| Notaka |

“Λίβανος: ‘Aδειες σε ΤΟΤΑL, ENI και ΝΟVATEK στην ΑΟΖ”.

 Μετά από χρόνια εμπόδια, ο Λίβανος κατάφερε τελικά να παραχωρήσει προς έρευνα και εκμετάλλευση τα πρώτα του θαλάσσια οικόπεδα  στην κοινοπραξία της γαλλικής Τotal, της ιταλικής ΕNI και της ρωσικής Novatek.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Wissam Chbat, μέλος της Λιβανέζικης Διοίκησης Πετρελαίου  στο Bloomberg, το Υπουργικό Συμβούλιο τη χώρας παραχώρησε 2 άδειες στον πρώτο γύρο αδειοδότησης  για τα οικόπεδα 4 και 9.

Η κοινοπραξία έχει ένα μήνα για να προετοιμάσει τις νομικές, διοικητικές και τεχνικές γραφειοκρατικές διαδικασίες πριν υπογράφουν οι συμφωνίες εκμετάλλευσης με την κυβέρνηση τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Chbat. Οι γεωτρήσεις αναμένεται να αρχίσουν το 2019, είπε.

Διαφωνία με Ισραήλ

Υπενθυμίζεται το οικόπεδο 9 στην ΑΟΖ του Λιβάνου  αποτελεί ένα από τα τρία  που βρίσκονται σε περιοχή που αμφισβητείται από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας Σαατ Χαρίρι , ο Λίβανος συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την επίλυση της διαφοράς.

Η αναλύτρια ana Kaissy, η οποία είναι επικεφαλής  του  think-tank  «Πρωτοβουλία του Λιβάνου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε ότι είναι “αδύνατο να γνωρίζει” την έκταση των προσβάσιμων αποθεμάτων πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις.

Ωστόσο, δήλωσε ότι «οι προκαταρκτικές αξιολογήσεις» έδειξαν ότι τα πέντε μπλοκ που προσέφερε η κυβέρνηση ήταν τα «πιο ελπιδοφόρα», με το μπλοκ εννέα που συνορεύει με ένα αμφισβητούμενο πεδίο από το Ισραήλ.

Μακροπρόθεσμα, οι αρχές του Λιβάνου υποχρεούνται να αποδείξουν τη “διαφάνεια” τους στον τομέα της ενεργειακής ανάπτυξης, δήλωσε η Kaissy.

Γεωτρήσεις στην Συρία

Σχέδια για όμως για  υπεράκτιες γεωτρήσεις έχει και η  Συρία παρά την αστάθεια που χαρακτηρίζει το καθεστώς της. Σύμφωνα με τοπικά δημοσιέυματα ο Σύρος Υπουργός Ορυκτών Πόρων Αλί Γκανέμ, δήλωσε πως σχεδιάζει να ξεκινήσει γεωτρήσεις αρχές του 2019 και έχει υπογράψει συμβάσεις για πέντε οικόπεδα με «φιλικές χώρες».
Ο κ. Γκανέμ δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι η Συρία σκόπευε να παράγει 19 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως έως τα τέλη του επόμενου έτους και 24,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα μέχρι το τέλος του 2019, αναφέρει η συριακή εφημερίδα al-Watan. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στόχος της χώρας για παραγωγή πετρελαίου είναι να αντλήσει 70.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2018 και 219.000  μέχρι τα τέλη του 2019.
ΠΗΓΗ: sigmalive

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!