Skip to main content
| Notaka

09:40 “Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να κάνουν “ηθική μπαταρία”.

 Οι πελάτες αντιμετωπίζουν μια ψευδή επιλογή μεταξύ των ανθρώπων ή του πλανήτη όταν αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με έναν παρατηρητή δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τη βιομηχανία να κάνει “ριζικές αλλαγές” σε πέντε χρόνια.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα φόρτισης

Η βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων  πρέπει να “κάνει την πρώτη απολύτως ηθική μπαταρία του κόσμου σε πέντε χρόνια”,  δήλωσε την Πέμπτη η οργάνωση παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας . Η οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο κατηγόρησε τις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι απέτυχαν να περιορίσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής εργασίας, που συνδέονται με την εξόρυξη βασικών ορυκτών που χρειάζονται για τις μπαταρίες.

“Η εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την κλιματική κρίση αποτελεί απολύτως επιτακτική ανάγκη και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό”, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας Kumi Naidoo. “Αλλά χωρίς ριζικές αλλαγές, οι μπαταρίες που τροφοδοτούν πράσινα οχήματα θα συνεχίσουν να παραβιάζονται από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

“Άνθρωποι ή πλανήτες”

Η ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να ανεβαίνει, αυξάνοντας κατά περισσότερο από τριάντα φορές το 2030, σύμφωνα με την Bloomberg New Energy Finance. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για το λίθιο – βασικό στοιχείο της ηλεκτρονικής – αναμένεται να αυξηθεί δραματικά κατά την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, οι ομάδες δικαιωμάτων κατηγόρησαν τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών και τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων ότι δεν αναφέρουν δημοσίως τις αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών προϊόντων τους, λέγοντας ότι η βιομηχανία συχνά εμπλέκεται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται σε ορυχεία, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Εταιρείες όπως η Apple, η BMW, η Daimler και η Renault έχουν δημοσιεύσει στοιχεία για τις αλυσίδες εφοδιασμού τους από το 2016. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει από περισσότερες εταιρείες να κάνουν το ίδιο, καθώς επιδιώκουν τη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας σε έναν πιο φιλικό προς το κλίμα τομέα.

“Οι εταιρείες που παραβλέπουν τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς καθαρίζουν τις πηγές ενέργειας παρουσιάζουν στους πελάτες τους μια ψευδή επιλογή ανθρώπων ή πλανήτη”, δήλωσε ο Naidoo. “Αυτή η προσέγγιση είναι σοβαρά εσφαλμένη και δεν θα επιφέρει τις βιώσιμες αλλαγές που χρειαζόμαστε για να σώσουμε την ανθρωπότητα από την καταστροφή του κλίματος”.

dw.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!