Skip to main content
| Notaka |

“Άρθρο του Γ. Ασμάτογλου στον Ελεύθερο Τύπο”.

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για Γ. ΑΣΜΑΤΟΓΛΟΥ

ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ 2019

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 Του Γιώργου  Ασμάτογλου,

Το 2018 κλείνει με τη χώρα να βρίσκεται σε ένα περίεργο εκκρεμές, το οποίο συνθέτει το νέο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον που επικρατεί διεθνώς. Από τη μια, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική δημοσιονομική κρίση είναι παρελθόν και ανοίγονται νέες προοπτικές για μια αυτόνομη πορεία της εθνικής οικονομίας, από την άλλη τα δομικά προβλήματα στις εγχώριες επιχειρήσεις και το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένουν, δημιουργώντας εμπόδια την ομαλή έξοδο της χώρας στις αγορές. Το κυριότερο πρόβλημα όμως είναι ότι στο διεθνές περιβάλλον διαμορφώνεται ένα σκηνικό ιδιαίτερο ανταγωνιστικό που λειτουργεί σε βάρος των μικρών οικονομιών, αλλά και των πιο αδύναμων παικτών.

Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί εμπόδια ως προς τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, με ορατούς τους κινδύνους μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής και ανάπτυξης. Άμεση συνέπεια μιας διαδικασίας οικονομικών διενέξεων είναι η αύξηση του κόστους ενέργειας διεθνώς, όπως επίσης και του κόστους χρηματοδότησης που επιβαρύνει κυριότερα τις ευάλωτες χώρες και τις μικρές επιχειρήσεις.

Με το κλείσιμο του έτους επανεμφανίστηκαν μετ’ επιτάσεως και τα ζητήματα της κοινωνικής ανισότητας και συνοχής του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης. Μάλιστα, στη Γαλλία αυτή η αναταραχή πυροδοτήθηκε για την αύξηση ενός φόρου στα καύσιμα (φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαν αυξηθεί όσο στην Ελλάδα), ενώ στην Ιταλία επικρατεί ένα κλίμα άρνησης των επιβαλλόμενων μηχανισμών λιτότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι προφανές ότι ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της χώρας πρέπει να έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σχεδιασμού, και να απαντά τόσο στις διεθνείς προκλήσεις, αλλά να δίνει λύσεις στα εγχώρια προβλήματα. Ο φορολογικός ανασχεδιασμός στην κατεύθυνση βελτίωσης των επενδυτικών δυνατοτήτων, αύξησης των θέσεων απασχόλησης και προσέλκυσης επιχειρηματικότητας ευκαιριών και τεχνολογιών αναμφίβολα θα δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, θα πρέπει να δρομολογηθούν προσπάθειες για να υπάρξει σημαντική μείωση του κόστους άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως στο κόστος ενέργειας (που κυρίως συντίθεται από τους φόρους) και στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών – που ο εξορθολογισμός τους προς το δικαιότερο και χαμηλότερο αποτελεί πάνδημο αίτημα. Το κεντρικότερο όμως ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την πολιτική ηγεσία, το τραπεζικό σύστημα και τους φορείς πολιτικής είναι η διαμόρφωση ενός υγιούς πλαισίου πρόσβασης στη χρηματοδότηση και βελτίωσης της ικανότητας των τραπεζών να παρέχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Σε αυτούς τους 4 τομείς (επενδύσεις- απασχόληση, φορολογία, κόστος επιχειρήσεων, χρηματοδότηση) αναμένεται να κριθεί αν το 2019 θα αποτελέσει έτος ενεργητικής μεγέθυνσης και πραγματικής ανάπτυξης, ή έτος παθητικής πορείας προς ένα χαμηλό επίπεδο ισορροπίας.

Γιώργος  Ασμάτογλου,

Πρόεδρος  Π.Ο.Π.Ε.Κ  και Αντιπρόεδρος ΓΣΕΕΒΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!