μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής
Η τελική φάση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προσέχει ο γεωργικός τομέας της Ευρώπης μετά το 2020 θα εξαρτηθεί από μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και θα λάβει επίσης υπόψη την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Σύμφωνο μετανάστευσης
Η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει ένανέο σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση, μόλις επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ από τα κράτη μέλη. Η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Κοινοβουλίου επεξεργάζεται επί του παρόντος μια έκθεση σχετικά με τις νέες νομικές οδούς για τη μετανάστευση της εργασίας στην ΕΕ.
Δικαιώματα επιβατών σιδηροδρόμων
Η ΕΕ επεξεργάζεται νέους κανόνες για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών των σιδηροδρόμων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης αποζημίωσης σε περίπτωση καθυστερήσεων και περισσότερης βοήθειας για άτομα με αναπηρία. Ο στόχος πρέπει να γίνει με αυτόν τον νομοθετικό φάκελο πριν από το 2021, τον οποίο η Επιτροπή πρότεινε να είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων. Μετά από διακοπή που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19, οι διοργανικές διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν τον Ιούνιο.
Crowdfunding
Τον Μάρτιο του 2018, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Fintech, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση κανονισμού για τους παρόχους υπηρεσιών crowdfunding. Η αγορά της ΕΕ για crowdfunding είναι ανεπτυγμένη σε σύγκριση με άλλες μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες λόγω της έλλειψης κοινών κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ. Ακριβώς δύο χρόνια αργότερα, η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Κοινοβουλίου κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την πρόταση με το Συμβούλιο.
ΠΗΓΗ: europarl.europa.eu