Skip to main content
| Notaka

13:51 “Το εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ: οι κατασκευαστές αυτοκινήτων παροτρύνουν τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν συνομιλίες”.

 

Βρυξέλλες, 13 Μαρτίου 2019 – Πριν από μια ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων καλούν τους βουλευτές να υποστηρίξουν το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσουν εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αύριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκδώσει μη δεσμευτικό ψήφισμα σχετικά με το σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη τον Ιανουάριο. Η εντολή αυτή εστιάζει στην εξάλειψη των τιμολογίων από βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων με κινητήρα.

Το αυτόματο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αντιπροσωπεύει επί του παρόντος περίπου το 10% του συνολικού εμπορίου μεταξύ των δύο περιοχών. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ είναι παγκόσμιοι φορείς με έντονα συμφέροντα και επενδύσεις και στις δύο περιοχές. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία που θα άρχιζε τα τιμολόγια και θα ενίσχυε τη ρυθμιστική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Το άνοιγμα των συνομιλιών θα διευκολύνει τις εμπορικές εντάσεις και θα μειώσει την πιθανότητα να επιβάλλουν οι ΗΠΑ δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων στην ΕΕ.

Erik Jonnaert, Γενικός Γραμματέας της ACEA: “Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί σημαντική δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Δεν είναι μόνο το καλύτερο οικονομικό συμφέρον της Ευρώπης να ξεκινήσει τις διατλαντικές εμπορικές συνομιλίες, αλλά είναι επίσης προς το συμφέρον των ΗΠΑ και των παγκόσμιων οικονομιών, για να μην αναφέρουμε τους καταναλωτές παγκοσμίως ».

Μόλις ψηφιστεί το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο των Υπουργών πρέπει να εγκρίνει τις προτάσεις προτού η Επιτροπή μπορέσει να αρχίσει διαπραγματεύσεις.

ΠΟΠΕΚ  /  POPEK.GR

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!