| Notaka |

“Πετρέλαιο: Επιπλέον Μέτρα για Αύξηση της Τιμής Ζητά η Αγορά”.

Η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου παρά τα μέτρα για μείωση της παραγωγής από τις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ έχει ανησυχήσει την αγορά, η οποία πλέον ζητά νέα μέτρα για να δώσουν ώθηση στην τιμή του πετρελαίου.

Της Πένης Χαλάτση,

Η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου παρά τα μέτρα για μείωση της παραγωγής από τις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ έχει ανησυχήσει την αγορά, η οποία πλέον ζητά νέα μέτρα για να δώσουν ώθηση στην τιμή του πετρελαίου.

Το Ομάν θα διατηρήσει το πλαφόν στην παραγωγή στα 970.000 βαρέλια φέτος αν οι χώρες- μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ- επεκτείνουν χρονικά την απόφαση για μείωση της παραγωγής για όλο το 2017 (τυπικά ισχύει μόνο για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους).

Αυτό ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης της χώρας σημειώνοντας ότι «θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία είναι ικανή να δώσει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου. Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επεκτείνουμε χρονικά την ισχύουσα συμφωνία και μετά το πρώτο εξάμηνο του 2017, εμείς δεν θα θέσουμε κανέναν εμπόδιο», ανέφερε.

Ο Salim bin Nasser Al Aufi, γραμματέας του υπουργείου Πετρελαίου, ανέφερε ότι πρέπει να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και η χρονική διάρκεια τέτοιων μέτρων.

Drollas: Δεν θα ξεπεράσουμε μάλλον το «φράγμα» των 60 δολαρίων για την επόμενη δεκαετία

Την εκτίμηση ότι οι τιμές του αργού ίσως υπερβούν προσωρινά το επίπεδο των 55 δολ. το βαρέλι αλλά δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το «φράγμα» των 60 δολ. την επόμενη δεκαετία, εξέφρασε ο διεθνούς φήμης ενεργειακός σύμβουλος Dr. Leo Drollas, από το βήμα του μεγάλου περιφερειακού συνεδρίου που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ, στη Θεσσαλονίκη, για τις προοπτικές της αγοράς διύλισης, αποθήκευσης και εμπορίας πετρελαίου, με τίτλο « Oil Refining, Storage and Retail in SE Europe».

Όπως σημείωσε, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη άνοδο που σημειώνει η παραγωγικότητα στη βιομηχανία πετρελαίου, ενώ, παράλληλα, τα κόστη υποχωρούν ταχύτατα. Οι τιμές του αργού, επισήμανε, εξαρτώνται, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον από τη συμμόρφωση των χωρών του ΟΠΕΚ στη συμμόρφωση για τη μείωση της παραγωγής, το ενδεχόμενο επέκτασης αυτής της συμφωνίας, καθώς και τις εξελίξεις στην αμερικανική αγορά.

Κατά την ομιλία του ο Dr. Drollas αναφέρθηκε στα κόστη ανάπτυξης των πετρελαϊκών πεδίων ανά τον κόσμο, λέγοντας ότι ο μέσος όρος στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στα 32 δολ. το βαρέλι, έναντι περίπου 14 στη Νορβηγία.

Σε ότι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παραγωγή έχει επανέλθει στα υψηλά του Σεπτεμβρίου του 2014 (9 εκατ. βαρέλια την ημέρα περίπου), ενώ, στο ίδιο διάστημα, οι ενεργές εξέδρες άντλησης αργού είναι λιγότερες κατά 1000. Το κόστος ανάπτυξης ενός κοιτάσματος, από 8 εκατ. δολ. ανά πηγή, έχει μειωθεί στις ΗΠΑ, ειδικότερα για τους παραγωγούς shale oil, στα 5 εκατ. δολ.

Συμπερασματικά, ο Dr. Leo Drollas υποστήριξε ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς, αν μειώσει την παραγωγή χωρίς να τη μιμηθούν και άλλες χώρες, θα δει το κενό να καλύπτεται από το αμερικανικό αργό, ενώ αν συνεχίσουν να προσπαθούν για την υπεράσπιση ή τη διεύρυνση του μεριδίου τους στην αγορά, θα πρέπει, ταυτόχρονα, να προχωρήσουν και σε μεγάλη μείωση κρατικών δαπανών. Άλλωστε, όπως επισήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εδώ και 8-9 χρόνια περίπου, αλλά ιδίως από το 2014 και μετά, η Σαουδική Αραβία έχει εγκαταλείψει το ρόλο του swing producer, δηλ. του παραγωγού του οποίου οι αποφάσεις καθορίζουν την πορεία των τιμών στη διεθνή αγορά.

(από insider.gr, 04/04/2017)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ADR ANT1 BP Brent covid-19 interlock MOTOR OIL myData OPEC Saudi Arabian Oil Company self-test SHELL TEXACO ΑΑΔΕ Αναφορά Ασμάτογλου Γιώργος Βουλή ΓΣΕΒΕΕ Γενική Συνέλευση Γεωργιάδης Άδωνις Διοικητικό Συμβούλιο Δρακακάκης Γιάννης ΕΚΟ ΕΛΠΕ ΕΝΒΕΘ ΕΡΤ ΕΣΠΑ ΕΦΚ Ενέργεια Επιστρεπτέα Προκαταβολή Επιτροπή Ανταγωνισμού ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΟΒΕ Κατρίνης Μανώλης Κιουρτζής Θέμης Κιούσης Μιχάλης Κρήτη Κώτσος Ευάγγελος ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ Μακρυβέλιος Δημήτρης Μαυράκης Γιάννης Μαυράκης Μανώλης Μαυράκης Χάρης Μελίδης Σπύρος Μεταφορικό Ισοδύναμο Ξυδάκης Ηρακλής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΠΟΠΕΚ Παπαγεωργίου Νίκος Παπαδοπούλου Έλλη Παπαζήσης Γιάννης Ρωσία ΣΑΠΕΚ ΣΕΕΠΕ Σταυράκης Χρήστος Σύστημα Εισροών - Εκροών Ταπρατζή Πολυξένη Τζαμπαζλής Γιώργος Τουρκία ΦΠΑ αδειοδότηση ανασφάλιστα ανταποδοτικά αντλίες απεργία αργό πετρέλαιο βενζίνη βυτιοφόρα δεξαμενή δηλώσεις εγκύκλιος επιδοτήσεις επικουρικό ηλεκτροκίνηση καύσιμα κλιματική αλλαγή λαθρεμπόριο μελέτες μητρώα περιθώριο κέρδους πετρέλαιο θέρμανσης πετρέλαιο κίνησης πετρελαιοειδή πλαφόν πλυντήρια πρατήρια πρόστιμα πρόσωπα συναντήσεις τέλη ταξινομήσεις τελωνείο υγραέριο υδρογόνο υπ. Ανάπτυξης φορτιστές φυσικό αέριο φόροι ωράριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΕΔΡΑ:
Διεύθυνση: Αρχιμήδους 29
Ηράκλειο Κρήτης, 71306
ΤΗΛ: 2810 220885
FAX: 2810 220881
EMAIL: popek@popek.gr
Χάρτης πρατηρίων καυσίμων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ  ©  All rights reserved - Powered by Avatar

error: Content is protected !!