| Notaka |

“Ντεμπούτο της Total για Πετρελαϊκές Έρευνες σε Ιόνιο”.

Total… en marche για έρευνες υδρογονανθράκων και στην Ελλάδα με την επίσημη πρώτη της στο θαλάσσιο «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας και αφού είχε προηγηθεί η… προτροπή του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν προς τον Αλέξη Τσίπρα, στην Αθήνα, για το ξεμπλοκάρισμα της σύμβασης από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

 

Total… en marche για έρευνες υδρογονανθράκων και στην Ελλάδα με την επίσημη πρώτη της στο θαλάσσιο «οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας και αφού είχε προηγηθεί η… προτροπή του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν προς τον Αλέξη Τσίπρα, στην Αθήνα, για το ξεμπλοκάρισμα της σύμβασης από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Την ερχόμενη Τρίτη 31 Οκτωβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διοργανώνει εκδήλωση με κάθε επισημότητα στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», όπου ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης θα υπογράψει με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας «Total – Edison – Ελληνικά Πετρέλαια» τη σύμβαση μίσθωσης παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας, δίπλα στα σύνορα με την Ιταλία.

Η τελετή συμβολίζει τη σημασία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στον ερχομό του μεγάλου γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού στον τομέα της έρευνας για τον πιθανό εντοπισμό πετρελαϊκών κοιτασμάτων αλλά και στην προσέλκυση επενδυτών του μεγέθους της ιταλικής Edison, της μακροβιότερης ενεργειακής εταιρίας στην Ε.Ε. με 130 χρόνια ζωής. Η τελευταία βέβαια, ήδη δραστηριοποιείται σε κοινοπραξία με τα Eλληνικά Πετρέλαια στη θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού Κόλπου.

Η Total που έχει παρουσία και δραστηριότητα σε 150 χώρες, είναι ο operator της κοινοπραξίας στην «παραχώρηση 2» με ποσοστό 50%, ενώ από 25% έχουν οι Edison και τα ΕΛΠΕ. Η συγκεκριμένη περιοχή μαζί με άλλες 19 θαλάσσιες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης είχαν βγει στο δεύτερο διεθνή γύρο παραχωρήσεων τον Νοέμβριο του 2014. Οι τρεις εταιρίες είχαν υποβάλλει πρόταση και στη συνέχεια προσφορά για τη συγκεκριμένη περιοχή ώστε τον Οκτώβριο του 2016, η κοινοπραξία τους αναδείχθηκε «επιλέγων αιτών».

Ακολούθησαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με ειδική επιτροπή που είχε συγκροτήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίες όμως σε συνδυασμό και με την προγενέστερη αξιολόγηση των προτάσεων είχαν φτάσει τους Γάλλους, λένε πληροφορίες του Euro2day.gr, στα όρια της αναθεώρησης της τοποθέτησης τους.

Το παρασκήνιο με τον Μακρόν και την Total

Ο καιρός πέρασε και όταν πριν από λίγους μήνες ο πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να έθεσε διακριτικά πλην όμως αποφασιστικά το θέμα της συγκεκριμένης υπόθεσης. Το σχέδιο σύμβασης μίσθωσης είχε σταλεί από το υπουργείο ΠΕΝ την περασμένη Άνοιξη στο ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο πριν δύο εβδομάδες άναψε το πράσινο φως…

Είχε προηγηθεί βέβαια και τον Μάιο η πρόταση που υπέβαλλε η Total μαζί με τον έτερο μεγάλο πολυεθνικό πετρελαϊκό κολοσσό την ExxonMobil πάλι από κοινού με τα ΕΛ.ΠΕ για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε, λοιπόν, κι άλλο μέσο απόδειξης του ισχυρού ενδιαφέροντος της Total για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα.

Η Εταιρία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) σε ελάχιστο χρόνο από τον Μάιο μέχρι και τα μέσα Ιουλίου είχαν ετοιμάσει τα σχέδια διακήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού, έχοντας αξιολογήσει τεχνικά και γεωπολιτικά την πρόταση της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Ο υπουργός ΠΕΝ δημοσίευσε το διαγωνισμό στο ΦΕΚ και έστειλε το κείμενο και στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία το κείμενο θα πρέπει να δημοσιευτεί και στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. για να μετρήσει αντίστροφα ο χρόνος των 90 ημερών της υποβολής προτάσεων, όχι μόνο από τη συγκεκριμένη κοινοπραξία που ζήτησε τα δύο οικόπεδα της Κρήτης, αλλά και ενδεχομένως και από άλλους «παίκτες».

Την ερχόμενη Τρίτη παρόντες και ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι κορυφαία στελέχη της Total και της Edison: Ο Bernard Clement, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη και ο Maurizio Coratella, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison. Από τα ΕΛΠΕ ομιλία θα κάνει ο πρόεδρος Ευστάθιος Τσοτσορός.

Ο ρόλος της ΕΔΕΥ

Για το «οικόπεδο 2», το επόμενο βήμα θα είναι η κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή. Όταν αυτό συμβεί η ΕΔΕΥ θα αναλάβει τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας «Total – Edison – ΕΛ.ΠΕ» προκειμένου να εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα και να υλοποιηθούν οι όροι της σύμβασης.

Πηγές αναφέρουν, ότι η ΕΔΕΥ έχει αναλύσει τα γεωφυσικά δεδομένα του «μπλοκ 2» που είχαν ληφθεί από τις σεισμικές έρευνες της PGS το 2013. Τα στελέχη της έχουν την επιστημονική και τεχνική γνώση της περιοχής η οποία αποτελεί μέρος της ανθρακικής πλατφόρμας, όπως επίσης και του δυναμικού που κρύβει σε συνδυασμό και με την περιοχή «Ιόνιο» που έχει ζητήσει η Energean Oil & Gas για παραχώρηση. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο κατόπιν του αιτήματος της ελληνικής εταιρίας αναμένεται να βγει σε διεθνή διαγωνισμό με εκείνα της Κρήτης.

Η περιοχή του «οικοπέδου 2» όπως και το Ιόνιο έχουν όμοιες γεωλογικές δομές με μπλοκ της Αδριατικής όπου έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!