Skip to main content
| Notaka

09:00 ‘Εκπομπές CO2 από αυτοκίνητα: στοιχεία και αριθμοί (infographics)”.

 

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο CO2 εκπέμπεται από τα αυτοκίνητα ή αν τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πραγματικά καθαρότερη εναλλακτική λύση; Δείτε τις ενημερωτικές μας πληροφορίες για να μάθετε.

Οι μεταφορές ευθύνονται για σχεδόν το 30% των συνολικών εκπομπών CO2 της ΕΕ, εκ των οποίων το 72% προέρχεται από τις οδικές μεταφορές. Στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών CO2 , η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές κατά 60% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Οι εκπομπές στις μεταφορές αυξάνονται


Η σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 από τις μεταφορές δεν θα είναι εύκολη, καθώς ο ρυθμός μείωσης των εκπομπών έχει επιβραδυνθεί. Άλλοι τομείς έχουν μειώσει τις εκπομπές από το 1990, αλλά όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνονται πιο κινητοί, οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές αυξάνονται.


Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των καυσίμων των καινούργιων αυτοκινήτων επιβραδύνουν επίσης. Μετά από μια σταθερή μείωση, τα νέα ταξινομημένα αυτοκίνητα εκπέμπουν κατά μέσο όρο 0,4 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο περισσότερο το 2017 από ό, τι το προηγούμενο έτος.


Για να περιορίσει την τάση, η ΕΕ προτείνει νέους στόχους για τις εκπομπές CO2 , οι οποίοι αποσκοπούν στη μείωση των επιβλαβών εκπομπών από τα καινούργια αυτοκίνητα και φορτηγά.Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν σχετικά με τους νέους κανόνες κατά τη σύνοδο ολομέλειας στις 27 Μαρτίου.

Αυτοκίνητα μεγάλες ρυπαίνοντες

 

Οι εκπομπές CO2 από τη μεταφορά επιβατών διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς. Τα επιβατικά αυτοκίνητα αποτελούν σημαντικό ρυπαίνοντα, αντιπροσωπεύοντας το 60,7% των συνολικών εκπομπών CO2 από τις οδικές μεταφορές στην Ευρώπη.

 

Ωστόσο, τα αυτοκίνητα μπορούν να είναι μεταξύ των καθαρότερων τρόπων μεταφοράς, εάν μεταφέρουν τουλάχιστον τέσσερα άτομα, ενώ μόνο ένα τρένο εκπέμπει λιγότερο CO2 ανά άτομο που ταξιδεύει.

 

Με μέσο όρο 1,5 άτομα ανά αυτοκίνητο στην Ευρώπη, άλλοι τρόποι μεταφοράς, όπως τα λεωφορεία, αποτελούν επί του παρόντος καθαρότερη εναλλακτική λύση.

Είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθαρότερα;

 

Υπάρχουν δύο τρόποι μείωσης των εκπομπών CO2 από τα αυτοκίνητα: καθιστώντας τα οχήματα πιο αποτελεσματικά ή μεταβάλλοντας το χρησιμοποιούμενο καύσιμο. Σήμερα, τα περισσότερα αυτοκίνητα στην Ευρώπη χρησιμοποιούν βενζίνη (52%). Ωστόσο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κερδίζουν έλξη.

 

Παρά το μικρό μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (περίπου 1,5% των νέων επιβατικών οχημάτων), ο αριθμός των νέων ταξινομήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 51% το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

o υπολογίσει το ποσό του CO2 που παράγεται από ένα αυτοκίνητο, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο το CO2 που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της χρήσης, αλλά και τις εκπομπές που προκαλούνται από την παραγωγή και τη διάθεση του.

 

Η παραγωγή και η διάθεση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι λιγότερο φιλική προς το περιβάλλον από ό, τι ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης και το επίπεδο των εκπομπών από τα ηλεκτρικά οχήματα ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το μέσο ενεργειακό μείγμα στην Ευρώπη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποδεικνύονται ήδη καθαρότερα από τα οχήματα που κινούνται με βενζίνη. Καθώς το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πρόκειται να αυξηθεί στο μέλλον, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα καταστούν ακόμη λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον.

Άλλα μέτρα της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

 

Βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος, η ΕΕ δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% σε όλους τους οικονομικούς τομείς έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!