Skip to main content
| Notaka

“Πράσινο φως από το Ελεγκτικό για τις έρευνες πετρελαίου στην Κρήτη”.

Πράσινο φως από το Ελεγκτικό για τις έρευνες πετρελαίου στην Κρήτη

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το πράσινο φως του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξασφάλισαν σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr οι δύο συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε ισάριθμες περιοχές νοτίως και δυτικά της Κρήτης.

Η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή των συμβάσεων, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθούν από την επόμενη βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία των ερευνών από τις εταιρείες Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, που συμμετέχουν στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις προέκυψαν μετά από αίτηση που κατατέθηκε από τις δύο διεθνείς εταιρείες το Μάιο του 2017 ενώ τα δύο θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται νοτίως και δυτικά της Κρήτης κατακυρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018 στην κοινοπραξία των εταιρειών στην οποία προστέθηκαν και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολούθησε η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι τόσο η Total όσο και η ExxonMobil ενδιαφέρονται για την κατά το δυνατόν συντομότερη υπογραφή των συμβάσεων και την έγκρισή τους από τη νέα βουλή, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι αναγκαίες ερευνητικές εργασίες. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Tristan Asprey μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών είχε υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της εταιρείας του για την Ελλάδα και είχε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου ει δυνατόν να ξεκινήσουν οι ερευνητικές εργασίες εντός του 2019. Πλέον μετά τις χθεσινές εξελίξεις, αυτό είναι αρκετά πιθανό να συμβεί.

capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!