“ΟΠΕΚ – OPEC/ Πληροφορίες-Χώρες μέλη”.
Organization of the Petroleum Exporting Countries ή
Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών
ΟΠΕΚ είναι ένα σύνολο πετρελαιοπαραγωγικών κρατών που ιδρύθηκε το 1960 με σκοπό να παράσχει στα κράτη-μέλη τεχνική και οικονομική βοήθεια.
Ο ΟΠΕΚ δρα ως καρτέλ πετρελαίου και τα μέλη του συνεργάζονται ώστε να προσαρμόζουν τα επίπεδα παραγωγής και εξαγωγής αργού πετρελαίου, ασκώντας μεγάλη επιρροή στην τιμήτου στην παγκόσμια αγορά, κυρίως μέσω ποσοστώσεων παραγωγής.
Η οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) ιδρύθηκε στη Βαγδάτη του Ιράκ με την υπογραφή συμφωνίας τον Σεπτέμβριο του 1960 από πέντε χώρες, συγκεκριμένα την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα. Θα αποτελέσουν τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού.
Σ’ αυτές οι χώρες προστέθηκαν αργότερα το Κατάρ (1961), η Ινδονησία (1962), η Λιβύη (1962), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1967), η Αλγερία (1969), η Νιγηρία (1971), ο Ισημερινός (1973), η Γκαμπόν (2007) και η Ισημερινή Γουινέα (2017).
Ο Ισημερινός ανέστειλε την ένταξή του τον Δεκέμβριο του 1992, αλλά επανήλθε στον ΟΠΕΚ τον Οκτώβριο του 2007.
Η Ινδονησία ανέστειλε την ένταξή της τον Ιανουάριο του 2009, την επανενεργοποίησε ξανά τον Ιανουάριο του 2016, αλλά αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της για άλλη μια φορά στη 171η Συνάντηση της Διάσκεψης του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου 2016.
Η Γκαμπόν τερμάτισε τη συμμετοχή της τον Ιανουάριο του 1995. Εντούτοις, επανήλθε στον Οργανισμό τον Ιούλιο του 2016. Αυτό σημαίνει ότι, επί του παρόντος, ο Οργανισμός έχει συνολικά 14 χώρες μέλη.
Το καταστατικό του ΟΠΕΚ διακρίνεται μεταξύ των ιδρυτικών μελών των πλήρων μελών καί εκείνων των χωρών των οποίων οι αιτήσεις προσχώρησης έγιναν αποδεκτές από τη διάσκεψη.
Το Καταστατικό ορίζει ότι “κάθε χώρα με σημαντική καθαρή εξαγωγή αργού πετρελαίου, η οποία έχει ουσιαστικά παρόμοια συμφέροντα με εκείνες των κρατών μελών, μπορεί να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού, εάν γίνει δεκτή με πλειοψηφία τριών τετάρτων των πλήρων βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων τις αντίστοιχες ψήφους όλων των ιδρυτικών μελών. “