Skip to main content
| Notaka

09:10 “Ο Πομπέο τονίζει ότι η Rosneft παραβιάζει τις κυρώσεις αγοράζοντας πετρέλαιο της PDVSA”.

 Î ÎµÏÎ¯Ï€Ï„ερο της Rosneft στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Στο γεγονός πως η πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας Rosneft συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο από την κρατική εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας Rosneft παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις αγοράζοντας πετρέλαιο από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας.

«Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, Rosneft, συνεχίζει να αγοράζει φορτία αργού πετρελαίου από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft, ο Ιγκόρ Σέτσιν, εξακολουθεί να ρίχνει μια σανίδα σωτηρίας στο καθεστώς».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν πολυάριθμους γύρους κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας ως απάντηση στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Τον Ιανουάριο, η Ουάσινγκτον μπλόκαρε σε περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας, αξίας επτά δις δολαρίων.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Έιμπραμς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον εξέτασε τις κυρώσεις σε φορείς τρίτων χωρών σε απάντηση στην κρίση της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τόνισε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ ισοδυναμούν με παράνομη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.

Από τον Ιανουάριο, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει διαμαρτυρίες κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο βουλευτής Χουάν Γκουάιδο εξελέγη επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, την οποία όλα τα άλλα κυβερνητικά παραρτήματα αρνούνταν να αναγνωρίσουν από το 2016.

Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Ανωτάτο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιδο αυτοαναγορεύθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις 10 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, των οποίων μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει, χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουάιδο ως μια προσπάθεια να οργανώσει ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ουάσινγκτον.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.

sputniknews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!