| Notaka |

“Συνάντηση σήμερα Shell – δανειστών για το γρίφο της αγοράς φυσικού αερίου και το ρόλο της ΔΕΠΑ”.

Ένα ακόμη επεισόδιο του σίριαλ για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου αποτελεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της Shell, που ελέγχει το 49% στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής, με εκπροσώπους των δανειστών. 

 

Ένα ακόμη επεισόδιο του σίριαλ για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου αποτελεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση υψηλόβαθμων στελεχών της Shell, που ελέγχει το 49% στην ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής, με εκπροσώπους των δανειστών. 

Ενώ τα πάντα γύρω από το νέο οδικό χάρτη της αγοράς αερίου παραμένουν ακόμη ανοικτά, και η χθεσινή συνάντηση Σταθάκη-τρόικας δεν φαίνεται να κατέληξε σε αποφάσεις, η Shell αναμένεται να ενημερώσει σήμερα την τρόικα για τις θέσεις της και κυρίως την πρόοδο των επαφών της με τη ΔΕΠΑ. 

Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα, οι δυο πλευρές έχουν συζητήσει πολλά σενάρια για την μείωση της θέσης της τελευταίας στην αγορά, από ανταλλαγές μετοχών και αποχώρηση της ΔΕΠΑ από κάποιες θέσεις της, έως την ενίσχυση σε άλλες, δίχως όμως να έχει βρεθεί ακόμη κάποιο πεδίο σύγκλισης.

Επίσης η Shell αναμένεται να θέσει στους δανειστές και τη γνωστή της θέση για αποζημίωση (value gap) έπειτα από την κατάργηση του μονοπωλιακού δικαιώματος των ΕΠΑ, δέκα και πλέον χρόνια πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η θέση της Shell δεν έχει αλλάξει, και συνεχίζει να αποτιμά την αποζημίωση σε περίπου 100 εκατ ευρώ, ποσό που μοιράζεται βέβαια κατά 50 εκατ. στην ίδια, και κατά 50 εκατ. ευρώ στην ΔΕΠΑ. Το ΥΠΕΝ πάντως φέρεται να αμφισβητεί τα στοιχεία της Shell, όπως έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό.

Άνθρωποι που παρακολουθούν τις διεργασίες επισημαίνουν ότι η τελική λύση που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές για την συμμετοχή της ΔΕΠΑ στη λιανική αερίου, θα είναι “πακέτο”, δηλαδή θα αξιολογεί και το όποιο value gap. Μέχρι πρότινος πάντως, η μέθοδος που προέκρινε η ελληνική πλευρά ήταν πρώτα να επιλυθεί το θέμα των κωλυμάτων ανταγωνισμού, και μετά να εξεταστεί το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Προς το παρόν, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά πάνω στο τραπέζι. Ενα εξ αυτών, το οποίο συνεχίζουν να προωθούν ΥΠΕΝ και ΔΕΠΑ, λέγεται ότι είναι να παραμείνει η τελευταία στην ΕΠΑ Αττικής (49% ανήκει στη Shell), και να αποχωρήσει πλήρως από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας (49% ανήκει στην Eni). Αλλά τα πάντα θα κριθούν από τις διαθέσεις της Eni και της Shell.

Ειδικά η τελευταία έχει συζητήσει με τη ΔΕΠΑ διάφορες λύσεις, όπως να της δώσει ως αντάλλαγμα μεγαλύτερο μερίδιο στην Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής. Άλλωστε η τρόικα φέρεται να μην έχει πρόβλημα παραμονής της ΔΕΠΑ στις ΕΔΑ. Λέγεται ωστόσο ότι επιμένει στο σενάριο να παραμείνει η ΔΕΠΑ στη λιανική (στις ΕΠΑ), μόνο ως παθητικός μάνατζερ, δηλαδή με ποσοστό 49% και κάτω. Επισημαίνεται ότι τόσο η Shell, όσο και η ENI έχουν κάνει σαφές ότι θέλουν να έχουν το πάνω χέρι στις ΕΠΑ.

Σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες ο γρίφος της επόμενης ημέρας στη λιανική του αερίου θα έχει λυθεί, καθώς θα έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Σύμφωνα ωστόσο με άλλες πηγές, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί παρά περί τα τέλη του έτους.

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!