| Notaka |

“Θεσσαλονίκη: Για το 70% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ευθύνονται IX που κινούνται με πετρέλαιο και βενζίνη”.

Τα οχήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, δηλαδή με πετρέλαιο και βενζίνη, ευθύνονται διεθνώς για το 70% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σύμφωνα με μελέτες, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 33,3% έως το 2050.

 

Τα οχήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, δηλαδή με πετρέλαιο και βενζίνη, ευθύνονται διεθνώς για το 70% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σύμφωνα με μελέτες, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 33,3% έως το 2050.

Τα παραπάνω ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσιάζοντας από κοινού με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, εκδήλωση που διοργανώνει η Περιφέρεια την ερχόμενη Κυριακή για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της ηλεκτροκίνησης.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η εκδήλωση με την ονομασία «Voltάρω», που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και εκεί οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν μεγάλη γκάμα ηλεκτροκίνητων μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα και σκάφη.

Ο κ. Γιουτίκας επισήμανε ότι η εκδήλωση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και θα ξεκινήσει με διαδραστικό παιχνίδι πέντε στάσεων από τις ομπρέλες της νέας παραλίας.Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνούν τα μέσα, να κάνουν βόλτες, να επιλύσουν γρίφους και να μετέχουν σε κλήρωση με εντυπωσιακά δώρα. Παράλληλα, σκάφη που κινούνται με ηλιακή και ηλεκτρική ενέργεια θα κάνουν βόλτα στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου.

«Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε τώρα να εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας τις εναλλακτικές, καθαρές πηγές ενέργειας» είπε ο περιφερειάρχης, ο οποίος έκανε λόγο για νομοθετικά κενά και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και προανήγγειλε την έναρξη, από την πλευρά της περιφέρειας, διαλόγου με τους δήμους για τη διαμόρφωση ενός συνολικού και ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας που θα βασίζεται στα αντίστοιχα σχέδια κάθε δήμου.

Εξάλλου, ο κ. Γιουτίκας γνωστοποίησε ότι η περιφέρεια εξετάζει σοβαρά τη δυνατότητα αντικατάστασης των 50 συμβατικών της οχημάτων με ηλεκτροκίνητα, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε η πόλη να αποκτήσει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε δημόσιους χώρους, με σκοπό να ενθαρρύνει την αγορά και χρήση τους.

Για τα σκάφη που κινούνται με ηλιακή ενέργεια, η οποία συγκεντρώνεται σε φωτοβολταϊκά πάνελ, τα χαρακτήρισε σοβαρή λύση γις τις υδάτινες μετακινήσεις. Ανέφερε, τέλος, ότι ήδη οι φορείς διαχείρισης Δέλτα Αξιού και Λιμνών Βόλβης και Λαγκαδά κίνησαν τις διαδικασίες για να αγοράσουν τέτοια σκάφη, όπως εκείνα που προμηθεύτηκαν οι δήμοι Πρεσπών και Καστοριάς, ωστόσο είναι αγκυροβολημένα γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη χορήγησης σε αυτά άδειας εκτέλεσης πλόου.

ΠΗΓΗ: Energy Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!