| Notaka |

“Θέλουν να πάρουν όλα τα πρατήρια οι εταιρείες”.

Σοβαρότατες πιέσεις δέχεται η τοπική αγορά υγρών καυσίμων από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών. 

Του Γιάννη Ζωράκη,

 Σοβαρότατες πιέσεις δέχεται η τοπική αγορά υγρών καυσίμων από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών. 

Μετά την πολιτική των εταιρειών να συμπιέζουν δραματικά τα κέρδη των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων, τώρα έρχεται να προστεθεί μία ακόμα νέα πρακτική, μέσω της οποίας περνούν στα χέρια τους τα πρατήρια της πόλης, χωρίς απαραίτητα οι καταναλωτές να καταλαβαίνουν την αλλαγή ιδιοκτησίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη στο νομό Ηρακλείου, σχεδόν ένα στα δύο πρατήρια ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες. 

Ο έλεγχος των πρατηρίων υγρών καυσίμων γίνεται είτε μέσω δέσμευσης του πρατηρίου (κυρίως για οικονομικούς λόγους) και διατήρησης του πρώην ιδιοκτήτη ως υπαλλήλου – χωρίς αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος όμως – είτε και μέσω απευθείας εξαγοράς και ιδιοκτησίας πρατηρίων. 

Όπως είναι λογικό, η συγκεκριμένη διαδικασία έχει αλλάξει τα δεδομένα στην τοπική αγορά υγρών καυσίμων, αφού σε κάποια σημεία πώλησης καυσίμων οι εταιρείες έχουν ρόλο και χονδρεμπόρου και λιανεμπόρου. Σε ένα πρώτο επίπεδο, οι διακυμάνσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων δεν είναι μεγάλες, αν και οι εταιρείες υγρών καυσίμων, που λειτουργούν και πρατήρια θα μπορούσαν θεωρητικά να πωλούν φθηνότερα στα σημεία που ελέγχουν. Σύμφωνα με τους πρατηριούχους ωστόσο, ο στόχος των εταιρειών δεν είναι να απορρυθμίσουν πλήρως την αγορά και να προκαλέσουν χάος, αλλά να μπορέσουν σταδιακά να ελέγξουν την πλειοψηφία των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η πολιτική που ακολουθείται σχετίζεται με την πώληση φθηνότερου καυσίμου σε συγκεκριμένα μόνο σημεία, με στόχο τη σταδιακή αποδυνάμωση ιδιοκτητών. 

«Έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η τιμή δεν είναι και δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο στην επιλογή του καταναλωτή, γιατί τη φθηνή βενζίνη μπορεί να την πληρώσει πολύ ακριβά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης. 

«Οι καταναλωτές σε όλες τις περιπτώσεις οφείλουν να ελέγχουν και να κρίνουν προτού επιλέξουν πρατήριο υγρών καυσίμων» προσθέτει, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για υποστήριξη των τοπικών επιχειρηματιών υγρών καυσίμων. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως εκτός των μακροπρόθεσμων συνεπειών από τη διείσδυση των εταιριών, υπάρχουν και βραχυπρόθεσμες συνέπειες. Μία από τις σημαντικότερες, σχετίζεται με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας που προωθούν οι εταιρείες, αλλά και τον τρόπο δράσης τους, καθώς δεν θεωρείται μακρινό σενάριο η αντικατάσταση αντλιών με αυτόματους πωλητές που δεν απαιτούν καν την πρόσληψη υπαλλήλου για τη λειτουργία των πρατηρίων.

ΠΗΓΗ: http://www.patris.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ Σταυράκης Χρήστος Σταϊκούρας Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!