Skip to main content
| Notaka

“Energean: Πώς βρήκε μια νέα “Καλυψώ” από αέριο στο Ισραήλ”.

 Energean: Πώς βρήκε μια νέα "Καλυψώ" από αέριο στο Ισραήλ

Η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων Energean έχει πολλαπλή σημασία τόσο για το Ισραήλ όπου εντοπίστηκε το νέο κοίτασμα, όσο και για την Ελλάδα υπό την έννοια ότι είναι η πρώτη ανακάλυψη με την ενεργό εμπλοκή ελληνικής εταιρείας στην από κάθε άποψη “καυτή” για την αγορά του φυσικού αερίου περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι στην Energean είχαν παραχωρηθεί συνολικά 7 άδειες στην ΑΟΖ του Ισραήλ, που περιλαμβάνουν τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν (2,2 τρισ. κυβικά πόδια αερίου βεβαιωμένα αποθέματα και 0,2 τρισ. κυβικά πόδια αερίου δυνητικά αποθέματα) καθώς και τα blocks 12,21,22,23,31.

Χθες λοιπόν η ελληνική εταιρεία εντόπισε στο πεδίο βόρειο Καρίς ποσότητα φυσικού αερίου από 1 έως 1,5 τρισ. κυβικά πόδια, ή αλλιώς 28 έως 42 δισ. κυβικά μέτρα. Πρόκειται για νέο αέριο που δεν είχε συνυπολογιζόταν στα βεβαιωμένα αποθέματα της εταιρείας στο Ισραήλ και το οποίο πλέον ενισχύει τις προοπτικές η Energean να προχωρήσει σε εξαγωγές αερίου σε γειτονικές αγορές. Η ποσότητα που εντοπίστηκε, πλησιάζει σε μέγεθος το κοίτασμα που έχει εντοπιστεί (χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί επακριβώς η ποσότητα του αέριου) στην Κύπρο στο στόχο Καλυψώ.

Εδώ να σημειωθεί ότι τα 2,2 τρισ. του Καρίς και του Τανίν προορίζονται υποχρεωτικά βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, για το εσωτερικό της ισραηλινής αγοράς και ήδη η Energean έχει εξασφαλίσει συμβόλαια πώλησης προς πελάτες.

Χθες πάντως ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας κατά την ενημέρωση των αναλυτών για την ανακάλυψη της εταιρείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διενεργηθούν επιπλέον γεωτρήσεις και στους δύο νέους στόχους που έχουν εντοπιστεί στα θαλάσσια οικόπεδα 23 και 31, δηλαδή τον Ορφέα και τον Ηρακλή με δυνητικούς πόρους 0,9 και 0,35 τρισ. κυβικά πόδια αντιστοίχως. 

Όπως ανέφερε ο κ. Ρήγας, εκτός από τη χθεσινή γεώτρηση που εντόπισε το αέριο στο βόρειο Καρίς καθώς και τις 3 γεωτρήσεις ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς, η Energean έχει συμφωνία με το γεωτρύπανο Stena για ακόμη 6 γεωτρήσεις, που πιθανόν να αξιοποιηθούν στον Ορφέα και τον Ηρακλή. 

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή ανακάλυψη, όπως είπε ο κ. Ρήγας το ποσοστό ανάκτησης με συντηρητικές εκτιμήσεις φτάνει το 70% δηλαδή 0,7 – 1,05 τρισ. κυβικά πόδια. Οι ποσότητες αυτές είναι οι μίνιμουμ αφού ολοκληρώθηκε η γεώτρηση στους στόχου B & C ενώ απομένει ο βαθύτερος στόχος D. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, σειρά θα έχει ο ανεξάρτητος εκτιμητής ο οποίος και θα πιστοποιήσει το μέγεθος των αποθεμάτων. 

Όπως τόνισε ο κ. Ρήγας το αέριο που εντοπίστηκε χθες θα είναι διαθέσιμο από το 2022, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα το 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν οι χρηματοροές από τις πωλήσεις αερίου στο Ισραήλ από το Καρίς. Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, καθώς πετύχαμε το στόχο μας, μπροστά μας έχουμε συναρπαστικούς καιρούς, στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Energean ηγετική εταιρεία υδρογονανθράκων στην περιοχή της Μεσογείου, κατέληξε ο κ. Ρήγας. 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: Capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!