| Notaka |

“Mamidoil: Στα Χέρια των Τραπεζών η Pre Pack Συμφωνία Διάσωσης”.

Με αργά βήματα προχωρούν οι συζητήσεις μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της εταιρείας ρωσικών συμφερόντων, Cetracore Energy, για τη διάσωση της Mamidoil- JetOil, το καθεστώς προστασίας της οποίας από πιστωτές έχει λήξει από τις 24 Μαρτίου.

Του Χρήστου Κίτσιου,

 Με αργά βήματα προχωρούν οι συζητήσεις μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της εταιρείας ρωσικών συμφερόντων, Cetracore Energy, για τη διάσωση της Mamidoil- JetOil, το καθεστώς προστασίας της οποίας από πιστωτές έχει λήξει από τις 24 Μαρτίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετά από μήνες διαβουλεύσεων η πλευρά του υποψήφιου αγοραστή υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή στις τράπεζες το σχέδιο της για τη συμφωνία διάσωσης.

Το σχέδιο στηρίζεται στις διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα για pre pack συμφωνία πιστωτών ( σ.σ άρθρα 106 β και θ) και προβλέπει μερική διαγραφή υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων, μέσω του τιμήματος, που θα καταβάλει ο επενδυτής ( σ.σ το 65% του τιμήματος θα εισπράξουν οι τράπεζες, το 25% το Δημόσιο και το 10% οι προμηθευτές) ή συνδυασμό τιμήματος, διαγραφής μέρους των απαιτήσεων και ανάληψης μέρους του ανεξόφλητου δανεισμού από τον αγοραστή.

Τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Mamidoil θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από την Cetracore Energy. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cetracore προτείνει τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία ( σ.σ περίπου 110 εκατ. ευρώ) στην οποία είχαν αποτιμήσει οι τράπεζες τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Εναλλακτικά, προτείνεται το τίμημα να μειωθεί και να αναλάβει μέρος του υφιστάμενου δανεισμού της Mamidoil η νέα εταιρεία, που θα περάσει υπό τον έλεγχο της Cetracore. Μια τέτοια κίνηση πιθανώς να διευκόλυνε τους πιστωτές ως προς το λογιστικό χειρισμό των απαιτήσεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν των εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μέρος του δικτύου, τα assets που υποστήριζαν την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα της Mamidoil και την υφιστάμενη άδεια λειτουργίας.

Οι τράπεζες καλούνται να τοποθετηθούν επί του σχεδίου συμφωνίας εξυγίανσης, που κατέθεσε η Cetracore, ενώ περιμένουν το proof of funds από την πλευρά του ενδιαφερόμενου αγοραστή.

Με βάση τους μέχρι τώρα αργούς χρόνους, στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία δεν μπορούν να διατυπώσουν ακριβή εκτίμηση για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία και θα κατατεθεί στο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης με σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών.

Ενδεικτικό της δυσκολίας, με την οποία προχωρούν οι συζητήσεις, είναι ότι το σχέδιο των όρων μεταβίβασης (head of terms) ήταν σε συζήτηση για αρκετές εβδομάδες, πριν υπογραφεί, ενώ υπήρχαν ενστάσεις από πλευράς κάποιων τραπεζών για το ύψος του «haircut».

Τα δάνεια και οι υποθήκες των τραπεζών

Σημειώνεται ότι Alpha, Eurobank και Πειραιώς έχουν εγγράψει υποθήκες επί των δεξαμενών στο Καλοχώρι έναντι του ομολογιακού δανείου ύψους 117 εκατ. ευρώ που χορήγησαν πριν από μερικά χρόνια. Η συνολική δανειακή τους έκθεση στη Mamidoil ανέρχεται σε 138 εκατ. ευρώ (σ.σ περίπου 61 εκατ. η Alpha, 42 εκατ. η Eurobank και 35 εκατ. η Πειραιώς).

Η Εθνική από την πλευρά της έχει ως ενέχυρο για ανεξόφλητο δάνειο, ύψους 51 εκατ. ευρώ, το ετήσιο μίσθωμα, που καταβάλει εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, για ενοικίαση μέρους των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στο Καλοχώρι. Οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές ανέρχονται σε 125 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά στον όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων και δευτερευόντως στη Motor Oil.

Η Cetracore Energy εδρεύει στη Βιέννη και έχει ως μετόχους την UFGΕurope Holdings ( 80,1%) και απευθείας την Rosneft ( 19,9%).

ΠΗΓΗ: Euro2day

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!