Skip to main content
| Notaka

“Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ για την απόσβεση των δαπανών ανάπτυξης”.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ με την Ε.2134/9-7-2019 έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την απόσβεση των δαπανών ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι:
1. Σύμφωνα με τα ΕΛΠ οι δαπάνες ανάπτυξης ανγνωρίζονται ως περιουσιακό στοιχείο όταν και μόνο όταν πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, δηλ. όταν:

– Υπάρχει πρόθεση και τεχνική δυνατότητα εκ μέρους της οντότητας να ολοκληρώσει τα σχετικά στοιχεία, ούτως ώστε να είναι διαθέσιμα προς χρήση ή διάθεση.

– Εκτιμάται ως σφόδρα πιθανό ότι τα στοιχεία αυτά θα αποφέρουν μελλοντικά οικονομικά οφέλη.

– Υπάρχει αξιόπιστο σύστημα επιμέτρησης των αποδοτέων σε αυτά ποσών κόστους.

Ως ανάπτυξη (development) ορίζεται η εφαρμογή ευρημάτων έρευνας ή άλλης γνώσης σε ένα πλάνο ή σχέδιο για την παραγωγή νέων ή ουσιωδώς βελτιωμένων υλικών, εργαλείων, προϊόντων, διαδικασιών, συστημάτων ή υπηρεσιών, πριν την έναρξη της παραγωγής ή χρήσης αυτών. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι από 1/1/2015 και μετά οι δαπάνες ανάπτυξης οι οποίες δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πάγια στοιχεία θα αποσβένονται με συντελεστή 10% (ως λοιπά πάγια στοιχεία).

2. Σϋμφωνα με την Αρ.Πρωτ. 2356ΕΞ/24-10-2016 γνωμ. ΣΛΟΤ διευκρινίστηκε ότι στις δαπάνες ανάπτυξης περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες που επιρρίπτιονται άμεσα ή έμμεσα στο στάδιο της παραγωγής (μισθοδοσία, αναλώσεις υλικών, αποσβέσεις κ.λπ.) μέχρι το στοιχείο να είναι έτοιμο για τη χρήση που προορίζεται. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χαρακτηρισμού των δαπανών ανάπτυξης, οι σχετικές δαπάνες αναγνωρίζονται στα έξοδα της περιόδου που πραγματοποιούνται.

3. Αν οι δαπάνες αυτές, μόλις ολοκληρωθούν παράγουν περιουσιοακό στοιχείο έτοιμο για χρήση που περιλαμβάνεται στα πάγια της παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν.4172/2013, όπως οι δαπάνες ανάπτυξης λογισμικού, τότε αποσβένονται με τον συντελεστή του εν λόγω παγίου (π.χ. 20% για το λογισμικό), ειδάλλως αποσβένονται με συντελεστή 10% όπως τα λοιπά πάγια. Επσισημαίνεται τέλος ότι εφόσον οι δαπάνες αυτές εμπ’ιπτυονυ και στον ορισμό των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας του άρθρου 22Α εκπίπτουν προσαυξημένες κατά 30%.

Η  Εγκύκλιος είναι διαθέσιμη  ΕΔΩ,

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A96%CE%A7%CE%9F46%CE%9C%CE%A03%CE%96-%CE%9C%CE%A54?inline=true

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!