Skip to main content
| Notaka

“Η τιμή του πετρελαίου μπορεί σύντομα να αγγίξει τα 80$”.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

 Του Bryan Rich

Τα επιτόκια μεταβάλλονται σήμερα. Το ίδιο συμβαίνει και με την τιμή του πετρελαίου. Οι μεταβολές αυτές είναι συναφείς μεταξύ τους. Στο μεγαλύτερο μέρος του παρελθόντος τριμήνου, είχαμε συζητήσει για το πως αποσυνδέθηκε η αγορά των επιτοκίων από την χρηματιστηριακή αγορά και την οικονομία. Με τις μετοχές να παρουσιάζουν αύξηση 20% σε σύγκριση με πέρυσι, με την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς στο 3%, με την ανεργία να αγγίζει το 4% και μετά από πέντε αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed κατά τη διάρκεια του στενού οικονομικού κύκλου που διανύουμε, η απόδοση  των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων  είναι λογική.

Όπως όμως έχουμε συζητήσει, πρέπει να αναμένουμε ότι η παραπάνω λογική θα είναι σχετικά στρεβλωμένη,  όταν βγαίνουμε από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, η οποία αντιμετωπίστηκε από μια άνευ προηγουμένου και συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο νομισματική πολιτική. Και αυτό συνεχίζει να δημιουργεί αναταραχές στις χρηματαγορές. Ειδικότερα, εφόσον οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να εκτυπώνουν χρήμα και να αγοράζουν αδιάκριτα με το φρέσκο τυπωμένο χρήμα ( π.χ. τα δολάρια που ρίχνονται στην αγορά), θα διατηρήσουν τα επιτόκια της αγοράς σε χαμηλά επίπεδα. Και αυτό ακριβώς έχει συμβεί. Φυσικά αυτή η νομισματική πολιτική βοηθά την διατήρηση των τιμών των καυσίμων, τις Η.Π.Α. και την παγκόσμια ανάκαμψη, καθώς διατηρεί τα επιτόκια δανεισμού σε χαμηλό επίπεδο για τα ενυπόθηκα και καταναλωτικά δάνεια, το εταιρικό και το δημόσιο χρέος.

Τον προηγούμενο μήνα όμως, είχαμε συζητήσει για το που έχουν αγκιστρωθεί σήμερα τα παγκόσμια επιτόκια. Στην Ιαπωνία. Όσο η Ιαπωνία συνδέει την απόδοση του 10ετούς ομολόγου με το σημείο βάσης μηδέν, θα έχει την άδεια να εκτυπώσει απεριόριστο γιεν και να αγοράσει διεθνώς κρατικά ομόλογα με συνέπεια να παρατηρείται στασιμότητα στα επιτόκια. Τι θα μπορούσε να μεταβάλλει την πολιτική αυτή στην Ιαπωνία; Αυτή είναι η ερώτηση.

Όταν εγκαταλείψει την παραπάνω νομισματική πολιτική, τότε αυτό θα είναι το σημάδι για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης τόσο στην Ιαπωνία, όσο και παγκοσμίως. Τα επιτόκια θα αυξηθούν.

Ο αρχιτέκτονας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην Ιαπωνία, Shinzo Abe, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα διατηρήσει “το πόδι στο πετάλι” αλλά τόνισε πως υπάρχει πιθανότητα να χτυπηθεί ο αποπληθωρισμός φέτος. Αυτή η δήλωση, οδήγησε σε κινητικότητα τις τιμές παγκοσμίως. Η απόδοση αναφοράς των δεκαετών ομολόγων έχει αυξηθεί στο 2,60% αυτή την εβδομάδα, την υψηλότερη από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.  Μια άλλη μεγάλη επίδραση εντοπίζεται στην τιμή του πετρελαίου.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η τιμή του πετρελαίου έχει “παίξει” σημαντικό ρόλο στην στάση της Fed απέναντι στον πληθωρισμό. Ρόλος που έχει υιοθετηθεί και από άλλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί πως η τιμή του πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 65 δολάρια το βαρέλι σήμερα, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Θυμηθείτε δε ότι εξετάσαμε το γράφημα που παρατίθεται παραπάνω για την τιμή του πετρελαίου τον περασμένο Νεοέμβριο. Είχαμε αυτό το ανάστροφο “κεφάλι” και τους “ώμους” όπως παρατηρείτε στο γράφημα, που προέβλεψε την κίνηση προς τα 80 δολάρια.

Με την τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται κατά 26% από το Νοέμβριο δείτε τη σημερινή εικόνα…

Oil2

Ήρθε η στιγμή να επενδύσουμε σύμφωνα με τα όσα συστήνουν οι ειδικοί επενδυτές, Leigh Goehring and Adam Rozencwajg, οι οποίο πιστεύουν ακράδαντα (και είναι δημοφιλείς για την άποψή τους αυτή) πως η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί από τα 75 δολάρια έως τα 100 δολάρια το βαρέλι. Το προηγούμενο καλοκαίρι είχαν δηλώσει ενδεικτικά πως ” όταν το απόθεμα πετρελαίου πέφτει σε τόσο χαμηλό επίπεδο, υπάρχει το ρίσκο τριπλασιασμού των τιμών του πετρελαίου”. 

ΠΗΓΗ: Capital.gr    

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!