| Notaka |

07:50 Ανοίγει ο δρόμος για υλοποίηση των πρώτων ερευνών για υδρογονάνθρακες στη δυτική Ελλάδα – Στη Βουλή προς κύρωση οι τέσσερις συμβάσεις”.

Στόχος των αναδόχων είναι να ξεκινήσουν άμεσα τις έρευνες, ώστε να διαπιστώσουν το ταχύτερο δυνατόν αν οι συγκεκριμένες περιοχές κρύβουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα.

 

Ανοίγει ο δρόμος για υλοποίηση των πρώτων ερευνών για υδρογονάνθρακες στη δυτική Ελλάδα - Στη Βουλή προς κύρωση οι τέσσερις συμβάσεις

 Διευθετείται εντός των ημερών και η τελευταία θεσμική εκκρεμότητα προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο Οικόπεδο 2 στο Ιόνιο, καθώς και στα τρία χερσαία μπλοκ  Άρτα – Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία, καθώς οι τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή.
Έτσι, όταν δοθεί το «πράσινο φως» από το ελληνικό Κοινοβούλιο, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσει η διεξοδική μελέτη των τεσσάρων παραχωρήσεων από τις αναδόχους εταιρείες και, σε περίπου μία 8ετία από σήμερα, να δοθεί τελεσίδικη απάντηση για το κατά πόσο κρύβουν στο υπέδαφός τους εκμεταλλεύσιμο ορυκτό πλούτο. 
Υπενθυμίζεται πως οι συμβάσεις μίσθωσης για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία έχουν υπογραφεί από τον περασμένο Μάιο από το ΥΠΕΝ, τα ΕΛΠΕ (που είναι ανάδοχος των δύο πρώτων οικοπέδων) και την Energean Oil & Gas (προτιμητέο επενδυτή για το τρίτο). 
Οι ανάδοχοι προέκυψαν από τον διεθνή διαγωνισμό παραχωρήσεων των τριών χερσαίων οικοπέδων που είχε προκηρυχθεί το 2014, ενώ ανακηρύχθηκαν από το ΥΠΕΝ τον Φεβρουάριο του 2016. 

Παρούσες οι πολυεθνικές Total και Repsol

Στην περίπτωση της παραχώρησης της Αιτωλοακαρνανίας, η Energean έχει εκχωρήσει από τον Μάρτιο του 2017 το 60% των δικαιωμάτων παραχώρησης στην ισπανική Repsol, η οποία αναλαμβάνει και το ρόλο του Διαχειριστή (Operator). 
Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο εταιρείες περιλαμβάνει και την παραχώρηση των Ιωαννίνων. 
Από την άλλη πλευρά, το Οικόπεδο 2 σηματοδοτεί την είσοδο της Total στις έρευνες εγχώριων κοιτασμάτων, καθώς ο γαλλικός κολοσσός διαθέτει το 50% της κοινοπραξίας που έχει ανακηρυχθεί ανάδοχός του, στην οποία συμμετέχουν επίσης η ιταλική Edison (25%) και ο όμιλος των ΕΛΠΕ (25%).
Το θαλάσσιο μπλοκ καταλαμβάνει έκταση 2.422 τετ. χιλιόμετρα και βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας, ενώ η σύμβαση παραχώρησής του στην κοινοπραξία υπογράφηκε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. 
Στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης, ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, είχε χαρακτηρίσει ιστορική τη συμφωνία, καθώς πρόκειται για την πρώτη που αφορά ένα θαλάσσιο μπλοκ στο Ιόνιο, και μάλιστα σε περιοχή με μεγάλα βάθη. 
«Ελπίζω πως η εξερεύνηση θα στεφθεί με επιτυχία και ότι θα ανακαλυφθούν επαρκή κοιτάσματα, ώστε το project να αποκτήσει εμπορικό χαρακτήρα και να αυξήσει την παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ελλάδα», είχε αναφέρει. 
Ωστόσο, όπως είχε επισημάνει, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή δείχνει αρκετά υποσχόμενη, στην πραγματικότητα δεν έχει ερευνηθεί ποτέ άλλοτε, με συνέπεια να υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν. 

Άμεση έναρξη των ερευνών

Οι ανάδοχοι και των τεσσάρων παραχωρήσεων έχουν δηλώσει πως στόχος τους είναι να ξεκινήσουν τις έρευνες άμεσα μετά την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή. 
Οι έρευνες αυτές περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση τη διεξαγωγή αεροβαρυτικών και σεισμικών ερευνών, οι οποίες θα προσδιορίσουν τα πλέον υποσχόμενα σημεία στα οποία θα πραγματοποιηθούν στη συνέχεια οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις. 
Πρακτικά, μόνο με την ολοκλήρωση των δοκιμαστικών γεωτρήσεων σε κάθε παραχώρηση θα υπάρχει σαφής εικόνα για το αν κρύβει ή όχι αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, τα οποία θα άνοιγαν τον δρόμο για την πραγματοποίηση παραγωγικών γεωτρήσεων.
Υπενθυμίζεται πως παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση τριών ακόμη θαλάσσιων οικοπέδων στη Δυτική Ελλάδα. 
Τα δύο μπλοκ βρίσκονται νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, ενώ η διαδικασία παραχώρησης προκλήθηκε έπειτα από την υποβολή ενδιαφέροντος από την κοινοπραξία των Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ. 
Για το τρίτο μπλοκ που βρίσκεται στο Ιόνιο, βόρεια της Κεφαλλονιάς και δυτικά της Λευκάδας, ο διαγωνισμός προκλήθηκε μετά από αίτημα της Energean Oil & Gas.   

www.worldenergynews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!