| Notaka |

09:12 Γιατί απειλεί με αποχώρηση από την FYROM η ΟΚΤΑ η θυγατρική των ΕΛΠΕ;”.

Αποτέλεσμα εικόνας για okta skopje

 

Οι τρικλοποδιές που βάζει στην ελληνική εταιρία η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας και τα τρία καυτά προβλήματα
Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διεργασίες για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων και κάποιοι στην Ελλάδα προβαίνουν σε αναλύσεις για τα οφέλη των ελληνικών επιχειρήσεων η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη γείτονα χώρα προβληματίζει. 
Ήδη οι κινήσεις που έχει ή δεν έχει κάνει η κυβέρνηση των Σκοπίων προβληματίζουν την ΟΚΤΑ θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων η οποία ελέγχει το 75% της Σκοπιανής αγοράς πετρελαιοειδών. 
Η θυγατρική των ΕΛΠΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη χώρα και σε μια πρώτη αντίδραση οι αρμόδιοι κυβερνητικοί δήλωσαν ότι θα εδεήσουν να συναντηθούν με την ελληνικών συμφερόντων εταιρία.
Η θυγατρική των ΕΛΠΕ θεωρεί ότι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ από τον Ιούλιο του 2002 οι εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ συνδέθηκαν με αγωγό 210 χιλιομέτρων με το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη ο οποίος δεν λειτουργεί ενώ η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει να επικοινωνήσει 11 ολόκληρα χρόνια με την εταιρία.
Ταυτόχρονα το διυλιστήριο που έχει αναβαθμιστεί σε προδιαγραφές Euro5 βρίσκεται σε shut down τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και σαν να μην έφταναν όλα η κυβέρνηση των Σκοπίων προχώρησε σε ρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος αφήνοντας αρρύθμιστη την αγορά καυσίμων ενώ ταυτόχρονα απαιτεί από την ΟΚΤΑ να διατηρεί υψηλά στρατηγικά αποθέματα χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΚΤΑ καταβάλλει ετησίως στη γειτονική χώρα περί τα 250 εκ ευρώ άμεσους και έμμεσους φόρους από τη διακίνηση των καυσίμων. Τα κόστη της έχουν επιβαρυνθεί από την αναστολή λειτουργίας του διυλιστηρίου και της μη λειτουργίας του αγωγού και αναγκάζεται να αξιοποιεί τις δεξαμενές αποθήκευσης καθώς και τους σταθμούς φόρτωσης βυτιοφόρων και βαγονιών που βρίσκονται στο διυλιστήριο που δεν λειτουργεί.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!