| Notaka |

“Διπλωματικό θρίλερ ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Gazprom και στη μέση η Κύπρος”.

Ένα διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα, με την Λευκωσία να καλείται να προβεί σε πολύ λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, ένεκα των μακροχρόνια εξαιρετικών σχέσεων με την Μόσχα και την στήριξη της τελευταίας στο Κυπριακό, αλλά λόγω και της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ρωσία. 

 

Ένα διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα, με την Λευκωσία να καλείται να προβεί σε πολύ λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, ένεκα των μακροχρόνια εξαιρετικών σχέσεων με την Μόσχα και την στήριξη της τελευταίας στο Κυπριακό, αλλά λόγω και της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ρωσία. 

Η Μόσχα έχει ήδη από χθες μέσω του Πρέσβη της στην Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι, διατυπώσει τις ανησυχίες της και την ενόχλησή της για τον χειρισμό της υπόθεσης του εκατομμυριούχου εκ μέρους των κυπριακών Αρχών, όπως αναφέρει το κυπριακό Newsit. H Μόσχα ζητούσε εδώ και καιρό να στείλει ανακριτές στην Κύπρο να ελέγξουν και παραλάβουν σειρά εγγράφων που αφορούν στην εξαγορά μετοχών της κρατικής ρωσικής εταιρείας ενέργειας, της πασίγνωστης και κραταιάς Gazprom.

Οι Ρώσοι έχουν την απαίτηση να ανακρίνουν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία σε κυπριακό έδαφος, ενώ η κόντρα με τις ΗΠΑ για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία σοβεί εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς αφορά σε εξαγορά των μετοχών της κρατικών συμφερόντων πλέον ρωσικής εταιρείας ενέργειας Gazprom. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι η υπόθεση πέρα από τα οικονομικά δεδομένα υποκρύπτει και ξεκάθαρα πολιτικο-διπλωματικές πτυχές. 

Ο Browder προ του φάσματος να ανακριθεί από Ρώσους σε κυπριακό έδαφος, ή να γίνει έλεγχος από αυτούς σε έγγραφά των εταιρειών του, κατέφυγε στα κυπριακά δικαστήρια, με δικηγόρο τον Χρίστο Πουργουρίδη καταφέρνοντας επί του παρόντος να μπλοκάρει την διαδικασία παράδοσης εγγράφων. 

Εν συνεχεία ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου ζήτησε από τους Ρώσους ανακριτές να μην έρθουν στην Κύπρο κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των ρωσικών Αρχών. 

Ο κ. Νικολάου ευρισκόμενος στο Λουξεμβούργο δηλωσε ότι η Κύπρος διαχρονικά συνεργάζεται με την Ρωσία, με βάσει τους κανόνες που έχουν καθοριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ για την ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχουν ήδη παραχωρηθεί σειρά εγγράφων στις ρωσικές Αρχές, ενώ η προγραμματισμένη επίσκεψη των Ρώσων ανακριτών ήταν για να παραχωρηθούν πρόσθετα έγγραφα. Η κάθοδός τους στην Κύπρο αναβλήθηκε προσωρινά λόγω της αίτησης που εκκρεμεί στο διαστήριο και έχει ως αντικείμενο την παραχώρηση μαρτυρικού υλικού. Τέλος, ο Υπουργός κατέληξε πως δεν υπάρχει πρόθεση ή σκοπός να διακοπεί η συνεργασία της Κύπρου με την Ρωσία, ενώ την επόμενη εβδομάδα έχει καθορίσει συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη για το ζήτημα που έχει προκύψει.

Η υπόθεση ωστόσο περιπλέκεται έτι περαιτέρω λόγω της εμπλοκής και της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου στην υπόθεση που περισσότερο παραπέμπει σε διπλωματικό θρίλερ, παρά οικονομική δικαστική υπόθεση. Εξάλλου, αξίζει να τονίσουμε ότι Ρώσοι ανακριτές είχαν μεταβεί στην Λευκωσία το 2015 ανακρινόντας τους δικηγόρους του Bill Browder στην Κύπρο, Γεωργιάδη και Πελλίδη. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως για τον Browder η Μόσχα είχε απευθύνει ανάλογα αιτήματα και σε σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Βρετανία, και η Ιρλανδία, όπως εξάλλου και στην Ιντερπόλ, αιτήματα ωστόσο τα οποία απερρίφθησαν στην βάση ότι πίσω από τα ρωσικά αιτήματα υπήρχαν πολιτικά κίνητρα. 

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βελετάκης Ν. Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Αλέξανδρος Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!