| Notaka |

“Σε πλωτούς σταθμούς LNG επενδύουν 3 ελληνικές ναυτιλιακές”.

Μεγαλώνει ο αριθμός των παραγγελιών ναυπήγησης πλωτών σταθμών αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου διεθνώς. Η ευελιξία των μονάδων αυτών, γνωστών ως FSRU (Floating Storage and Re-Gasification Unit) και η δυνατότητά τους να μετεγκαθίστανται κατά το δοκούν αναδεικνύουν τους………….

 

Μεγαλώνει ο αριθμός των παραγγελιών ναυπήγησης πλωτών σταθμών αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου διεθνώς. Η ευελιξία των μονάδων αυτών, γνωστών ως FSRU (Floating Storage and Re-Gasification Unit) και η δυνατότητά τους να μετεγκαθίστανται κατά το δοκούν αναδεικνύουν τους εν λόγω πλωτούς σταθμούς σε λύση πρώτης επιλογής για περιοχές με αυξημένη ενεργειακή ζήτηση και καύσιμο το φυσικό αέριο (LNG).

Μεταξύ των διεθνών παραγγελιών για τέτοια πλοία ναυλομεσιτικοί οίκοι ξεχωρίζουν και αυτές τριών ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακών για έως και πέντε μονάδες. Μια επένδυση που, αθροιστικά, εκτιμάται πως είναι της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι δύο εξ αυτών των μονάδων φέρονται να έχουν αρχίσει ή να ετοιμάζονται να αρχίσουν να κατασκευάζονται σε κινεζικά ναυπηγεία και άλλες δύο σε εκείνα της Νοτίου Κορέας και της Σιγκαπούρης, ενώ άλλη μία αναμένεται αργότερα φέτος.

Μία εξ αυτών, που αποτελεί μετατροπή δεξαμενόπλοιου LNG σε FSRU, πιθανολογείται πως μπορεί να απασχοληθεί στην Ελλάδα. Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και χώρες όπως το Ισραήλ, η Κύπρος και άλλες εκτιμάται πως μπορούν να απασχολήσουν έναν αριθμό τέτοιων υποδομών, ενώ ισχυρή φέρεται να είναι η ζήτηση και από την Τουρκία. H GasLog, συμφερόντων Παναγιώτη (Peter) Γ. Λιβανού, νωρίτερα φέτος συμφώνησε με τα ναυπηγεία Keppel Shipyard Limited της Σιγκαπούρης για τη μετατροπή ενός από τα 19 δεξαμενόπλοια μεταφοράς LNG, ιδιοκτησίας της, σε FSRU. Η GasLog αναμένεται να παραλάβει το FSRU σε 10 περίπου μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς που επικαλούνται πηγές της εισηγμένης στη Wall GasLog, η ναυτιλιακή θα συμβολαιοποιήσει άλλη μία παραγγελία. Στην τελευταία ενημέρωση που έκανε στους αναλυτές η διοίκηση της GasLog δήλωσε «ενθαρρυμένη από τον αριθμό των πιθανών ευκαιριών στον τομέα αυτό».

Αλλες δύο μονάδες FSRU φέρεται τώρα να έχει συμφωνήσει να κατασκευάσει σε κινεζικά ναυπηγεία η DynaGas συμφερόντων Γ. Προκοπίου, σύμφωνα με το TradeWinds. Θα πρόκειται για τις πρώτες τέτοιες ναυπηγήσεις στην Κίνα και εικοτολογείται πως η μία από τις δυο μονάδες ενδέχεται να συμβολαιοποιηθεί από την ίδια την Κίνα για την εισαγωγή LNG από τα ρωσικά κοιτάσματα της χερσονήσου Γιαμάλ.

Μια τέταρτη ελληνικών συμφερόντων παραγγελία συμβολαιοποιήθηκε προ τριμήνου στα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering από την Maran Gas Maritime συμφερόντων Γ. Αγγελικούση. Η μονάδα αναμένεται πως θα παραδοθεί το 2020.

Με δεδομένο πως υπάρχουν παγκοσμίως μόνον 25 ενεργοί και 13 υπό ναυπήγηση τέτοιοι σταθμοί, σύμφωνα με την Affinity LNG που παρακολουθεί τον τομέα, καθίσταται σαφές πως αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα της βιομηχανίας μεταφοράς LNG. Και με δεδομένο πως η ζήτηση για αυτές τις μονάδες προβλέπεται να αυξάνεται γρηγορότερα από τη διαθεσιμότητά τους, το στοίχημα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρο.

ΠΗΓΗ: (Η. Μπέλλος, Καθημερινή)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!