Skip to main content
| Notaka

“Χουριέτ: Χάνουμε το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο”.

 
 
 
 
Η επιδίωξη της Άγκυρας να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, φαίνεται να καταρρέει σιγά σιγά. Αυτό διαπιστώνει σε άρθρο του και Τούρκος αρθρογράφος της Χουριέτ, ο οποίος, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου στη Λευκωσία, σημειώνει χαρακτηριστικά πως οι πρόσφατες εξελίξεις «εξαφανίζουν» το όνειρο της Τουρκίας. «Η εξωτερική πολιτική της χώρας, δεν θα πρέπει να ρισκάρει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας και τα ζητήματα ασφάλειας».

 

«Αίγυπτος, Ελλάδα και η Ελληνική Κύπρος συναντήθηκαν στην Κύπρο για να συνάψουν μια πρώτη συμφωνία, για να μεταφέρουν το αέριο κάτω από τη θάλασσα μέσω αγωγού προς την Ελλάδα και από εκεί να το μεταφέρουν στην Ευρώπη. Εάν πραγματοποιηθεί αυτό το έργο, η Τουρκία θα αποκλειστεί».
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως η επιθυμία της Τουρκίας για εμπλοκή στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου βρισκόταν πίσω από τους σχεδιασμούς στο λιμάνι του Τσεϊχάν, όπου προφανώς οι Τούρκοι επιδίωκαν να μεταφερθούν μέσω αγωγού τα κοιτάσματα του Ισραήλ μέσω της Κυπριακής ΑΟΖ. 
Την ίδια ώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι εξελίξεις στην περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ μετά το δημοψήφισμα, όπου υπάρχουν στρατηγικά κοιτάσματα πετρελαίου, έχουν «τραυματίσει» τη θέση της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. 
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του Turkish Association For Energy Economics Δρ Γκουρκάν Κουμπάρογλου  δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή πως η απόφαση να μεταφερθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω της «νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την κυπριακή Δημοκρατία, δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, αλλά είναι απλώς πολιτικά υποκινούμενη.
Επαφές Αιγύπτου-Ισραήλ 
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσίευμα του Bloomberg επικαλείται δηλώσεις εμπειρογνώμονα, ο οποίος αναφέρει πως την περασμένη βδομάδα υπουργοί από Αίγυπτο και Ισραήλ είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες, με αντικείμενο την ενδεχόμενη πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.  
Σύμφωνα με την ίδια πηγή,  ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλλα είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του Γιουβάλ Στάινιτς πως οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, οι οποίες θα μεταφερθούν μέσω αγωγού, βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι.
«Ο Ελ Μόλα δήλωσε ότι το κύριο εμπόδιο για οποιαδήποτε συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου είναι το πρόστιμο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το οποίο το ελβετικό δικαστήριο αποφάσισε ότι οι εταιρείες φυσικού αερίου της Αιγύπτου πρέπει να πληρώσουν στον παροχέα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ για προηγούμενη συμφωνία. O Ελ Μόλα ανέφερε ότι οποιαδήποτε πρόοδος στις συνομιλίες Ισραήλ-Αιγύπτου εξαρτάται αρχικά από την επίλυση αυτού του προβλήματος», είπε η ανώνυμη πηγή.
Οι μέτοχοι του κοιτάσματος Λεβιάβαν, θεωρούν την Αίγυπτο ως μια πιθανή αγορά του φυσικού τους αερίου, αναφέρει το  Bloomberg, το οποίο προσπάθησε να λάβει απάντηση από το αιγυπτιακό Υπουργείο Ενέργειας, που αρνήθηκε να σχολιάσει. 
 
ΠΗΓΗ: sigmalive

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Spyrides ad-blue containers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

error: Content is protected !!