Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το αργό, αντιδρώντας ανοδικά έπειτα από δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις καθώς η ένταση στην Αραβική Χερσόνησο αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο διαταραχών στην ομαλή τροφοδοσία από την περιοχή.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουλίου κέρδισε 79 cents ή 1,7% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 48,19 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Αυγούστο πρόσθεσε 65 cents ή 1,3% στα 50,12 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου. 

Τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά ότι διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την απόφαση, σημειώνοντας σε ανάρτηση του στο twitter, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην περιοχή, “όλες οι αναφορές έδειχναν το Κατάρ”.

Η άνοδος ήρθε παρά την υποβάθμιση των προβλέψεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για τις τιμές το επόμενο έτος.

Ειδικότερα, η κυβερνητική υπηρεσία αναφέρει στην τελευταία έκθεση της για τις προοπτικές της αγοράς ότι περιμένει η μέση τιμή στο αμερικανικό WTI να διαμορφωθεί στα 53,61 δολ. το βαρέλι το επόμενο έτος, μέγεθος μειωμένο κατά 2,7% από την προηγούμενη εκτίμηση της.

Για το 2017 ωστόσο αναθεώρησε οριακά την εκτίμηση της κατά 0,2% στα 50,78 δολ.

Η EIA ανακοίνωσε παράλληλα ότι περιμένει η μέση τιμή στο Brent να διαμορφωθεί στα 55,61 δολ. το βαρέλι, μέγεθος μειωμένο κατά 2,6% από την προηγούμενη εκτίμηση της.

Η παραγωγή στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, αναμένεται να φτάσει τα 10,01 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018, μέγεθος αυξημένο κατά 0,4% από το προηγούμενο outlook.

ΠΗΓΗ: Capital.gr